Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Γιατί είναι άραγε σημαντική η θετική σκέψη; Τι χάνουν οι άνθρωποι που είναι κατά βάση αρνητικοί και απαισιόδοξοι; Αξίζει να αποφασίσουμε να καλλιεργήσουμε θετική σκέψη, ακόμα και αν δεν είναι η φύση μας, σε μεγαλύτερη ηλικία; Τι θα κερδίσουμε αν το κάνουμε; Τι θα χάσουμε αν δεν το κάνουμε;

Ως εισαγωγή του άρθρου έθεσα 5 βασικά ερωτήματα ως βάση της θετικής σκέψης. Είναι ερωτήματα που είναι ίσως στο μυαλό κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των σκεπτικιστών, ως προς τη θετική σκέψη.

Είναι ερωτήματα των οποίων δίνω τις απαντήσεις πάντοτε στα σεμινάρια Θετικής σκέψης του Believe In You, στην αρχή κιόλας του σεμιναρίου. Γιατί εάν δεν πειστεί κάποιος για το γιατί είναι σημαντικό να καλλιεργήσει θετική σκέψη, ακόμα κι αν πάρει τη γνώση, δεν θα τη βάλει σε εφαρμογή στη ζωή του. Γιατί απλούστατα δεν θα έχει πειστεί ότι αξίζει τον κόπο να το κάνει.

Θα ξεκινήσω το άρθρο με την ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι «εγώ είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξη». Άρα δεν είμαι αντικειμενική. Όπως κανένας δεν είναι άλλωστε όταν εκφράζει τις απόψεις του. Οπότε θα προσεγγίσω το θέμα με βάση τεκμηριωμένη γνώση και όχι τις απόψεις μου, εξηγώντας συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της θετικής σκέψης. Σε πιο απλά ελληνικά, τι θα κερδίσουμε αν την αναπτύξουμε.

Θα μοιραστώ σήμερα 3 βασικά αποτελέσματα της θετικής σκέψης, που είναι ο αυτοέλεγχος και αυτοβελτίωση, το να ζούμε μια όμορφη ζωή και το χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη;

Τα πλεονεκτήματα της θετικής σκέψης

1) Ελέγχουμε τον εαυτό μας.

Ισχύει το τρίγωνο «Σκέψη-Συναίσθημα-Συμπεριφορά», δηλαδή η σκέψη μας προκαλεί συναίσθημα, που πυροδοτεί αντίδραση ή συμπεριφορά. Ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή μια συμπεριφορά μάς προκαλεί το αντίστοιχο συναίσθημα, που μάς προκαλεί σκέψη (π.χ. αν κάποιος βρίσει τη μητέρα του μπορεί να νιώσει ενοχές, σκεπτόμενος στη συνέχεια ότι είναι κακός άνθρωπος ή αχάριστος).

Άρα αν δεν μας αρέσουν τα συναισθήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, δηλαδή βιώνουμε κατά κανόνα αρνητικά συναισθήματα, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε ή τις σκέψεις μας ή τη συμπεριφορά μας, με βάση την αλληλουχία. Μαντέψτε τι είναι ποιο εύκολο να αλλάξουμε από τα δυο!

Φυσικά και είναι η σκέψη, γιατί η αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί αυτοέλεγχο και πειθαρχία που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ιδιαίτερα.

Εάν αλλάζουμε μια αρνητική σκέψη σε αντίστοιχη θετική, τη στιγμή που δημιουργείται, μπορούμε να αλλάζουμε αυτόματα το συναίσθημά μας. Π.χ. αν κάποιος πάει σε συνέντευξη για δουλειά και νιώθει άγχος θα πρέπει να τσεκάρει ποιες αγχωτικές σκέψεις κάνει. Εάν π.χ. σκέφτεται «Έχει πολύ ανταγωνισμό. Σιγά μην διαλέξουν εμένα» τι συναισθήματα θα νιώθει; Άγχος; Έλλειψη αυτοπεποίθησης; Απογοήτευση, προτού καν μπει στη συνέντευξη;

Τι θα ήθελε να νιώθει αντίθετα, ώστε να έχει πιθανότητες να πάρει τη δουλειά; Σιγουριά; Αυτοπεποίθηση; Αισιοδοξία; Τότε πρέπει να κάνει τις αντίστοιχες σκέψεις που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

  • «Έχω όλα τα προσόντα για τη θέση. Είμαι ο καλύτερος και θα το δουν πολύ γρήγορα» =Σιγουριά.
  • «Φυσικά και μπορεί να διαλέξουν εμένα. Έχω τις ικανότητες να τους πείσω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του ρόλου» =Αυτοπεποίθηση
  • «Ακόμα κι αν δεν μου κάτσει αυτή δουλειά, θα βρω αυτή που μου ταιριάζει σύντομα» =Αισιοδοξία

Δεν είναι φανταστικό κόλπο να αλλάζετε το συναίσθημά σας, κατά βούληση, τη στιγμή που το χρειάζεστε; Εξασκήστε το και θα το διαπιστώσετε.

Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη;

2) Βιώνουμε θετικά τη ζωή.

Τη ζωή δεν τη ζείτε ανεξάρτητα από το μυαλό σας. Τη ζείτε μέσα στο μυαλό σας. Δεν είναι τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που σας προκαλούν συναισθήματα, αλλά η ερμηνεία κάθε γεγονότος στο μυαλό σας, είναι που του δίνει πρόσημο – θετικό ή αρνητικό.

Για να το πω πιο απλά, δεν υπάρχουν αντικειμενικά θετικά ή αρνητικά γεγονότα. Υπάρχει μόνο ερμηνεία, υπάρχει αντίληψη. Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά μόνο υποκειμενική.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα εντελώς διαφορετικά, μοναδικά, με βάση τα στοιχεία που συνθέτουν το φίλτρο αντίληψής του. Έτσι αν τα περισσότερα στοιχεία μέσα στο φίλτρο είναι αρνητικά, αρνητικά θα αντιλαμβάνεται τα γεγονότα. Αρνητικά θα βιώνει τη ζωή.

Π.χ. αν πεις σε μια κοπέλα με χαμηλή αυτοπεποίθηση «Τι όμορφη που είσαι σήμερα!» μπορεί να σου απαντήσει «Γιατί, τι είχα χθες;». Ακόμα κι ένα κοπλιμέντο δηλαδή, το ερμηνεύει και το βιώνει αρνητικά. Η αρνητική αυτοεικόνα της, που είναι στοιχείο του φίλτρου αντίληψης, αλλάζει τον τρόπο  που ερμηνεύει ακόμα και κοπλιμέντα.

Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη;

3) Χτίζει αυτοπεποίθηση

Πώς είναι δυνατόν να νιώθει αυτοπεποίθηση κάποιος που μιλάει αρνητικά στον εαυτό του συνεχώς;

– «Τι χαζή που είμαι, ξέχασα τα κλειδιά του αυτοκινήτου»

– «Δεν είμαι καλός να θυμάμαι ονόματα».

– «Σιγά μην με κοιτάξει ποτέ αυτή κοπέλα. Θα ήθελε κάποιον στα κυβικά της».

– «Πάχυνα πάλι, έχω γίνει φάλαινα».

– «Νομίζω ότι είμαι όμορφη»

– «Δεν ξέρω να φτιάχνω μουσακά».

– «Δεν είμαι καλή στις ξένες γλώσσες».

Πείτε μου, πώς μπορεί να νιώσει αυτοπεποίθηση κάποιος όταν λέει τις παραπάνω εκφράσεις; Είναι κουβέντες που λέμε τόσο εύκολα στην καθημερινότητα και δεν συνειδητοποιούμε πόσο μας αποδυναμώνουν. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι επίδραση έχουν πάνω μας, που φτάνει στο βαθμό να μας παραλύει.

Δεν είσαι καλός να θυμάσαι ονόματα; Πάψε να λες ότι δεν είσαι καλός και ξεκίνα να εξασκείσαι στο να καλλιεργήσεις τη μνήμη σου. Πάρε τη γνώση και τα μυστικά αυτών που έχουν καλή μνήμη και εφάρμοσέ τα για να βελτιώσεις και τη δική σου. Ωραίο άλλοθι, είναι να λες ότι «δεν είσαι καλός να θυμάσαι ονόματα», αλλά όσο το λες, τόσο το πιστεύεις και δεν μπαίνεις και ποτέ στον κόπο να τσεκάρεις αν όντως έχεις δίκιο. Μήπως θα μπορούσες να γίνεις καλός, αλλά δεν προσπάθησες ποτέ;

Εάν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην έννοια της θετικής σκέψης, ακούστε την αντίστοιχη εκπομπή στο νέο podcast του Believe In You.

Believe in You Podcast: Θετική σκέψη

Μπορείτε επίσης να γίνετε συνδρομητές του Believe In You Friends, για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Έτσι θα έχετε στο e-mail σας προσωπικά, ερεθίσματα για γνώση, έμπνευση και κίνητρο για αλλαγή, για θέματα που σας απασχολούν. Ή πιο απλά, θα έχετε εργαλεία για να καλλιεργήσετε θετική σκέψη και όχι μόνο, εφόσον πειστήκατε ότι είναι σημαντική!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…