Γιατί είναι σημαντικό να ξέρεις αγγλικά;

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Σήμερα, το να γνωρίζετε μία, τουλάχιστον, ξένη γλώσσα θεωρείται εξαιρετικό προσόν. Εκτός του ότι σας δίνει άπειρες επαγγελματικές ευκαιρίες, σας συνδέει με διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς, μέρη και τρόπους ζωής. Από τις 6.500 ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, όμως, γιατί να επιλέξετε τα αγγλικά;

Τα αγγλικά είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο και διδάσκεται και μιλιέται σε περισσότερες από 118 χώρες. Είναι η γλώσσα του εμπορίου, της διπλωματίας, της επιστήμης, του τουρισμού, των υπολογιστών, της διεθνούς επικοινωνίας, των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξένες γλώσσες: μορφώνουν και καλλιεργούν τον άνθρωπο!


Είτε θέλετε να μάθετε αγγλικά για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, η γνώση της συγκεκριμένης γλώσσας θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Δείτε, λοιπόν, μερικούς λόγους που η εκμάθηση των αγγλικών είναι σημαντική:

  • Τα αγγλικά είναι η γλώσσα της διεθνούς επικοινωνίας

Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σε 53 χώρες και 400 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, τη μιλούν, ως πρώτη γλώσσα. Είναι, επίσης, από τις πιο δημοφιλείς ξένες γλώσσες που μαθαίνει κάποιος, καθώς σύμφωνα με έρευνα, έως και το 2020, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι την μαθαίνουν, ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Ως εκ τούτου, αν συναντήσετε κάποιο άτομο από άλλη χώρα, το πιο πιθανό είναι ότι θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, στα αγγλικά. Σας ανοίγει μία πόρτα που οδηγεί σε όλο τον πλανήτη και σας βοηθάει να επικοινωνείτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Τα αγγλικά σας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε περισσότερη ψυχαγωγία

Σήμερα, οι περισσότερες ταινίες, σειρές, βιβλία, μουσική κ.ά. δημοσιεύονται ή παράγονται στα αγγλικά. Επομένως, αν ξέρετε αγγλικά, δε χρειάζεται να περιμένετε την ελληνική μετάφραση ή τους υποτίτλους της αγαπημένης σας σειράς ή βιβλίου, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε στην αυθεντική τους μορφή. Είναι και ένας καλός τρόπος να κάνετε εξάσκηση και να βελτιωθείτε στην κατανόηση της γλώσσας.

Επιπλέον, τα αγγλικά είναι η γλώσσα του διαδικτύου. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 565 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, καθημερινά, και περίπου το 52% των ιστότοπων, που εμφανίζονται στο διαδίκτυο, είναι στα αγγλικά. Επομένως, το να ξέρετε αγγλικά σας δίνει πρόσβαση σε πάνω από το μισό περιεχόμενο του διαδικτύου. Είτε πρόκειται, λοιπόν, για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς λόγους, το να γνωρίζετε αγγλικά και να αξιοποιείτε το πλούσιο υλικό του διαδικτύου, είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

  • Τα αγγλικά διευκολύνουν τα ταξίδια

Καθότι τα αγγλικά μιλιούνται σε πάνω από 118 χώρες, όπως μπορείτε να φανταστείτε η γνώση τους σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε, εύκολα, όπου θέλετε. Σε πολλές χώρες, όπως και στην δική μας, οι ανακοινώσεις δρομολογίων σε τρένα, λεωφορεία κλπ., οι πληροφορίες και οι ανακοινώσεις των αεροδρομίων, οι πληροφορίες έκτακτης ανάγκης και πολλά άλλα, διατίθενται και στα αγγλικά. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δε μιλάτε τη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε, είναι σίγουρο ότι θα μπορείτε, τουλάχιστον, να επικοινωνήσετε στα αγγλικά. 

  • Τα αγγλικά είναι η γλώσσα των επιχειρήσεων

Η αγγλική είναι η κυρίαρχη επιχειρηματική γλώσσα και είναι απαραίτητη, αν κάποιος θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό. Πολλές διεθνείς εταιρίες, παγκοσμίως, ακόμα και στη χώρα μας, αναμένουν από τους εργαζόμενους να μιλούν, άπταιστα, αγγλικά. Διεθνείς εταιρίες όπως η Nokia, η Samsung ή η Microsoft στο Πεκίνο, έχουν θέσει την αγγλική ως επίσημη εταιρική γλώσσα τους.  Επιπλέον, το 2010 μία ιαπωνική εταιρεία παρόμοια του eBay και της Amazon, υποχρέωσε τους 7.100 Ιάπωνες εργαζομένους της, να μιλούν αγγλικά. Η σημασία, λοιπόν,  της εκμάθησης αγγλικών στη διεθνή αγορά δεν πρέπει να υποτιμάται. Μπορεί, πραγματικά, να αλλάξει τη ζωή σας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sites για να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό… από την Ελλάδα!


Θα παραμείνουν τα αγγλικά η νούμερο ένα γλώσσα στον κόσμο;

Πολλοί θεωρούν ότι τα αγγλικά είναι κυρίαρχα, καθώς είναι εύκολα και ευέλικτα, αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με αυτό. Τα λατινικά, για παράδειγμα, ήταν, στο παρελθόν, η γλώσσα με τη μεγαλύτερη επιρροή  στην Ευρώπη, για πάνω από χίλια χρόνια και οι γλώσσες-απόγονοι των λατινικών είναι, ακόμη, ισχυρές. Οι άνθρωποι, τότε, μάθαιναν λατινικά για τους ίδιους λόγους που, σήμερα, μαθαίνουν αγγλικά: Για να εξελιχθούν σε πολλά επίπεδα και να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Ωστόσο, τα λατινικά σήμερα θεωρούνται μία «νεκρή» γλώσσα, επομένως, ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον και για τα αγγλικά. 

Οι γλώσσες είναι κάτι ρευστό και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι πολύ πιθανό, τα αγγλικά να παραμείνουν η νούμερο ένα γλώσσα, για πολύ καιρό ακόμα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γλώσσες που κατά καιρούς εξαφανίζονται

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.