Γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζουμε ραχιαίους και γλουτούς παράλληλα με τους κοιλιακούς;

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Αρκεί η εκγύμναση μόνο των κοιλιακών, για να έχω έναν δυνατό και υγιή κορμό;

Γιατί είναι απαραίτητη και η ενδυνάμωση των ραχιαίων και των γλουτών;

Το άρθρο περιλαμβάνει Video για ενδυνάμωση ραχιαίων και γλουτιαίων από πρηνή θέση.

Επικρατεί συχνά η λανθασμένη εντύπωση ότι οι μύες του κορμού είναι κυρίως οι κοιλιακοί μύες και, ως εκ τούτου, οι γυμνασμένοι κοιλιακοί αρκούν για να έχουμε ένα δυνατό και υγιές κέντρο, χωρίς ενοχλήσεις και πόνους.

Όμως ο κορμός περιλαμβάνει επίσης τους ραχιαίους και τους γλουτιαίους μυς, που είναι εξίσου σημαντικοί, αν θέλουμε να είμαστε λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Οι ραχιαίοι μύες είναι από τις πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες στη στήριξη και διατήρηση της φυσικής κλίσης της σπονδυλικής στήλης.

Οι δυνατοί ραχιαίοι βοηθούν στη σταθεροποίηση της μέσης, την άρση μεγαλύτερων φορτίων, τη βελτίωση της στάσης σώματος, την αποφυγή χρόνιων κακώσεων, την αποφυγή οσφυαλγίας.

Οι γλουτιαίοι μύες συμβάλλουν στις λειτουργικές κινήσεις του σώματος, καθώς βοηθούν στην στήριξη και τη σταθερότητα κατά το περπάτημα, στη σταθεροποίηση της λεκάνης, των ισχίων, των γονάτων, στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Οι δυνατοί γλουτιαίοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην πλάτη, καθώς διευκολύνουν τις κινήσεις του ισχίου και του κορμού, ενώ συνεισφέρουν στην πρόληψη του πόνου στα γόνατα.

Όταν παραμελούμε την ενδυνάμωση των ραχιαίων και των γλουτιαίων μυών, δύναται να προκύψουν μυϊκές ανισορροπίες, με αποτέλεσμα την κακή στάση σώματος, μυοσκελετικά προβλήματα, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, κίνδυνοι τραυματισμού κλπ.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αφιερώνουμε τακτικά λίγο από το χρόνο μας για την ενδυνάμωση της ράχης και των γλουτών, παράλληλα με τους κοιλιακούς μυς.

Τα παρακάτω βίντεο περιλαμβάνουν απλές ασκήσεις πιλάτες από πρηνή θέση, που έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση του κορμού, με έμφαση στη ράχη και τους γλουτούς.

Η σωστή αρχική τοποθέτηση, η ενεργοποίηση των κοιλιακών περιμετρικά και των μυών της πυέλου (το λεγόμενο “τράβηγμα του αφαλού”), η αναπνοή και η αυτοσυγκέντρωση είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σωστή εκτέλεση και την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων στη μέθοδο πιλάτες.

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…