Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε μουσεία

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Το μουσείο, σύμφωνα με το διεθνές συμβούλιο μουσείων, έχει ως έργο του την συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Επίσης, ο κύριος σκοπός του είναι να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη της. Ωστόσο, πολλοί αγνοούμε την αξία και την προσφορά τους, ενώ συχνά τίθεται το ερώτημα «τι προσφέρει εν τέλει σε προσωπικό επίπεδο το να αφιερώσει κανείς χρόνο στα μουσεία, από το να πάει π.χ. για έναν καφέ;

Οι λόγοι που καθιστούν τα μουσεία ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνική αρμονία είναι οι εξής: 

 1. Τα μουσεία μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας

Οι καιροί είναι περίεργοι, το γνωρίζουμε και συχνά είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε τη δικαιολογία ότι η είσοδος στο μουσείο είναι ακριβή, ώστε να μείνουμε σπίτι. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουν χρήματα για εμπειρίες και όχι για υλικές αγορές.

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε μουσεία

Σύμφωνα με τον Leaf Van Boven, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχολογίας στο CU-Boulder, οι εμπειρίες δημιουργούν περισσότερη ευτυχία από τα υλικά αγαθά, επειδή παρέχουν θετικές προσωπικές ερμηνείες με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή, καθώς επανεξετάζουμε τη κάθε εμπειρία στο μουσείο, έχουμε την τάση να εξαλείφουμε ψυχολογικά αρνητικές σκέψεις. Οι εμπειρίες, όπως η επίσκεψη σε ένα μουσείο, μπορούν επίσης να γίνουν ένα ουσιαστικό μέρος της ταυτότητας κάποιου και να συμβάλουν στις επιτυχημένες κοινωνικές σχέσεις με τρόπο που τα υλικά αντικείμενα δεν μπορούν. Επομένως, σκεφτείτε να παραλείψετε μια βόλτα στα μαγαζιά για αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και κανονίστε βόλτα σε μουσείο, θα σας κάνει πιο χαρούμενους.

 2. Σας κάνουν πιο έξυπνους και σας δίνουν έμπνευση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικός ρόλος των μουσείων είναι η επιμόρφωση της κοινότητας. Τα εκθέματα του μουσείου εμπνέουν ενδιαφέρον για έναν τομέα μελέτης ή μια ιδέα ή μια χρονική περίοδο. Γίνεται σχεδόν αδύνατο να βγείτε από ένα μουσείο χωρίς να έχετε λάβει πληροφορίες ή γνώσεις κατά την επίσκεψή σας. Επίσης, τα μουσεία παρέχουν έμπνευση στους επισκέπτες μέσω προσωπικών συνδέσεων, και όχι μόνο. Αυτά τα είδη αναμνήσεων που δημιουργούνται στα μουσεία δεν λήγουν καθώς αγγίζουν το άτομο ουσιαστικά και σε προσωπικό επίπεδο.

 3. Παρέχουν έναν αποτελεσματικό τρόπο μάθησης

Τα μουσεία είναι παραδείγματα ανεπίσημων μαθησιακών περιβαλλόντων, που σημαίνει ότι είναι αφιερωμένα κυρίως στην άτυπη εκπαίδευση, μια δια βίου διαδικασία κατά την οποία τα άτομα αποκτούν στάσεις, αξίες, δεξιότητες και γνώσεις από τις επιρροές και το περιβάλλον. 

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε μουσεία

Στην πραγματικότητα, το 70% και παραπάνω της μάθησης, που σχετίζεται με την εργασία πραγματοποιείται εκτός της επίσημης εκπαίδευσης. Μια μεμονωμένη επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να εκθέσει τους επισκέπτες σε πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα και η φύση του περιβάλλοντος του μουσείου είναι εκείνη που θα βοηθήσει την εξερεύνηση και την εκμάθηση σε σημαντικά θέματα. 

 4. Βοηθούν στην ένωση και στη συμφιλίωση 

Τα μουσεία είναι πολύ περισσότερο από συλλογές αντικειμένων. Σας επιτρέπουν να συζητήσετε σκέψεις, να γνωρίσετε νέες απόψεις και να γίνετε ενεργό μέρος μιας κοινότητας. Τα μουσεία διοργανώνουν πλέον όλο και περισσότερο συνομιλίες τέχνης, βιβλίων, μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης, ακόμη και φεστιβάλ. Κάτι που συμβαίνει παντού, αρκεί να ανοίξετε την ιστοσελίδα ενός τοπικού μουσείου ή μεταβείτε στη σελίδα τους στο Facebook και δείτε τι έχουν να προσφέρουν.

 5. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημοκρατίας

Καθώς τα μουσεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως κοινοτικά κέντρα στην παροχή πρόσβασης σε τρέχουσες έρευνες και νέες ιδέες, έχουν γίνει σημεία ενδιαφέροντος για την αστική συμμετοχή. 

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε μουσεία

Στα μουσεία, ακόμη και τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και να ανακαλύψουν το περιβάλλον τους. Η προώθηση της εκπαίδευσης και του διαλόγου, που πραγματοποιείται σε μουσεία διαμορφώνει και ενισχύει τον θεσμό της κοινωνίας.

  6. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο με φίλους και συγγενείς

Τα μουσεία παρέχουν μια εξαιρετική αφορμή για να περάσετε χρόνο με φίλους και συγγενείς με εποικοδομητικό τρόπο. Προσωπικές συνδέσεις μπορούν να γίνουν σε μουσεία  με μέλη της οικογένειας κατά τις επισκέψεις σας. Μια μέρα στο μουσείο μεταφράζεται συχνά σε μέρα που περνάει κανείς με τους αγαπημένους του, καθώς πατέρες και μητέρες μετατρέπονται σε ξεναγούς και το περιβάλλον παρέχει μια κοινή εμπειρία μάθησης.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.