Γιατί είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τα παιδιά;

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Από μικροί περιμέναμε εκείνη τη στιγμή που θα ακούγαμε από το στόμα των μεγάλων φράσεις όπως «Μπράβο σου!» , «Φοβερή δουλειά!» ή κάτι παρεμφερές. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα παιδιά που κάνουν κάποιες ζαβολιές ή κλεψιές προκειμένου να δείξουν στους μεγαλύτερους τους ότι κατάφεραν να κάνουν κάτι σπουδαίο!

Η επιβράβευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τα παιδιά και καθώς εκείνα μεγαλώνουν την αναζητούν ακόμα περισσότερο. Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία για παράδειγμα, αναζητούν τους καλούς βαθμούς ή τις επιτυχίες στους τομείς που τους απασχολούν προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν το έπαθλο που τους έχει υποσχεθεί η μητέρα ή ο πατέρας τους. Αυτό το έπαθλο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι και τόσο ο καλός λόγος, αλλά κάποιο αντικείμενο ή μια αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση, όπως είναι ένα σκουλαρίκι ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. 

Γιατί είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τα παιδιά;

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που το άτομο ψάχνει να βρει και να σχηματίσει την προσωπικότητα του και το «εγώ» του μέσα σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο το κατακλύζει με πληροφορίες και γνώσεις. Την εποχή μας χαρακτηρίζει η πολυμάθεια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία πρέπει να μπουν στη διαδικασία να δώσουν εξετάσεις είτε για μια ξένη γλώσσα είτε για κάποιο άθλημα ή κάποιο μουσικό όργανο. Σε αυτές τις εποχές της πολυμάθειας και την πολυπραγματωσίνης είναι σημαντικό να υπάρχει η επιβράβευση και ο έπαινος από τα άτομα του στενού κύκλου του ατόμου. 

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδεχθεί πως μόλις ένας άνθρωπος δεχθεί ένα θετικό σχόλιο ή έναν έπαινο, αυτόματα ο εγκέφαλος του εκκρίνει εκείνες τις ορμόνες που παράγουν θετικά συναισθήματα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως το άτομο αποκτά κίνητρα για να συνεχίσει να επιτυγχάνει ή έστω να κυνηγά την επιτυχία! Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γίνει λόγος για την «επιβράβευση της προσπάθειας». Είναι βαρύνουσας σημασίας το άτομο να δέχεται θετικά σχόλια που θα το βοηθήσουν να συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους τους ακόμα κι αν είναι δύσκολο αυτό από πρακτικής άποψης. 

Γιατί είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τα παιδιά;

Με τον «έπαινο της προσπάθειας» και τον «έπαινο της επιτυχίας» τα παιδιά δέχονται την θετικότητα των μεγαλύτερων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν θετικά τον κόσμο ακόμα και τις αποτυχίες τους. Αποκτούν έτσι πίστη στον εαυτό τους και μπορούν να αντιμετωπίσουν με πιο υγιή τρόπο τις δυσκολίες της ζωής. Ταυτόχρονα χτίζουν την προσωπική τους ταυτότητα ως άτομα ξεχωριστά με χαρίσματα και ταλέντα που θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν στις ζωές τους και να πατούν με μεγαλύτερη σιγουριά στα πόδια τους. 

Αντίθετα εάν δεν υπάρχει κανενός είδους έπαινος είναι πιο πιθανό τα άτομα να αντιμετωπίζουν την ζωή με μια πεσιμιστική ματιά και να πάψουν να πιστεύουν στις δυνατότητες τους. Κατά συνέπεια είναι λογικό επόμενο να τα παρατούν πιο εύκολα και να αναζητούν πιο εύκολους τρόπους απόκτησης στόχων που πολλές φορές ίσως και να αποκλίνουν από την κοινώς αποδεχτή συμπεριφορά των κοινωνιών μας. 

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ο έπαινος και το θετικό σχόλιο στα νέα παιδιά από τις πολύ νεαρές ηλικίες έως και την εφηβεία. Η επιβράβευση είναι σημαντικό να ακολουθεί τα άτομα σε ολόκληρη την πορεία της ζωής τους, έτσι ώστε να δημιουργούνται υγιή άτομα με πίστη στα ταλέντα και στις δυνατότητες τους!

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.