Γιατί είναι σε έξαρση η ακμή το φθινόπωρο και πώς αντιμετωπίζεται;
Η πτώση της θερμοκρασίας είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την έξαρση της ακμής. Πολλοί έχουμε παρατηρήσει, ότι τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, το δέρμα μας γίνεται πιο ευάλωτο στην ακμή. Ο άνεμος, η υγρασία που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και η υψηλή θέρμανση του σπιτιού, συμβάλλουν σε αυτή την έξαρση.
Η κάθε επιδερμίδα, παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα, όμως λόγω θερμοκρασίας και περιβάλλοντος, συνήθως τα ακνεϊκά δέρματα παρουσιάζουν ξηρότητα. Λανθασμένα, πολλοί θεωρούν ότι για να αντιμετωπίσουν αυτή την ξηρότητα, πρέπει να ελαττώσουν το πλύσιμο του δέρματος και να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα ενυδατικής κρέμας. Στην πραγματικότητα όμως, ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου είναι αναγκαίος ακόμη και άν το δέρμα μας δεν έχει λιπαρότητα. Επιπλέον, συνήθως οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες φροντίδας του δέρματος, προκαλούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πλένουμε μανιωδώς και με άγαρμπο τρόπο το δέρμα μας. Πρέπει να αποφεύγουμε τη δυνατή τριβή και να κάνουμε απαλές κινήσεις. Απαλά πρέπει να είναι και τα προϊόντα που επιλέγουμε. Κατάλληλα είναι τα προϊόντα που δεν διαθέτουν ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. Επιπλέον, για την αποφυγή συσσώρευσης σμήγματος, θα πρέπει οι κρέμες προσώπου και γενικώς τα καλλυντικά να έχουν ελαφριά σύνθεση, να μην περιέχουν έλαια και λιπαρές ουσίες.
Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με την ακνεϊκή επιδερμίδα, αφού μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσουμε μόλυνση. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σημάδια που προκαλούνται από την ακμή, προκαλούνται συνήθως επειδή σπάμε τα σπυράκια μας. Επομένως, πρέπει να το αποφεύγουμε, όσο και άν θέλουμε να τα πειράξουμε πολλές φορές.
Η σωστή διατροφή, ο ύπνος και η κατανάλωση υγρών, βοηθά σε όλα, επομένως και στην ακμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της ενυδάτωσης ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε λιπαρές τροφές και γλυκά, διότι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρούμε μια καλή σχέση με τον δερματολόγο μας, καθώς και να ακολουθούμε τις συμβουλές και τις φαρμακευτικές αγωγές που μας δίνει, προκειμένου να θεραπευτεί η ακμή.