Γιατί δημιουργείται φαγούρα στο δέρμα σας μετά το ντους

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ενώ ένα καλό ντους συνήθως συνδέεται με την αυτοφροντίδα και την ανακούφιση από το άγχος, υπάρχουν φορές που η ανακούφιση γίνεται φαγούρα μετά το ντους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα χαλαρωτικό ντους μετά από μια κουραστική μέρα ή μετά από μια καλή προπόνηση πριν ξεκινήσετε την υπόλοιπη μέρα σας. Ενώ ένα καλό ντους συνήθως συνδέεται με την αυτοφροντίδα και την ανακούφιση από το άγχος, υπάρχουν φορές που η ανακούφιση γίνεται φαγούρα μετά το ντους.

Αν και ενοχλητική, η φαγούρα μετά το ντους είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε και δεν έχει καμία σχέση με την προσωπική σας υγιεινή ή με το ότι δεν έχετε τρίψει αρκετά δυνατά. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις κύριες αιτίες της φαγούρας του δέρματος μετά το ντους ξεκινούν πριν καν αρχίσει το μπάνιο.

Έτσι, πριν ανοίξετε το νερό για να κάνετε ένα καυτό ντους, σκεφτείτε το γεγονός ότι το ζεστό νερό ξηραίνει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και κνησμό. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία και την πρόληψη της φαγούρας μετά το ντους, καθώς και οι απλές αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε στη ρουτίνα του ντους σας για να διατηρήσετε απαλό, υγιές και ενυδατωμένο δέρμα.

Τι προκαλεί φαγούρα στο δέρμα μετά το ντους

Η φαγούρα του δέρματος μετά το ντους μπορεί να είναι μια ενοχλητική εμπειρία για όσους την έχουν βιώσει. Η φαγούρα μετά το ντους συχνά δεν έχει να κάνει με την υγιεινή με την κατάσταση του δέρματός σας και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Το δέρμα συνήθως φαγουρίζει μετά το ντους επειδή έχει απογυμνωθεί από τα φυσικά του έλαια και έχει μείνει πολύ ξηρό, είτε από μια φόρμουλα που ήταν πολύ σκληρή (όπως ξηραντικά σαπούνια, ένα υπερβολικά λειαντικό scrub σώματος ή ένα ισχυρό χημικό απολεπιστικό).

Γιατί δημιουργείται φαγούρα στο δέρμα σας μετά το ντους

Εκτός από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού του ντους σας για να αποφύγετε τη φαγούρα του δέρματος μετά το ντους. Η χρήση πολύ ζεστού νερού και ειδικά το μπάνιο για πολύ ώρα σε καυτό, ντους μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, φαγούρα δέρμα. Ναι, αυτά τα καυτά ντους μπορεί να είναι καταπραϋντικά, αλλά προκαλούν χάος στο δέρμα σας με την πάροδο του χρόνου. Το μπάνιο σε εξαιρετικά ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ξηράνει το δέρμα και να οδηγήσει σε φαγούρα και εξανθήματα, επειδή το νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια και τις πρωτεΐνες του δέρματος.

Σε ορισμένες ακραίες και ασυνήθιστες περιπτώσεις, η φαγούρα του δέρματος μετά το ντους μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρών καταστάσεων υγείας: σε πολύ, πολύ σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι μια αλλεργία στο νερό, γνωστή ως υδατογενής κνίδωση, η οποία αφήνει το δέρμα να φαγούρα με φλεγμονώδη κνίδωση μετά την έκθεση. Αν και δεν πρόκειται για τυπική αιτία κνησμού μετά το ντους, αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κνίδωση μετά την επαφή με το νερό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να καταστρώσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Για τα άτομα με προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις (και συνεπώς μειωμένο δερματικό φραγμό), το δέρμα τους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον κνησμό μετά το ντους. (Ο δερματικός φραγμός, ICYDK, είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος που προστατεύει το δέρμα σας από περιβαλλοντικούς παράγοντες και βλάβες και ρυθμίζει την απώλεια νερού και τη διατήρηση της υγρασίας). Τα άτομα με δερματικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φαγούρα μετά το ντους. Η φαγούρα του δέρματος παρουσιάζεται επίσης συχνότερα όταν τα άτομα με δερματικές παθήσεις κάνουν πιο ζεστό ντους, επειδή η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει νευρικά σήματα που προκαλούν φαγούρα. Η έκθεση του δέρματος σε ζεστό νερό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φλεγμονή που ήδη υπάρχει.

Πώς να αποτρέψετε τη φαγούρα του δέρματος

Η φαγούρα μετά το ντους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε εντελώς τη φαγούρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τη φαγούρα μετά το ντους είναι να αλλάξετε τη ρουτίνα του ντους σας σε μια ρουτίνα που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο του δέρματός σας.

Γιατί δημιουργείται φαγούρα στο δέρμα σας μετά το ντους

Κατά τη διάρκεια του ντους

Περιορίστε τη διάρκεια του ντους και χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για τον καθαρισμό και επιλέξτε προσεκτικά τα καθαριστικά και τα απολεπιστικά σας. Η μείωση του χρόνου του ντους θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό του δέρματος, καθώς και να διατηρήσετε την ισορροπία στα φυσικά έλαια που απαιτούνται για να διατηρηθεί ανέπαφος ο δερματικός φραγμός.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι το δέρμα σας μπορεί να αντέξει τα συστατικά στα προϊόντα υγιεινής σας, επειδή τα αφρόλουτρα μπορεί να περιέχουν ισχυρά συστατικά, όπως σαλικυλικό οξύ για την καταπολέμηση της ακμής του σώματος και ρετινόλη για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και ξηρότητα για ορισμένους.

Όταν χρησιμοποιείτε τα λάθος για εσάς προϊόντα στο ντους, το δέρμα σας μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ξηρό, τραχύ και σφιχτό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό μετά το ντους. Επιπλέον, όταν κάνετε ένα καλό scrub, αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό ή την υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας, καθώς ο φραγμός του δέρματός σας χρειάζεται τα φυσικά του έλαια (ή αλλιώς σμήγμα), για να λειτουργήσει σωστά, και αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αφαιρέσουν υπερβολικά αυτά τα έλαια από το δέρμα.

Αντί να χρησιμοποιείτε σκληρά scrubs ή χημικά απολεπιστικά, αλλάξτε το προϊόν πλύσης σώματος με μια κρεμώδη και θρεπτική φόρμουλα και χρησιμοποιήστε μια σφουγγαρίστρα αντί για ένα πανί πλύσης. Αυτός ο συνδυασμός θα προσφέρει μια απαλή αλλά αποτελεσματική απολέπιση μέσω της λούφας, ενώ θα αφήσει το δέρμα λείο, καθαρισμένο και, το σημαντικότερο, ενυδατωμένο. Αναζητήστε φόρμουλες που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολύ απαλές και να υποστηρίζουν τον δερματικό φραγμό. Μπορείτε επίσης να δώσετε προτεραιότητα σε προϊόντα με κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ για να σφραγίσουν την ενυδάτωση και τη θρέψη στο δέρμα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανακούφιση και την πρόληψη του κνησμού.

Μετά το ντους

Μετά το ντους, το να βάζετε απλώς στο σώμα σας μια πλούσια ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση του δέρματος. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λοσιόν, κρέμα ή ενυδατική κρέμα μετά το ντους που είναι πλούσια σε ενυδάτωση για να κλειδώσει την υγρασία στο δέρμα και να το αποτρέψει από περαιτέρω ξήρανση. Μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα σώματος παρέχει ένα στρώμα προστασίας στο δέρμα που βοηθά το δέρμα να παραμείνει λείο, ενυδατωμένο και απαλλαγμένο από την ξηρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό.

Εάν έχετε εφαρμόσει αυτά τα βήματα και η φαγούρα εξακολουθεί να είναι επίμονη ή έντονη, η χρήση ενός τοπικού προϊόντος με κορτιζόνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση, όπως και οι ενυδατικές κρέμες με καταπραϋντικά συστατικά όπως το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης. Αυτά τα καταπραϋντικά συστατικά αποδεδειγμένα μειώνουν τη φαγούρα, τη φλεγμονή και τον ερεθισμό στο δέρμα και προσφέρουν κάποια πολυπόθητη ανακούφιση. Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, ειδικότερα, μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από τζελ για το ντους και σαπούνια σε μπάρες μέχρι λοσιόν σώματος και ενυδατικές κρέμες.

Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν η φαγούρα μετά το ντους επιδεινωθεί ή γίνει ανυπόφορη για να βρείτε το σωστό σχέδιο θεραπείας για το δέρμα σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.