Γιατί δεχόμαστε να μας πληγώνουν;

Συντάκτης: Μαριλίν Μανούρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποιες φάσεις της ζωής τους έχουν πληγωθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά ανθρώπων που έχουν κάποια σχέση μαζί τους (ερωτική, φιλική, εργασιακή, οικογενειακή).

Η επικοινωνία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην καθημερινότητα, καθώς καθορίζει την ποιότητα των σχέσεων που θα δημιουργήσει κάποιος. Τι γίνεται, όμως, όταν ο άνθρωπος που συναναστρεφόμαστε μαζί του/της μας πληγώνει;

Είναι ένα θέμα που δεν εξαντλείται σε μια ανάλυση, αλλά θα προσπαθήσω να περιγράψω κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου που δέχεται κατ’ επανάληψη συμπεριφορές που πληγώνουν τα αισθήματά του.

Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν αλληλοκατανόηση, αλληλουποστήριξη, σεβασμό, εκτίμηση και αφοσίωση. Αυτό σημαίνει οτι το κάθε άτομο είναι σε θέση να αφιερώσει χρόνο για να καλλιεργηθεί μια σχέση, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας και για τους δύο. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται αυτές οι βασικές ανάγκες, τότε το ένα από τα δύο άτομα καταπιέζει τα συναισθήματά του. Για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του άλλου συμβιβάζεται μαζί του και αυτό γεννά μια συναισθηματική δυσφορία.

Το άτομο που δεν ακούει την εσωτερική φωνή μέσα του που “φωνάζει” οτι χρειάζεται φροντίδα, προσοχή, εκτίμηση και αγάπη είναι πολύ πιθανόν όταν σχετιστεί με κάποιον άνθρωπο να μην εκφράζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του όταν δυσαρεστείται από μια κατάσταση. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους στην παιδική ηλικία τους δεν έλαβαν σε ικανοποιητικό βαθμό από το οικογενειακό τους περιβάλλον στοργικά συναισθήματα και οι ανάγκες τους παραμελούνταν. Έτσι, όταν συνάπτουν σχέσεις θεωρούν ασυνείδητα οτι δεν αξίζουν το σεβασμό και την εκτίμηση.

Το τραύμα δεν τους επιτρέπει, αν δε θεραπευτεί, να δημιουργήσουν υγιείς ερωτικές και όχι μόνο σχέσεις. Επειδή σε μικρή ηλικία οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους δεν έβρισκαν ανταπόκριση στους γονείς τους, σχημάτισαν την αντίληψη οτι φταίνει οι ίδιοι που δεν έλαβαν από τους φροντιστές τους όλα αυτά τα στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αυτόνομης προσωπικότητας. Μιας προσωπικότητας που θέτει όρια, τα οποία δεν συνθλίβουν το συναισθηματικό τους κόσμο. Έτσι, μεγαλώνοντας είναι αρκετές οι πιθανότητες στις σχέσεις τους με τους άλλους να είναι ανεκτικοί και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέχρι και κακοποίησης.

Πώς θα “σπάσει” ο φαύλος κύκλος;

Είναι εύλογο ότι όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη γεννηθήκαμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και όχι δυστυχισμένοι. Ωστόσο, δε μπορεί να παραβλέψει κανείς οτι αυτές οι δύο συνθήκες – η ευτυχία και η δυστυχία – είναι κομμάτι της ζωής. Η ελεύθερη βούληση του καθενός ορίζει ποιο κομμάτι θα υπερισχύσει έναντι του άλλου. Είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση αυτής της συναισθηματικής δυσφορίας να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό ψυχικής υγείας, ιδιαζόντως στην περίπτωση που παρατηρεί οτι το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς εμφανίζεται συχνά στις γνωριμίες και σχέσεις του.

Η ψυχική ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα είναι ένας τρόπος να οδηγηθούμε στην αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για να αποδεχτούμε τις προεκτάσεις εκείνες του εαυτού μας που είναι ευάλωτες και απροστάτευτες σε έναν κόσμο, στον οποίο επικρατεί ο ατομικισμός και η εγωκεντρικότητα.


Διαβάστε επίσης: Life Skills Experience Program – Ένα εργαλείο για επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή


Ο δρόμος που θα διανύσει κάποιος μέχρι να φτάσει στην αυτοεκτίμηση είναι μακρύς και πολλές φορές έχει εμπόδια. Αν τα ξεπεράσει σίγουρα θα φτάσει κοντα σε ανθρώπους που σέβονται και αφουγκράζονται τις συναισθηματικές του ανάγκες.

Συντάκτης: Μαριλίν Μανούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.