Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν άλλους

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πιέζουμε κάποιο παιδί να αγκαλιάσει κάποιον ενήλικα, αν το ίδιο δε θέλει;

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι μ’ ένα παιδάκι που δεν επιθυμεί να φιλήσει ή να αγκαλιάσει έναν συγγενή του και απ’ την άλλη, οι γονείς του να το πιέζουν να κάνει το αντίθετο. Η πίεση από μόνη της είναι μια λανθασμένη συμπεριφορά, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με συναισθηματισμούς. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε εκείνο και να του περάσει λάθος μηνύματα.

Το παιδί, με το να αγκαλιάζει συνεχώς άλλους ανθρώπους, λαμβάνει το μήνυμα ότι ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να ακουμπάει το σώμα του. Πρόκειται για ένα εσφαλμένο μήνυμα που μπορεί να είναι η αιτία για μια σεξουαλική κακοποίηση, χωρίς να το γνωρίζει.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να διδαχθεί να λέει ” όχι ” σε ανεπιθύμητα αγγίγματα, αλλά κι εμείς να μπαίνουμε στη θέση του, προτού το παρακινήσουμε για μια πράξη που δεν επιθυμεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσκηση πίεσης και οι επιπτώσεις της στα παιδιά


Το παιδί, από μικρή ηλικία, καλό είναι να μάθει να διαχειρίζεται το σώμα και τα μηνύματά του, να είναι υπεύθυνο για το ίδιο και κατ’ επέκταση να επιλέγει με ποιον θα έρθει κοντά. Μέσα από την άρνησή του, μπορεί να μας δίνει ένα μήνυμα που εμείς παραβλέπουμε. 

Παιδί και ένστικτο

Ένα συγκεκριμένο άτομο μπορεί να έχει φοβίσει, στεναχωρήσει ή ακόμα και κακοποιήσει το παιδί, με αποτέλεσμα εκείνο να απομακρύνεται ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν ένστικτο και καταλαβαίνουν πότε κάποιος τους αγαπάει πραγματικά. 

Ακούστε το παιδί σας και μην το αγνοείτε λόγω της ηλικίας του. Επειδή κάποιος είναι συγγενής μας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ”αθώος”.

Ακόμα, με την πίεση που ασκούμε, παραβιάζουμε τα όρια του παιδιού. Είναι χρέος μας να το διαπαιδαγωγήσουμε και να το οδηγήσουμε στο σωστό δρόμο. Χρέος μας είναι, όμως, να σεβαστούμε και τις απόψεις του, διότι δεν παύει να είναι ένα ελεύθερο όν. 

Εξάλλου, η σωματική επαφή δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να δείξουμε την αγάπη μας. Ένα μικρό χειροποίητο δωράκι, όπως μια ζωγραφιά, είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να του προσφέρουμε.

Το ιδανικότερο είναι να αφήσουμε το παιδί να κρίνει και να επιλέξει την κίνησή του. Έτσι, θα αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, ώστε να μπορεί να διακρίνει τις ” ύποπτες ” συμπεριφορές.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…