Γιατί δεν μπορώ να νικήσω το άγχος;

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Το άγχος είναι μια παθογόνα κατάσταση που παρατηρείται στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλείται από ψυχολογικούς ή/και σωματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργικότητα των ανθρώπων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος είναι οι ταχυπαλμίες, το τρέμουλο και η ανησυχία για κάποια κατάσταση που θεωρείται από τον παθόντα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι άνθρωποι και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εκλογικευθούν τα αρνητικά συναισθήματα ή/και οι αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατο να υπερνικηθεί το άγχος.

Επίσης, κάποια σωματική πάθηση, σε συνδυασμό με άγχος, επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό και τον καθιστά ανίκανο να αντιδράσει σε στρεσογόνες καταστάσεις και υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρότερα σωματικά προβλήματα.

Ένας λόγος που δεν μπορεί να κατανικηθεί το άγχος είναι η αδυναμία των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις και να υπερπηδήσουν τον ψυχολογικό παράγοντα.

Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι μια άλλη πηγή δημιουργίας άγχους, καθώς προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους ανθρώπους που τους συναναστρέφονται. Η αρνητικότητα που εκπέμπουν επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που τους συναλλάσσονται.

Στην περίπτωση που το άγχος έχει κυριαρχήσει στον οργανισμό και έχει γίνει χρόνιο, είναι ακόμη πιο δύσκολο να νικηθεί και να αντιμετωπιστεί. Οι στρεσογόνες καταστάσεις έχουν καταβάλλει τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Επιπλέον, η θεραπεία του άγχους πρέπει να γίνει σε αρχικό στάδιο για να έχει αποτελέσματα πριν συσσωρευθεί και κατακλύσει τον παθόντα. Ο κάθε άνθρωπος  πρέπει να θωρακίζει τον εαυτό του από καταστάσεις και συναισθήματα που τον εμποδίζουν να λειτουργήσει φυσιολογικά και να ενισχύσει τον οργανισμό του με ψυχολογικές ή/και σωματικές άμυνες που θα τον βοηθήσουν να ζήσει μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή.

Συνεπώς, το άγχος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα ελέγχου, ψυχολογική ανισορροπία και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.