Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι διαταραχές του ύπνου και η αϋπνία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καθημερινότητα μας και στην υγεία μας. Δείτε ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αϋπνία και πως μπορείτε να την καταπολεμήσετε.

Η ανικανότητα να κοιμηθεί κανείς το βράδυ μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτική και να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δυσκολεύουν τον ύπνο, και είναι σημαντικό να τους κατανοήσουμε για να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής τους.

Αίτια προβλημάτων ύπνου:

Άγχος και Στρες: Οι σκέψεις και οι ανησυχίες μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο. Η ανεπίλυτη αγωνία για διάφορα ζητήματα μπορεί να κρατάει το μυαλό ενεργό και να εμποδίζει τον ύπνο.

Επίσης το άγχος ενεργοποιεί το ανθρώπινο νευρικό σύστημα μια και ο οργανισμός μας και το μυαλό μας αισθάνονται ότι απειλούνται. Το άγχος μας ετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε  την πιθανή απειλή. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να κοιμηθείτε όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε;

Κακές συνήθειες ύπνου: Η έλλειψη συνέπειας ως προς την ώρα που κοιμάστε, η υπερβολική χρήση της τηλεόρασης ή του κινητού τηλεφώνου πριν τον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα να κοιμηθεί κανείς.

giati_den_mporo_na_koimitho

Μελέτες δείχνουν ειδικότερα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα κινητό ή μια τηλεόραση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας.

Είναι πιο ωφέλιμο για έναν υγιή ύπνο να τηρείτε μια ρουτίνα όσον αφορά την ώρα που κοιμάστε και να επιλέγετε δραστηριότητες πριν τον ύπνο σας που δεν εμπλέκουν οθόνη, όπως το να διαβάσετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μελωδία

Διαταραχές ύπνου: Οι διαταραχές όπως η δυσκολία προσαρμογής στις εναλλαγές μέρας και νύχτας  (να κοιμάστε την ημέρα και να είστε ξύπνιοι το βράδυ), οι ενοχλήσεις από παράξενους ήχους, ή η υπνοβασία μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας.

Αν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε μπορείτε να δοκιμάστε φυσικά ηρεμιστικά όπως η βαλεριάνα ή ιατρικά φάρμακα που μπορεί να σας δωθούν σε ένα φαρμακείο.

Διαταραχές υγείας: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως ο πόνος, η πνευμονία, ο διαβήτης, ή οι προβλήματα αναπνοής μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Μπορείτε να κάνετε μελέτη ύπνου σε συγκεκριμένα ινστιτούτα, εξετάσεις αίματος ή ακόμα και να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ειδικό στα αναπνευστικά προβλήματα κατά τον ύπνο.

Συνήθειες ζωής: Η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, η κακή διατροφή ή η έλλειψη άσκησης μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Η καφεΐνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και άρα την κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μένουμε ξύπνιοι και να έχουμε περισσότερη ενέργεια, ενώ το αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργήσει νευρικότητα και ανάγκη για να πάμε στην τουαλέτα.

Όλα τα παραπάνω διαταράσσουν τον ύπνο.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου:

Δημιουργία ρουτίνας: Προσπαθήστε να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες πριν τον ύπνο σας, όπως αποφεύγοντας το κινητό τηλέφωνο και την τηλεόραση ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε καθημερινά την ίδια ώρα για να δημιουργήσετε έναν σταθερό ρυθμό ύπνου.

Διαχείριση του άγχους: Ασκήσεις χαλάρωσης ή μέθοδοι όπως η μελέτη ή η μεταφορά σκέψεων σε ημερολόγιο πριν τον ύπνο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Αν νιώθετε υπερβολικά αγχωμένοι και ότι οι παλμοί σας ανεβαίνουν μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος σας παίρνοντας αργές και σταθερές αναπνοές.

Δημιουργία καλύτερου περιβάλλοντος ύπνου: Ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθεί ο ύπνος σας.

giati_den_mporo_na_koimitho

Δώστε σημασία στο στρώμα και το μαξιλάρι σας. Ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρι, εκτός του ότι θα σας ξεκουράσουν και θα βοηθήσουν τον ύπνο σας αλλά θα κάνουν μεγάλο καλό και στον σώμα σας. 

Απομακρύνετε περιττά φώτα  και ενοχλήσεις. Επίσης αν κοιμάστε με φωτάκι νυκτός το φως που ενοχλεί περισσότερο τον ύπνος μας είναι το μπλε και κατά συνέχεια το πράσινο και το κόκκινο. Προτιμήστε ένα ήρεμο και απαλό χρώμα.

Υγιεινός τρόπος ζωής: Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή συνήθως συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα κουράζουν το σώμα αλλά παράγουν ενδορφίνες ορμόνες που σχετίζονται με την χαλάρωση και την ευτυχία.

Η ισορροπημένη διατροφή από την άλλη βοηθά στο να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σώμα μας για τον βραδινό μας ύπνο και για τις ώρες που ακολουθούν.

Εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης: Μέθοδοι όπως  η γιόγκα ή οι ασκήσεις αναπνοής που εστιάζουν στις βαθιές και ήρεμες ανάσες μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσετε πριν πέσετε στον ύπνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό σας συγκεντρώνεται στην αναπνοής σας και αποκοιμάστε ελαφριά. Επίσης η βαθιά και ήρεμη αναπνοή βοηθά στο να κυκλοφορεί πιο αργά το αίμα στο σώμα μας και ως εκ τούτου να μειώνονται οι καρδιακοί μας παλμοί.

Λιγότεροι καρδιακοί παλμοί ίσον λιγότερο αίμα στο εγκέφαλο ο οποίος με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί.

Εάν τα προβλήματα ύπνου επιμένουν ή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και βοήθεια.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.