Γιατί δεν έχουμε εύκαιρες τις κατάλληλες απαντήσεις την κατάλληλη στιγμή;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Μα, έτοιμες στο τσεπάκι τους τις έχουν τις απαντήσεις οι ετοιμόλογοι άνθρωποι; Πώς γίνεται και τις ανασύρουν την κατάλληλη στιγμή με την μεγαλύτερη ευκολία του κόσμου, τη στιγμή που εμείς μπορεί να έχουμε μπλοκάρει, κοκκινίσει, νευριάσει ή απλώς «καταπιεί τη γλώσσα μας»;

Πόσες φορές θα θέλαμε να ήμασταν ετοιμόλογοι…

Ο λαός μας λέει «πριν μιλήσεις, βούτα την γλώσσα στο μυαλό» και τελικά έχει απόλυτο δίκιο. Πόσες φορές βρεθήκαμε σε μια δύσκολη θέση, που κάποιος μας «στρίμωξε» για τα καλά με μια αδιάκριτη ερώτηση στην οποία δεν ξέραμε τι να απαντήσουμε. Θέλαμε να απαντήσουμε εύστοχα και γρήγορα, αλλά όχι και τόσο γρήγορα  που η απάντηση να είναι η ακατάλληλη για την περίσταση. 

Ή πόσες φορές κάποιος μας πήρε την σειρά μας, σε μια τράπεζα, σε ένα σούπερ μάρκετ και εμείς απλά λέγαμε σκεφτήκαμε «τι να πω τώρα; Πώς να το διαχειριστώ. Η απάντηση του ετοιμόλογου ανθρώπου μπορεί να διαθέτει χιούμορ, αλλά μπορεί να φανεί επίσης επιθετική ή προσβλητική. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε είναι στην κρίση μας και από αυτόν τον τρόπο θα διαφανεί στους συνομιλητές ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε.

Τι μπορεί να φταίει και δυσκολευόμαστε τόσο;

1) Η παιδική μας ηλικία/ Οι πεποιθήσεις μας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας πάμε πίσω στην παιδική μας ηλικία. Είμαστε μικροί και πηγαίνουμε με τους δικούς μας όπου μας ανάγκαζαν να πάμε γιατί δεν μπορούσαμε να μείνουμε και μόνοι μας στο σπίτι. Ναι, μιλάμε για τόσο παλιά. Και κάπου στον δρόμο ακούμε την φράση «εκεί που θα πάμε να είσαι καλό παιδί και να κάτσεις ήρεμα». Ναι αλλά τι σημασία έχει αυτό; Η  σημασία που έχει  είναι το ότι από τότε μάς δημιουργήθηκαν  τα πρότυπα συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούμε. Το  κυρίως πρότυπο ήταν να είσαι το καλό παιδί, να μην αντιμιλάς. Αυτό πολύ πιθανόν οδήγησε στο να μην αντιμιλάμε, να μην απαντάμε πολλές φορές, να κατεβάζουμε το κεφάλι, μόνο και μόνο για να είμαστε καλοί.


Αν γυρίσουμε στο σήμερα, στην ενήλικη ζωή μας θα δούμε πώς  συχνά δεν απαντάμε ακριβώς για τους ίδιους λόγους της παιδικής ηλικίας: Για να μην δυσαρεστήσουμε κανένα και να  παραμείνουμε τα «καλά παιδιά».



2) Αρνητικά συναισθήματα/ συναισθήματα που μας εμποδίζουν.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως το να είμαστε ετοιμόλογοι μπορεί να ταυτίζεται με το να είμαστε επιθετικοί ή προσβλητικοί. Πράγματι ισχύει και αυτό το σενάριο, αλλά είναι πάντα στο χέρι μας. Γιατί ταυτίζουμε την αρετή του να απαντάμε εύστοχα με την προσβολή και γιατί αμέσως νιώθουμε ενοχικά στη σκέψη ότι πληγώσαμε κάποιον με τα λόγια μας; Αυτό βέβαια συνδέεται άρρηκτα με τις πεποιθήσεις που έχουμε από την παιδική μας ηλικία και στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω. 3) Δεν έχουμε τις γνώσεις και τις δυνατότητες. Είναι φυσικό να μην μπορούμε να είμαστε ετοιμόλογοι αν δεν έχουμε ξοδέψει χρόνο για να μπορέσουμε να εκπαιδευτούμε. Είναι μια δυνατότητα που είναι κυρίως επίκτητη, και μπορούμε σε βάθος χρόνου να καταφέρουμε να την κατακτήσουμε. Αν επενδύσουμε στον εαυτό μας, θα δούμε πως όλο αυτό θα αλλάξει και θα αποκτήσουμε  πολύ ισχυρές ικανότητες που θα μας βοηθάνε στην καθημερινή μας ζωή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Life Skills Experience Program: Ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σε 10 δεξιότητες ζωής- Πώς μπορεί να σας ωφελήσει και όλα όσα θέλετε να μάθετε!


4) Δεν είμαστε προετοιμασμένοι.

Αν δεν είναι κάτι που έχουμε κατακτήσει, το να βρισκόμαστε προ απρόοπτης ερώτησης ή σχολίου γίνεται μια συχνή κατάσταση στην οποία δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Όπως σε μια αδιάκριτη ερώτηση που προσπαθούμε μανιωδώς να αποφύγουμε. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να έχουμε μια απάντηση για κάθε ερώτηση, απλά μπορούμε να προετοιμάσουμε τουλάχιστον μερικές. Μέσα όμως από την καθημερινή μας ζωή μπορούμε να σκεφτούμε αδιάκριτες ερωτήσεις τις οποίες θα θέλαμε να αποφύγουμε και να προετοιμάσουμε απαντήσεις που θα μας βγάλουν κάπως από τη δύσκολη θέση.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…