Γιατί δεν χάνω λίπος στην κοιλιά;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τρέφεστε σωστά και ασκείστε τακτικά, όμως το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν σας εγκαταλείπει με τίποτα; Ας εξετάσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε τακτικά, όμως το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς φαίνεται επίμονο και πολύ δύσκολο να σας εγκαταλείψει. Σε γενικές γραμμές,  λιπώδη κύτταρα, τα οποία ονομάζονται “βήτα-κύτταρα”, συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας και είναι ιδιαίτερα επίμονα. Πέρα από αυτή τη φυσική τάση, τι μπορεί να πηγαίνει λάθος και δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό κοιλιακό λίπος; Ας δούμε μερικές από τις συχνότερες αιτίες.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Οι συνιστώμενες ώρες κατάκλισης ύπνου είναι από 7 έως 9. Όταν χάνετε τον ύπνο σας για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό έχει επιπτώσεις στο βάρος σας, μια και οι ορμόνες που ελέγχουν την πείνα δεν βρίσκονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Δύο είναι οι ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή μας: η γκρελίνη και η λεπτίνη. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα επίπεδα γκρελίνης μας (η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι) αυξάνονται και τα επίπεδα λεπτίνης μας (η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτασμένοι) μειώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν είμαστε ξύπνιοι, τείνουμε να τρώμε περισσότερο, αλλά νιώθουμε λιγότερο ικανοποιημένοι. Συνεπώς, προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο, για να αποφύγετε αυτήν την ανισορροπία. Επιπλέον, απομακρύνετε από το δωμάτιό σας φωτεινές οθόνες και ό,τι πιστεύετε ότι σας αποσπά την προσοχή.

Κάνετε λάθος τύπο προπόνησης

Οι κοιλιακοί δεν βοηθάνε να χάσετε λίπος από την κοιλιά. Το λίπος αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα, επειδή εκεί τείνει το σώμα μας να το αποθηκεύει, επομένως καλό είναι να επιλέξετε έναν τύπο προπόνησης που να εστιάζει σε ολόκληρο το σώμα. Επιλέξτε προπόνηση διαστήματος υψηλής έντασης, η οποία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Καταναλώνετε πάρα πολλή ζάχαρη

Εάν η διατροφή σας περιέχει πολλά αναψυκτικά, ποτά με ζάχαρη, όπως ο αφρώδης οίνος, αρωματισμένα νερά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως σοκολάτες και κέικ, θα δυσκολευτείτε να χάσετε κοιλιακό λίπος. Παράλληλα, ενώ τα φρούτα είναι υγιεινές επιλογές, μερικές φορές μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους εάν καταναλώνετε πολλά, καθώς έχουν υψηλά επίπεδα φυσικών σακχάρων. Οι επιλογές τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενδέχεται να έχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, για αυτό φροντίστε να ελέγχετε πάντα την ετικέτα των τροφίμων.

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ιδανική για την απώλεια λίπους. Βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση του άπαχου μυϊκού ιστού και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των θερμίδων που καίτε. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Στις καλές πρωτεϊνικές πηγές περιλαμβάνονται το στήθος κοτόπουλου, ο τόννος, τα αβγά, το γάλα και τα όσπρια (με έμφαση στα ρεβίθια). Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε να αποφύγετε τα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με πρωτεϊνικά ροφήματα ή μπάρες. Θυμηθείτε, επίσης, να επιλέγετε τις πηγές άπαχης πρωτεΐνης, επειδή ορισμένες πηγές μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Έχετε πολύ άγχος

Το άγχος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να καταστρέψει τον οργανισμό μας. Προκαλεί  την παραγωγή της στεροειδούς ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μας ανοίγει την όρεξη για ζαχαρούχα τρόφιμα που παρέχουν άμεση ενέργεια και ευχαρίστηση. Οι βραχυπρόθεσμες εκρήξεις κορτιζόλης είναι απαραίτητες για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο κίνδυνο, αλλά το σώμα μας θα απελευθερώσει επίσης αυτήν την ορμόνη εάν αισθανόμαστε άγχος. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα λίπους που βρίσκεται στην κοιλιά σας.

Περιμένετε να δείτε γρήγορα αποτελέσματα

Είναι λογικό να απογοητεύεστε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε· χρειάζεται να είστε ρεαλιστές, καθώς δεν θα δείτε αποτελέσματα εν μία νυκτί. Η λειτουργία του εγκεφάλου παίζει τεράστιο ρόλο στην αντιστάθμιση των αλλαγών στον τρόπο ζωής και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες (έως και 12 εβδομάδες). Επιμείνετε για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, και τότε θα παρατηρήσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Κάνετε εξαντλητική δίαιτα

Οι δίαιτες “εξπρές” θα σας βοηθήσουν να χάσετε μερικά κιλά στην αρχή, αλλά είναι δύσκολο να μείνετε πιστοί σε αυτές και μετά θα δυσκολευτείτε να συντηρήσετε το καινούργιο σας βάρος. Μπορεί να φαίνεται γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά οι τόσο λίγες θερμίδες στην πραγματικότητα σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν η πρόσληψη θερμίδων μειωθεί πολύ, ο οργανισμός μας περνάει σε κατάσταση νηστείας. Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να χάσει βάρος. Κάντε λογικές, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τις οποίες μπορείτε να τηρήσετε, και αποφύγετε κάθε δίαιτα “εξπρές”.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…