Γιατί απέτυχα πάλι να γίνω μητέρα; (Α΄ Μέρος)

Συντάκτης: Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας - Χειρουργός- Γυναικολόγος

Γιατί απέτυχα πάλι να γίνω μητέρα; (Α΄ Μέρος)«Γιατί απέτυχα πάλι να γίνω μητέρα;» είναι το ερώτημα που τίθεται ξανά και ξανά από γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επανειλημμένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή μένουν έγκυες και αποβάλλουν βιώνοντας έναν συναισθηματικό Γολγοθά. Σε αυτό το ερώτημα πρόκειται να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις, ενώ μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό. Στο παρόν άρθρο πρόκειται να διερευνηθούν οι λόγοι που συχνά η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτυγχάνει, ενώ στο β΄ μέρος του άρθρου πρόκειται να τεθούν οι λόγοι των αποτυχημένων αποβολών. Έτσι, το κάθε ζευγάρι, κατά περίπτωση, θα μπορέσει να ακολουθήσει με την καθοδήγηση των ειδικών τη σωστή πλέον θεραπεία γονιμότητας.

1. Έχω κάνει πάνω από πέντε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και ενώ τα έμβρυα είναι καλά δεν μένω έγκυος. Τι φταίει;

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα καταστολής και διέγερσης των ωοθηκών, εν τούτοις το γενικό ποσοστό επιτυχούς κύησης και γέννησης ενός παιδιού δύσκολα ξεπερνά το 30% ανά προσπάθεια. Πάντως, έπειτα από μακρόχρονη έρευνα πιστοποιείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της αποτυχημένης προσπάθειας σχετίζεται:

  • Με την ασύγχρονη πορεία της ανάπτυξης του ωαρίου και ενδομητρίου.
  • Ενδεχομένως με την ποιότητα των παραγομένων ωαρίων και εμβρύων που προκύπτουν από αυτά.
  • Πιθανολογούνται και άλλοι λειτουργικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ανοσολογικού μας συστήματος στην αναπαραγωγική επιτυχία ή αποτυχία.

2. Μετά την εμφύτευση των εμβρύων μέχρι την 8η–9η ημέρα έχω όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αλλά τη 14η–15η ημέρα το τεστ κυήσεως είναι αρνητικό. Τι συμβαίνει;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό μη εμφύτευσης παρατηρείται πως ενώ ανεβαίνουν τα επίπεδα της β΄ χοριακής την 5η, 7η και 9η ημέρα μετά την εμφύτευση των εμβρύων, στις επόμενες ημέρες (τη 12η ή 15η ημέρα από την εμφύτευση) παίρνουμε αρνητικά τεστ κύησης.

Ποτέ και για κανένα έμβιο είδος ο «θάνατος» δεν είναι τυχαίο γεγονός, κάτι άσχημο συνέβη, κάτι δεν πήγε καλά. Σήμερα η σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρει ότι τα αίτια μιας αποτυχημένης εμφύτευσης, δηλαδή μιας προεμφυτευτικής αποβολής, είναι ανοσολογικά και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες, ώστε να διασαφηνισθούν και να γίνουν ευρέως γνωστοί οι ανοσολογικοί μηχανισμοί που υποκρύπτονται, ώστε η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ποσοστού ασθενών να είναι αιτιολογημένη.

Γιατί απέτυχα πάλι να γίνω μητέρα; (Α΄ Μέρος)3. Έχω ανεξήγητες εξωσωματικές αποτυχίες (IVF), τι μπορεί να φταίει;

Τα περισσότερα ζευγάρια με ανεξήγητες εξωσωματικές αποτυχίες (IVF) πολύ δύσκολα θα γίνουν γονείς, εάν δεν ελέγξουν και δεν προσδιορίσουν επακριβώς το είδος του ανοσολογικού προβλήματος που κρύβεται πίσω από κάθε αποτυχία και στη συνέχεια εάν δεν το αντιμετωπίσουν θεραπευτικά. Με άλλα λόγια, οι αποτυχημένες εμφυτεύσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι ασύνηθες γεγονός, και τα ποσοστά που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στις διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις ποικίλλουν.

Στα μισά και παραπάνω ζευγάρια, που αναφέρουν δύο, τρεις ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες IVF, δεν διαπιστώνεται κάποια φυσική ανωμαλία ή αρρώστια. Ο έλεγχος των χρωματοσωμάτων, η εκτίμηση της ορμονικής κατάστασης, η αναζήτηση των ανωμαλιών της μήτρας (με σαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση), όπως και οι καλλιέργειες για μικρόβια δεν οδηγούν τελικά σε καμία πραγματική λύση και το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων αποτυχιών συνεχίζει να παραμένει άλυτο, αν πιστέψουμε και βασισθούμε μόνο στον έλεγχο (και στην ανάλογη θεραπεία όπου χρειάζεται) που αφορά τα πιο πάνω στοιχεία.

Πρόσφατα, αυτό που έχει αναγνωρισθεί ως κύρια και βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εμφύτευσης αγνώστου αιτιολογίας είναι οι Ανοσολογικοί Παράγοντες καθόσον έχει πλέον επικρατήσει η άποψη ότι: Το κύημα μέσα στη μήτρα συμπεριφέρεται σαν «μόσχευμα» από έναν ξένο ιστό (και αυτός ο ξένος ιστός είναι το υλικό του μελλοντικού πατέρα) σε σχέση με τη μητέρα του που θεωρείται ότι είναι η «λήπτρια» του μοσχεύματος.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον μαιευτήρα – χειρούργο – γυναικολόγο κο Περιστέρη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας - Χειρουργός- Γυναικολόγος

Influence:

Ο Γιάννης Περιστέρης αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…