Γιατί αλλάζει η διάθεσή μας την άνοιξη;

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η άνοιξη είναι μία ιδιαίτερη εποχή, με έντονες αλλαγές. Για πολλούς είναι μία από τις πιο ωραίες εποχές, ενώ για άλλους όχι, καθώς τότε κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα και κακή διάθεση…

Η άνοιξη είναι η εποχή που ο ήλιος λάμπει, η μέρα μεγαλώνει, η φύση ζωντανεύει καθώς τα λουλούδια ανθίζουν, δημιουργώντας ένα χρωματισμένο τοπίο.

Γιατί, όμως, ορισμένοι μπροστά σε ένα τόσο όμορφο τοπίο κατακλύζονται από αρνητισμό;

Επηρεάζονται οι συνήθειες

Είναι λογικό κάθε φορά που η εποχή αλλάζει να επηρεάζονται και ορισμένες από τις συνήθειές μας. Ο ύπνος μας, η όρεξή μας για φαγητό και τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι κάποιες από αυτές. Όλη αυτή η αλλαγή για κάμποσο διάστημα μπορεί να απορρυθμίσει ολόκληρη τη ρουτίνα μας και να παρατηρηθούν αλλαγές στην ψυχική μας διάθεση, από έντονο άγχος μέχρι και συναισθήματα απελπισίας.

Αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα

Η άνοιξη, όπως και το καλοκαίρι, επιφέρει αναμφισβήτητα αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα των ανθρώπων. Άνθρωποι που έχουν βιώσει κατάθλιψη ή κάποια συμπτώματα κατάθλιψης, γνωρίζουν καλά ότι η λειτουργία μιας καθημερινής ρουτίνας αποτελεί κλειδί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η άνοιξη, όμως, φέρνει ανατροπές και αλλαγές…

Οικονομικά ζητήματα

Άνοιξη σημαίνει πως πλησιάζει το καλοκαίρι και καλοκαίρι σημαίνει διακοπές. Όσο πλησιάζει αυτή η περίοδος των διακοπών κάποιοι αισθάνονται ένα βάρος, ένα άγχος διότι δεν γνωρίζουν αν θα έχουν την οικονομική άνεση για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές που τόσο θέλουν και χρειάζονται. Όπως και να το κάνουμε οι διακοπές στοιχίζουν…

Υψηλή θερμοκρασία

Πολλοί από εμάς δεν αντέχουν τη ζέστη, πόσω μάλλον την υπερβολική ζέστη. Η υψηλή θερμοκρασία επιφέρει εξασθένηση, η οποία προκαλεί κατάπτωση, αδυναμία και μείωση της ψυχικής διάθεσης. Επίσης, οι αλλαγές στο φως της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως τον ύπνο, την όρεξη κλπ.

Το άγχος για το σώμα μας

Καθώς πλησιάζει η άνοιξη και η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι λογικό να ξεκινήσουμε να φοράμε πιο ελαφριά ρούχα από ότι το χειμώνα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο εκτεθειμένοι με το σώμα τους, πιο «γυμνοί» σχετικά με θέματα που αφορούν την εικόνα του σώματός τους. Τα παραπάνω κιλά, η παχυσαρκία, οι ατέλειες του σώματος έρχονται στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να διστάζουν να βγουν άνετα για τη βόλτα τους, αλλά και για να πάνε ακόμη και μέχρι την παραλία, διότι νιώθουν αμήχανα και άβολα.

Συνοψίζοντας, η άνοιξη είναι μία εποχή που για κάποιους σημαίνει ξεγνοιασιά και ηλιόλουστες βόλτες, αλλά για κάποιους άλλους είναι ένα βήμα προς την εποχική κατάθλιψη. Το σημαντικό, όμως, είναι να ζούμε την κάθε στιγμή χωρίς κανένα φόβο και ανασφάλεια, κάτι που δυστυχώς πολλοί από εμάς το ξεχνάμε!

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.