Γιατί αξίζει να ζει κανείς;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Είναι ένα θεμελιώδες υπαρξιακό ερώτημα,  που ο καθένας μας μπορεί να δώσει μια διαφορετική απάντηση. Σε αυτό το άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ορισμένες από αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Και τελικά γιατί αξίζει να ζει κανείς; Αυτά είναι δυο θεμελιώδη και περίπλοκα ερωτήματα,  που οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους,  χωρίς ωστόσο να φτάνουν τις περισσότερες φορές σε ένα οριστικό συμπέρασμα ή απάντηση. Ιδού 6 λόγοι για τους οποίους αξίζει να ζήσετε τη ζωή σας:

1. Για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, υποστηρίζουν ότι ο τελικός σκοπός της ζωής είναι να είμαστε χαρούμενοι.

Είναι αλήθεια ότι από τη φύση μας επιζητούμε την ευχαρίστηση. Επειδή όμως είμαστε και πνευματικά όντα,  δεν μπορούμε να ψάχνουμε την ευτυχία μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες.

Η βιώσιμη ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν της ψυχικής γαλήνης και της ειρήνης του μυαλού.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νόημα της ζωής μας το δημιουργούμε, δεν το ανακαλύπτουμε!

______________________

2. Για να βοηθούμε άλλους ανθρώπους Οι περισσότεροι από εμάς διαπιστώνουμε ότι όσο περισσότερο φροντίζουμε για την ευτυχία των άλλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση ευημερίας που έχουμε για τον εαυτό μας.

Γιατί αξίζει να ζει κανείς;

Η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και συμπόνιας για άλλους ανθρώπους διευκολύνει το μυαλό σας και σας επιτρέπει να συνδεθείτε σε βαθύτερο επίπεδο με εκείνους που σας ενδιαφέρουν – ακόμα και με εκείνους που δεν γνωρίζετε και τόσο καλά.

Κάνοντας  τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους και βοηθώντας τους να ανακουφιστούν από τα βάσανα τους,  η ζωή σας αποκτά ένα αίσθημα πληρότητας και νοήματος.

3. Για να ολοκληρωθούμε ως προσωπικότητες

Η ζωή σπάνια πηγαίνει σύμφωνα με τα σχέδιά μας, και ο καθένας τελικά προορίζεται να βιώσει αρκετό πόνο και απογοήτευση στη διάρκεια της ζωής του..

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή είναι …τελειωμένη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο πόνος αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας. Μέσα από τις δύσκολες στιγμές δοκιμάζουμε τις αντοχές και δυνάμεις μας. Στο τέλος της μέρας όμως γινόμαστε πιο ισχυροί.

Όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτούμε στη ζωή,  τόσο περισσότερη αυτοσυνειδησία και αυτοολοκλήρωση αποκομίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…