Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Η νοηματική γλώσσα είναι η γλώσσα των κωφάλαλων, η οποία αναπτύχθηκε για να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τον κόσμο γύρω τους. Κάθε χώρα και εθνική κοινότητα Κωφάλαλων έχει τη δική της Νοηματική Γλώσσα.

Μερικές Νοηματικές Γλώσσες χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, όπως συμβαίνει και με τις ομιλούμενες γλώσσες. Υπάρχει όμως μία γλώσσα που ονομάζεται Διεθνής Νοηματική Γλώσσα και χρησιμοποιείται από πολλούς Κωφάλαλους σε διεθνείς συναντήσεις, όπου δεν υπάρχει διερμηνέας. Είναι πολλοί οι λόγοι, διαφορετικοί για τον καθένα, που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας.

Γιατί να μάθεις την νοηματική γλώσσα

Είναι πολύ ενδιαφέρον να έρθεις σε επαφή με ένα εντελώς διαφοροποιημένο τρόπο επικοινωνίας. Σίγουρα είναι κάτι που δεν βλέπεις καθημερινά και το γνωρίζουν ελάχιστοι. Μαθαίνοντας την νοηματική γλώσσα δεν μαθαίνεις απλώς να επικοινωνείς με τους κωφάλαλους, αλλά έρχεσαι σε επαφή με έναν εντελώς νέο κόσμο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις  και να γνωρίσεις τον κόσμο τους, έναν κόσμο πλήρως διαφορετικό από τον δικό μας. Γνωρίζεις την καθημερινότητά τους, η οποία μπορεί να έχει τις δυσκολίες της, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας την νοηματική γλώσσα, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η εκφραστικότητα και η γλώσσα του σώματος. Εφόσον δεν μπορείς να εκφραστείς με τα λόγια βρίσκεις άλλες μεθόδους και αποκτάς σταδιακά μεγαλύτερη εκφραστικότητα.

Όλα τα συναισθήματα είναι απόλυτα διακριτά στο πρόσωπο και στη στάση του συνομιλητή σου, εκτιμάς ευκολότερα μία κατάσταση και τη στάση αυτού που έχεις απέναντί σου, χωρίς να χρειαστεί να σου δηλώσει αυτό που θέλει να περάσει. Μερικές φορές άλλωστε το να εκφραστείς μέσω του σώματός σου είναι πολύ ευκολότερο και αποτελεσματικότερο απ’ το να διαλέξεις τα λόγια για να το κάνεις.

Πέρα απ’ αυτό, είναι πάντοτε χρήσιμο να μαθαίνεις κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον μία καινούργια γλώσσα, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προσόν για μία δουλειά και να δείξει ότι ενδιαφέρεσαι για τις μειονότητες και προτίθεσαι να μάθεις να επικοινωνείς μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr