Γιατί αξίζει να φιλοσοφείς στη ζωή;

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Γιατί αξίζει να φιλοσοφείς στη ζωή;Τώρα, στη δύση του επαγγελματικού μου βίου και στο σούρουπο του βιολογικού, αν μου ζητούσαν να δώσω μία και μόνο συμβουλή στους νεότερους θα ήταν η εξής: Φιλοσόφησε. Μην ζεις ενστικτωδώς αλλά συνειδητοποιημένα αφού έχεις προβληματισθεί, έχεις ψαχθεί και έχεις κατασταλάξει, έχεις καταλήξει σε συμπεράσματα, ένα δικό σου σύστημα αξιών, έχεις δηλαδή “αυτο-φιλοσοφήσει“. Μην σε τρομάζει η λέξη. Αυτο-φιλοσοφώντας δεν θα ψάξεις να βρεις τα βαθειά νοήματα της ζωής όπως κάνουν οι μεγάλοι φιλόσοφοι ούτε να χαθείς στους ατραπούς της σκέψης τους. Απλά στο επίκεντρο των σκέψεών σου θα είσαι εσύ και ο εαυτός σου.

Κοίτα μια ξάστερη νύχτα τον ουρανό, μείνε μόνος με τον εαυτό σου, συνειδητοποίησε το μέγεθος του σύμπαντος και τη δική σου θέση μέσα σε αυτό. Αναρωτήσου πως βρέθηκες εδώ, πού πας, πόσο σύντομος είναι ο βίος σου.

Διαχώρισε τα μικρά και ασήμαντα από τα μεγάλα και σημαντικά στη ζωή σου, αγνόησε τα πρώτα και συγκεντρώσου στα δεύτερα.

Διώξε από μέσα σου κακίες και ζηλοφθονίες. Βρες τρόπους να βελτιώσεις τον εαυτό σου επιμορφώνοντάς τον.

Ανακάλυψε τις χαρές της τέχνης, την αγάπη για τον πλησίον, τους φίλους, την οικογένειά σου, τον εαυτό σου (“ο καλύτερος φίλος / ο εαυτός σου / εκτός κι αν πρόλαβες / εχθρό σου να τον κάνεις” έγραψα κάπου). Στοχάσου γιατί ζεις, γιατί δουλεύεις, βάλε στόχους, κατάκτησε το ύψιστο σκοπό της ζωής: την ευτυχία.

Γιατί αξίζει να φιλοσοφείς στη ζωή;Για την αυτο-φιλοσοφία δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, ταλέντα, άνεση χρόνου ή οικονομικοί πόροι. Μόνο ψυχική ηρεμία, ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Γίνεται σε πολλές μικρές δόσεις σε βάθος χρόνου. Μπορείς να αυτο-φιλοσοφείς οδηγώντας για τη δουλειά σου, λίγο πριν κοιμηθείς, σε ένα μοναχικό περίπατο στη φύση ή κολυμπώντας στη θάλασσα.

Η αυτο-φολοσοφία σε βοηθάει να γνωρίσεις τον εαυτό σου πραγματώνοντας το περίφημο “γνώθι σαυτόν” που ακόμη στην εποχή μας παραμένει μέγα ζητούμενο.

Το κέρδος από την αυτο-φιλοσόφηση είναι μεγάλο και πολλαπλό: σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο, σε κάνει καλύτερο επαγγελματία, σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ευκολία τις αντιξοότητες, να απαλύνεις τους φόβους, να απολαμβάνεις τις χαρές της ζωής, να βρεις το δρόμο προς την ευτυχία.

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…