Γιατί αισθάνομαι τόση κούραση;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία ανθρώπων που νιώθουν συνεχώς κούραση και ατονία; Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας και ανυπομονείτε να βρεθείτε πάλι μέσα σε αυτό στο τέλος μίας δύσκολης μέρας; Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους και να αισθάνονται συνεχώς καταβεβλημένοι, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια. Συνήθως, το αποδίδουν στους ταχείς ρυθμούς ζωής, όμως πολλές φορές μπορεί να κρύβονται άλλα αίτια πίσω από αυτό το σύμπτωμα. Ας ρίξουμε μια ματιά…

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι η προφανής αιτία, αλλά συνήθως την παραβλέπουμε. Αν κοιμάστε 7 συνεχόμενες ώρες το βράδυ αλλά και πάλι νιώθετε κουρασμένοι, μην σας φαίνεται περίεργο. Κάθε οργανισμός έχει το δικό του τέλειο αριθμό ωρών ύπνου που αν δεν συμπληρωθούν, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι διαρκώς. Προσπαθήστε να κοιμάστε μία ώρα νωρίτερα για μια εβδομάδα και παρατηρήστε αν νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία έπειτα από αυτό.

Μη ποιοτικός ύπνος

Αν κλείνετε οχτάωρο βραδινού ύπνου και πάλι αισθάνεστε άτονοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να αναλογιστείτε το εξής: πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος που κάνετε; Μήπως δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, έχετε ανήσυχα όνειρα ή ξυπνάτε με το παραμικρό;

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν κόπωση. Ειδικά αν δεν καταναλώνετε αρκετό κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά ή λαχανικά πλούσια σε σίδηρο, κάντε μια απλή εξέταση αίματος και δείτε αν ευθύνεται το πολύτιμο αυτό μέταλλο για την κόπωση που αισθάνεστε.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και άτονοι. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό καθημερινά για να ενισχύσετε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Σε περιπτώσεις μη επαρκούς ενυδάτωσης, η καρδιά δουλεύει πολύ πιο σκληρά για να επάγει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, γεγονός που αφήνει ένα αίσθημα κούρασης. Αν δεν είστε φίλος του νερού, δοκιμάστε κάποιο χυμό ή αφέψημα βοτάνων. Αποφύγετε τα αναψυκτικά.

Άγχος

Αν το συγκεκριμένο διάστημα στη ζωή σας χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον προσωπικό ή επαγγελματικό τομέα, πράγμα που σας προκαλεί επιπλέον σκέψεις και ανησυχίες, είναι πιθανόν να αισθάνεστε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως. Προσπαθήστε να καταγράφετε τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο, ανακουφίζοντας έτσι το μυαλό σας από αυτά και απολαμβάνοντας μία πιο χαλαρή καθημερινότητα.

Πολύ αλκοόλ

Λένε πως ένα ποτηράκι κρασί στο βραδινό γεύμα είναι ό,τι πρέπει για ανάλαφρο ύπνο. Όχι όμως όταν το παρακάνουμε. Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Δρ. John Shneerson «καθώς το αλκοόλ φεύγει από τον οργανισμό, είναι εύκολο κι εσύ να φύγεις από τον βαθύ ύπνο και να επιστρέψεις στο στάδιο REM ύπνου, στο οποίο είναι εύκολο να ξυπνήσεις. Γι’ αυτό παρότι έχετε ξενυχτήσει και αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μία βραδιά έντονης κατανάλωσης αλκοόλ, ξυπνάτε πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα περιμένατε».

Έλλειψη άσκησης

Η άσκηση μας δίνει την ώθηση να ανταπεξέλθουμε σε μία απαιτητική μέρα και παράλληλα μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο ποιοτικά. Στοχεύστε στην εκγύμναση του σώματος 3-5 φορές την εβδομάδα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να κινείστε τακτικά μέσα στην καθημερινότητά σας. Στο γραφείο, σηκωθείτε κάντε έναν περίπατο, προθυμοποιηθείτε να βγείτε για εξωτερικές δουλειές και περπατήστε από το σπίτι ως τη δουλειά.

Έλλειψη βιταμίνης D

Τις τελευταίες δεκαετίας υπάρχει μία «επιδημία» ανεπάρκειας της βιταμίνης D , η οποία οφείλεται κυρίως στην προφύλαξή μας από τον ήλιο. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στο γάλα που οδηγεί σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και τη σκουρότερη επιδερμίδα (η μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει Βιταμίνη D). Όποιος και να είναι ο λόγος, με βάση τελευταίες έρευνες η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής συνδέεται με την ανάπτυξη συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι μία εξέταση αίματος που θα δείξει αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας είναι ικανοποιητικά. Αν όχι, τότε πρέπει να φροντίσετε για την εξισορρόπησή τους, είτε με κάποιες διατροφικές αλλαγές ή μέσω της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Λανθασμένη διατροφή

Αν αισθάνεστε συνεχώς άτονοι και κουρασμένοι, αναρωτηθείτε «τι τρώτε;» και απαντήστε με ειλικρίνεια. Η υπερβολική καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν αντί να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό, να τον κουράσουν ακόμα περισσότερο, καθώς προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη σημαίνει λιγότερο βάρος, άρα λιγότερη κούραση. Άλλωστε, η παχυσαρκία είναι κυρίαρχος παράγοντας για τη σωματική κόπωση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…