Γιατί αφήνουμε τις ταμπέλες να καθορίζουν τη ζωή μας;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μοιάζει με βιβλιοθήκη. Και, όπως, κάθε βιβλιοθήκη έχει κ αυτός το δικό του σύστημα κατηγοριοποίησης. Οπότε, κάθε γνωριμία ή ανθρώπινη σχέση οφείλει να μπει σε ένα κουτί με την αντίστοιχη ταμπέλα και να μπει στην θέση που του αρμόζει. Είναι, όμως, σωστός αυτός ο τρόπος προσέγγισης;

Οι άνθρωποι είναι πολλά περισσότερα από έναν χαρακτηρισμό

Η τάση που έχουμε να βάζουμε ταμπέλες στους γύρω μας, αλλά και στον εαυτό μας, θολώνει το τοπίο της προσωπικότητάς μας. Από την μια πλευρά, βάζοντας ταμπέλες σε άλλους ανθρώπους αυτόματα τους κατηγοριοποιούμε και δεν περιμένουμε από αυτούς να αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Ο άνθρωπος που λαμβάνει έναν χαρακτηρισμό πιστεύει σε αυτόν. Οι ταμπέλες τους αναγκάζουν να στρέψουν την προσοχή τους μόνο σε αυτό το χαρακτηριστικό τους και ακόμα και οι ίδιοι να ξεχάσουν τα υπόλοιπα γνωρίσματα του εαυτού τους.

Οι ταμπέλες που τοποθετούνται πάνω μας μας προκαλούν ψυχική ένταση. Η μόνιμη σκέψη μας είναι να συγκρίνουμε αυτό που είμαστε με αυτό που θα «έπρεπε» να είμαστε. Άθελα μας, στήνουμε όλη τη ζωή μας γύρω από ένα χαρακτηριστικό μας. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει όσα το χαρακτηριστικό αυτό του επιτρέπει και συνεχίζουμε να το τροφοδοτούμε με αποτέλεσμα η προσκόλλησή μας σε αυτό να μεγαλώνει.

Εσύ δημιουργείς τις καταστάσεις στη ζωή σου

Εσύ δημιουργείς όλες τις περιστάσεις της ζωής σου. Αν τις δημιουργείς σε συνειδητό επίπεδο, τότε το συνειδητοποιείς αυτό. Αν τις δημιουργείς σε υποσυνείδητο επίπεδο, ίσως να μην το συνειδητοποιείς. Όπως και να έχει, εσύ είσαι αυτός που τις δημιουργεί.

Μπορείς να βιώσεις αυτά τα οποία ήρθες εδώ να γνωρίσεις σχετικά με το ποιος είσαι, ή μπορείς να βιώσεις κάτι διαφορετικό ή κάτι λιγότερο από αυτό. Όπως και σε κάθε τι άλλο, λειτουργεί κι εδώ η δύναμή σου. Η ποιότητα της δύναμης σου είναι που δημιουργεί την ζωή σου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.