Γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν αμηχανία με τη φωνή τους; Τι αποκαλύπτει η ψυχολογία;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο ψυχολόγος Carl Jung είχε πει: «Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου ολοκληρωτικά». Και είχε δίκιο. H αυτοαποδοχή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη για την αυτοπεποίθησή μας.

Έχεις νιώσει ποτέ άβολα ακούγοντας την ηχογραφημένη φωνή σου; Αν ναι, δεν είσαι o μόνος. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτή την περίεργη αίσθηση, σαν να ακούνε κάποιον ξένο αντί για τον εαυτό τους. Αυτή η αντίδραση δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, το πώς αισθανόμαστε για τη φωνή μας μπορεί να αποκαλύψει βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητάς μας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που νιώθουν αμηχανία με τον ήχο της φωνής τους συχνά έχουν κοινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αυτογνωσία, την αυτοκριτική και την ανάγκη για αποδοχή. Αν θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να δεις αυτή την εμπειρία από μια νέα οπτική, συνέχισε την ανάγνωση.

1. Έχουν υψηλή αυτογνωσία

Αν νιώθεις άβολα ακούγοντας τη φωνή σου, είναι πιθανό να έχεις υψηλή αυτογνωσία. Η αυτογνωσία σημαίνει ότι έχεις έντονη επίγνωση του πώς παρουσιάζεσαι στους άλλους. Παρατηρείς λεπτομέρειες που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν – συμπεριλαμβανομένου του πώς ακούγεται η φωνή σου. Το να αντιλαμβάνεσαι πώς σε βλέπουν οι άλλοι είναι χρήσιμο, αλλά η υπερβολική αυτοανάλυση μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια. Το μυστικό είναι να βρίσκεις ισορροπία ανάμεσα στη συνειδητότητα και την αυτοαποδοχή.

2. Έχουν έντονο εσωτερικό κριτή

Πολλοί από εμάς θυμόμαστε την πρώτη φορά που ακούσαμε τη φωνή μας σε ηχογράφηση και δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία. Η φωνή μας ακουγόταν διαφορετική, ξένη, ίσως και αδέξια. Αν σου συμβαίνει αυτό, ίσως έχεις έναν ισχυρό εσωτερικό κριτή. Άτομα με αυτή την τάση τείνουν να αναλύουν και να αξιολογούν διαρκώς τον εαυτό τους, προσπαθώντας να διορθώσουν κάθε μικρή ατέλεια. Αν και η αυτοκριτική μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε αυτή τη φωνή να μας καταβάλλει.

3. Δυσκολεύονται με την αυτοαποδοχή

Έχεις ποτέ ευχηθεί να μπορούσες να αλλάξεις τη φωνή σου; Αν ναι, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς πλήρως τον εαυτό σου. Όταν ακούμε τη φωνή μας, συχνά επικεντρωνόμαστε στις ατέλειές της: είναι πολύ λεπτή, πολύ βαριά, πολύ μονότονη. Αυτό όμως αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη δυσκολία στην αποδοχή των χαρακτηριστικών μας όπως είναι. Ο ψυχολόγος Carl Jung είχε πει: «Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου ολοκληρωτικά». 

4. Είναι ευαίσθητοι στην εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτούς

Αν αναρωτιέσαι «Έτσι με ακούνε όλοι;» κάθε φορά που ακούς τη φωνή σου, τότε πιθανότατα ανησυχείς για το πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Το να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως, αν αφήνεις αυτή την ανησυχία να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, μπορεί να γίνει περιοριστική. Θυμήσου: οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι στις δικές τους σκέψεις, που σπάνια δίνουν τόση προσοχή στη φωνή σου όσο εσύ.

5. Είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικοί στην επικοινωνία

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά όσοι νιώθουν αμήχανα με τη φωνή τους συχνά είναι εξαιρετικοί στην επικοινωνία. Γιατί; Επειδή ενδιαφέρονται για το πώς εκφράζονται και θέλουν να είναι κατανοητοί. Το γεγονός ότι αναλύεις τη φωνή σου σημαίνει ότι δίνεις σημασία στο πώς επικοινωνείς. Η ψυχολόγος Amy Cuddy είπε κάποτε: «Μην προσποιείσαι μέχρι να το πετύχεις. Προσποιήσου μέχρι να το γίνεις». Με άλλα λόγια, η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει τελειότητα, αλλά αποδοχή του εαυτού σου.

6. Έχουν ισχυρή αίσθηση ταυτότητας

Όταν ακούς τη φωνή σου σε μια ηχογράφηση, συχνά δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις περίεργα, σαν να ακούς κάποιον άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η φωνή σου είναι μέρος της ταυτότητάς σου. Ο ψυχολόγος Erik Erikson είχε πει: «Στη ζούγκλα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν υπάρχει αίσθηση ζωής χωρίς αίσθηση ταυτότητας». Αν νιώθεις περίεργα με τη φωνή σου, δες το ως ένδειξη ότι έχεις σαφή αντίληψη του ποιος είσαι.

7. Είναι βαθιά στοχαστικοί

Οι άνθρωποι που νιώθουν αμηχανία με τη φωνή τους τείνουν να αναλύουν τα πάντα – όχι μόνο τον ήχο τους, αλλά και τις λέξεις που χρησιμοποιούν, τον τρόπο που μιλούν, ακόμα και τις σιωπές τους. Αν και η αυτοανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να μην οδηγεί σε υπερβολική αυτοκριτική. Όπως είπε ο Freud: «Το να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι ένα καλό πνευματικό άθλημα».

8. Είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά ευφυείς

Η σχέση που έχεις με τη φωνή σου συνδέεται συχνά με το πώς αισθάνεσαι μέσα σου. Όταν νιώθεις αυτοπεποίθηση, η φωνή σου δεν σε ενοχλεί τόσο. Όταν όμως αισθάνεσαι ανασφάλεια, κάθε μικρή λεπτομέρεια φαίνεται να σε ενοχλεί. Ο Daniel Goleman, ο οποίος έκανε γνωστή την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, είχε πει: «Αν δεν έχεις αυτογνωσία, τότε όσο έξυπνος κι αν είσαι, δεν θα φτάσεις πολύ μακριά». Το γεγονός ότι παρατηρείς τόσο έντονα τη φωνή σου μπορεί να είναι ένδειξη υψηλής συναισθηματικής ευφυΐας -και αυτό είναι πλεονέκτημα.

Το να νιώθεις αμηχανία ακούγοντας τη φωνή σου δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με εσένα. Αντίθετα, είναι σημάδι αυτογνωσίας, ενδοσκόπησης και συναισθηματικής ευαισθησίας. Αντί να βλέπεις αυτή την εμπειρία ως αδυναμία, δες την ως υπενθύμιση ότι είσαι συνδεδεμένος με τον εαυτό σου. Και ίσως, την επόμενη φορά που θα ακούσεις τη φωνή σου, να την αποδεχτείς λίγο περισσότερο.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…