Για μια ευτυχισμένη καθημερινότητα στο σπίτι

Συντάκτης: Χρυσούλα Μαυράκη - Κουτελιέρη, Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος

Για μια ευτυχισμένη καθημερινότητα στο σπίτιΌλοι θέλουμε και προσπαθούμε να έχουμε μια χαρούμενη μέρα, προσωπικά και οικογενειακά. Ονειρευόμαστε μια ασυννέφιαστη ζωή, με γελαστά πρόσωπα, γλυκές φωνούλες και οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι ανάγκες, οι προκλήσεις τεράστιες. Το σπίτι μου, όμως, πρέπει να είναι το κάστρο μου και να κλείνει στους τοίχους του μόνο χαρά κι ευτυχία, αφήνοντας ό,τι δύσκολο και κακό απέξω.

Είναι, άραγε, ουτοπικό το να προσπαθήσει κανείς να διασφαλίσει την οικογενειακή γαλήνη και χαρά, όταν στο σπίτι υπάρχουν θέματα καθημερινά στις σχέσεις, στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας, κυρίως αυτής που μεγαλώνει παιδιά;

Κι όμως, μπορούμε να έχουμε μια καθημερινότητα που ‘πάει ρολόι’ με μερικές απλές αποφάσεις και κινήσεις όπως:

Η συλλογικότητα: αντιγράφοντας πρότυπα μαμάδων και γιαγιάδων πολλές γυναίκες θέλουν – ή περιμένουν οι άνδρες από αυτές – να τα κάνουν όλα μόνες τους και προσπαθούν να «βάλουν όλα τα καρπούζια στην ίδια μασχάλη» ταυτόχρονα. Η οικογένεια, όμως, είναι ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Όλοι για όλους και όχι ένας για όλους. Συμφωνούμε να μοιραζόμαστε τις καθημερινές υποχρεώσεις κάνοντας και τα παιδιά συμμέτοχα, όχι ως καταναγκασμό αλλά ως ισοτιμία που διασφαλίζει και την ανεξαρτησία και τη χειραφέτησή τους.

Η κατανόηση: όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση και «φορώντας τα παπούτσια του άλλου» να αντιλαμβάνονται και να σέβονται τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες της στιγμής ή της περιόδου, δίνοντας χώρο και χρόνο για να τις ξεπεράσει.

Το timing: για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Αν κάποιος γυρίζει ξεθεωμένος και τον υποδέχονται με καταιγισμό παραπόνων, υποδείξεων και απαιτήσεων θα αντιδράσει σπασμωδικά και απότομα. Επιλέγουμε την ώρα που μπορεί να γίνει μια συζήτηση, ακόμη και άλλη μέρα και βάζουμε τα θέματα που μας απασχολούν στο τραπέζι. Η ολομέλεια, αν το πρόβλημα αφορά όλη την οικογένεια, καλό είναι να… συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και να αναδεικνύει τα καλά και τα κακά των προηγούμενων ημερών, επιδιώκοντας λύση με συμφωνία!

Ο χαλαρός χρόνος: στο σπίτι δεν βρισκόμαστε μόνο για δουλειές και διαβάσματα. Είναι η φωλιά μας για να ξεκουραστούμε, να επικοινωνήσουμε, να χαλαρώσουμε, να αγαπηθούμε, να χαρούμε. Πρέπει να θεσπίσουμε τις ώρες του παιχνιδιού με το παιδί, της αγκαλιάς με το ταίρι μας, της κοινής ανάπαυσης και ψυχαγωγίας που θα μας φέρει κοντά, θα μας δώσει αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας και θα ανατροφοδοτήσει τις μπαταρίες μας που αδειάζει ο έξω κόσμος.

Μαυράκη – Κουτελιέρη Χρυσούλα

Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος

Τηλ.:6932438871

e-mail: chryssulamavraki@hotmail.com

Συντάκτης: Χρυσούλα Μαυράκη - Κουτελιέρη, Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.