Για πρώτη φορά: θεραπεία του διαβήτη με βλαστοκύτταρα

Συντάκτης: Flowmagazine

Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη με βλαστοκύτταρα. Κινέζοι επιστήμονες για πρώτη φορά θεράπευσαν διαβητικό, με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Discovery, για πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τα βλαστοκύτταρα για την ίαση του διαβήτη, όπως αναφέρουν Κινέζοι επιστήμονες.

Ο ασθενής, ένας 59χρονος άνδρας που έπασχε από διαβήτη τύπου 2 για 25 χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο. Παρά το μόσχευμα νεφρού που έλαβε το 2017, είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος –τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα– και ήταν αναγκασμένος να κάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.

«Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη», δήλωσε ο Τίμοθι Κίφερ, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικών και Φυσιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με τη συμμετοχή περισσότερων ασθενών.

Διαβήτης: Η θεραπεία έρχεται από τα βλαστοκύτταρα

Οι ερευνητές διερευνούν τις μεταμοσχεύσεις νησιδίων του παγκρέατος ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία, εστιάζοντας κυρίως στη δημιουργία κυττάρων που μοιάζουν με νησίδια, από καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία, η κινεζική ομάδα δείχνει να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τον Ιούλιο του 2021, οι γιατροί απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς και τα μετέτρεψαν σε νησίδια στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό του. Μέσα σε 11 εβδομάδες, ο ασθενής δεν χρειαζόταν πλέον ενέσεις ινσουλίνης και μέσα σε ένα χρόνο σταμάτησε να παίρνει και τα φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο Γιν Χάο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι αυτό το επίτευγμα αποτελεί άλλη μια πρόοδο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία αξιοποιεί τις αναγεννητικές ικανότητες του ίδιου του οργανισμού για τη θεραπεία ασθενειών.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…