Γερμανική ένωση καταναλωτών προειδοποιεί: «Μην χρησιμοποιείτε κούπες καφέ από μπαμπού»

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Παρόλο που η χρήση ποτηριών από μπαμπού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μία πρόσφατη έρευνα από τη γερμανική ένωση καταναλωτών Stiftung Warentest έχει καταδείξει ότι η χρήση ποτηριών από μπαμπού μπορεί να συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Stiftung Warentest: «Μακριά από τα μπαμπού ποτήρια»

Τα ποτήρια καφέ από μπαμπού είναι πλέον επίσημη τάση: έχουν επικροτηθεί επανειλημμένα ως εναλλακτική των ποτηριών μίας χρήσης, τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή 36.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Οι «φυσικές» αυτές κούπες διαφημίζονται ως φιλικές προς το περιβάλλον, οικολογικές και βιοδιασπώμενες.

Μπορεί, ωστόσο να μας εκπλήξει το γεγονός ότι ο ευυπόληπτος οργανισμός για την προστασία του καταναλωτή, Stiftung Warentest, με αντικείμενό του την έρευνα και σύγκριση προϊόντων της γερμανικής αγοράς, προειδοποιεί το καταναλωτικό κοινό «να μη χρησιμοποιεί ποτέ κούπες μπαμπού» και αντί αυτών να διαλέγει επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Όλα τα ποτήρια μπαμπού περιέχουν μελαμίνη

Έχοντας δοκιμάσει ποτήρια μπαμπού από 12 διαφορετικές εταιρείες, η Stiftung Warentest ανακάλυψε ότι γενικά, οι αγοραστές θεωρούν ότι προμηθεύονται φυσικά προϊόντα.

Επιλέγοντας ως περιγραφή τους «κούπα μπαμπού» ή «κατασκευασμένο από κούπα μπαμπού», οι παρασκευαστές παρακάμπτουν το γεγονός ότι οι κούπες αυτές κατασκευάζονται από σκόνη λεπτοκομμένων ινών μπαμπού, οι οποίες στη συνέχεια ανασυγκολλούνται. Όσα ποτήρια δοκιμάστηκαν περιείχαν ρητίνη, ένα είδος πλαστικοειδούς κόλλας από φορμαλδεΰδη και μελαμίνη.

Η μελαμίνη είναι ύποπτη για την πρόκληση βλάβης στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, ενώ η φορμαλδεΰδη είναι γνωστή ερεθιστική ουσία η οποία, σε περίπτωση εισπνοής, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Δεδομένης ωστόσο της τήρησης των προδιαγραφών, η ρητίνη δε θεωρείται επικίνδυνη ουσία.

Ποτήρια Ακατάλληλα για Ζεστά Ροφήματα

Μία ωστόσο από τις παραπάνω προδιαγραφές ορίζει ότι η θερμοκρασία τους πρέπει να παραμένει κάτω από τους 70 οC. Οι συγκεκριμένες κούπες διαφημίζονται για τη δυνατότητα συσκευασίας ζεστών ροφημάτων. Όταν λοιπόν οι υπεύθυνοι των δοκιμών της Stiftung Warentest εξομοίωσαν το γέμισμα των ποτηριών με καφέ, τότε έγινε μία ανησυχητική ανακάλυψη.

Για τις ανάγκες της δοκιμής στα ποτήρια συσκευάστηκαν ζεστά, όξινα ροφήματα (όπως είναι ο καφές) παραμένοντας επί δύο ώρες. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε επτά φορές για κάθε ποτήρι. Το υγρό περιεχόμενο κάθε ποτηριού ελεγχόταν για περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες.

Τα πορίσματα κατέδειξαν ότι τέσσερα από τα δώδεκα ποτήρια περιείχαν «υψηλά» επίπεδα μελαμίνης μετά το τρίτο γέμισμα και τριπλάσια επίπεδα μετά το έβδομο γέμισμα. Επίσης, πολλά από τα ποτήρια απελευθέρωναν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι οι ενδείξεις ορισμένες φορές ήταν υψηλότερες μετά από την έβδομη δοκιμή, κάτι που υποδηλώνει ότι τα επιβλαβή χημικά δεν εξατμίζονται, αλλά εξακολουθούν να διεισδύουν στα ροφήματα με την παρατεταμένη χρήση.

Παραπλανητικές Συσκευασίες

Η Stiftung Warentest κατακεραυνώνει τους παρασκευαστές καθώς παραβλέπουν να προειδοποιήσουν σαφώς σχετικά με τους κινδύνους της τοποθέτησης των ποτηριών σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το υλικό των ποτηριών αρχίζει ν’ αποσυντίθεται. Καθώς η επιφάνεια των ποτηριών αρχίζει ν’ αποδομείται, τότε απελευθερώνεται ακόμη περισσότερη μελαμίνη και φορμαλδεΰδη. Μόνο μία από τις συσκευασίες ανέφερε απλώς ότι το ποτήρι μπαμπού δεν πρέπει να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων για την μακρά του διατήρηση.

Επίσης, πολλές από τις συσκευασίες αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι «βιοδιασπώμενες» ή «ανακυκλώσιμες». Σύμφωνα με τη Stiftung Warentest, πρόκειται για ένα κατάφωρο ψέμα.

Οι ίνες μπαμπού ασφαλώς θα διασπαστούν συν τω χρόνω, όμως τα ποτήρια δεν αποσυντίθεται ούτε μετά από χρόνια.

Επίσης δεν μπορούν ν’ ανακυκλωθούν με τις συμβατικές μεθόδους.

Μοναδική λύση αποτελεί η καύση τους.

Ποια είναι η συμβουλή της ένωσης; Η επιλογή ενός διαφορετικού τύπου αναχρησιμοποιούμενου ποτηριού.

Πηγή: I am Expat

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.