Γερμανία – Δανία: “Μπροστά” στις ανανεώσιμες ενέργειες

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Γερμανία-Δανία: «Μπροστά» στις ανανεώσιμες ενέργειεςΔυο από τις χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Δανία «σπάνε» το ρεκόρ στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σύμφωνα με στατιστικά του Νοεμβρίου. Οι ανεμογεννήτριες της Δανίας κάλυψαν στις 4/11 το 122% των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ήδη οι Γερμανικές εταιρείες «κλείνουν» τους σταθμούς φυσικού αερίου και «καύσης» άνθρακα λόγω της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ναι», εάν συνεχιστεί ο ρυθμός εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα… Πάντως, η καγκελάριος Angela Merkel έχει ήδη βάλει εθνικούς στόχους, με σκοπό η Γερμανία να λαμβάνει το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, ποσοστό που ελπίζει να φτάσει στο 80% μέχρι το 2050. Προς το παρόν, οι αριθμοί της χώρας φτάνουν μέχρι το 23% όσον αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια, αφού το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από την καύση άνθρακα.

Οι οικολογικές κινήσεις της φαίνεται να λειτουργούν άψογα, αφού η χώρα σημειώνει υψηλότερα ποσοστά ενέργειας από την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αιολική ενέργεια στη Γερμανία σε ένα ευρύ πλαίσιο καλύπτει το 10% των αναγκών της, ποσοστό που ανεβαίνει στο 30% όσον αφορά τη Δανία.

«Τα νούμερα του μήνα θεωρούνται τα υψηλότερα που έχουν «γραφτεί» μέχρι στιγμής στην ιστορία της χώρας», σχολιάζει ο Preben Maegaard, διευθυντής της Σκανδιναβικής Folkcenter. Άλλωστε, αυτές οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι ίσως κάποτε η αιολική και ηλιακή ενέργεια να μπορέσουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Γης!

Εντυπωσιακά ήταν και τα στατιστικά στις αρχές Οκτωβρίου, όπου ο ήλιος έλαμπε ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα τα ηλιακά πάνελ να συγκεντρώνουν το 11,2% (20,5 gigawatts) της συνολικής παραγωγής «οικολογικής» ενέργειας (36,4%).

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.