Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά στον κόσμο με ρομποτική μικρογονιμοποίηση

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα πρώτα μωρά στον κόσμο που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη βοήθεια ρομπότ σπερματέγχυσης. Σύμφωνα με το  MIT Technology Review γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ένα ρομπότ σπερματέγχυσης.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυτοματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Overture Life.  Η Overture Life είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει δεσμευτεί να κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση πιο προσιτή σε όλους. Η Overture Life δημιουργεί ιατρικές συσκευές και νέες μεθοδολογίες ελέγχου εμβρύων που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας την απόδοση για τους επαγγελματίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από μηχανικούς από τη Βαρκελώνη και μεταφέρθηκε στην κλινική New Hope Fertility Center στη Νέα Υόρκη.

Δύο από τις ασθενείς του κέντρου έμειναν έγκυες με επιτυχία το περασμένο φθινόπωρο. Τους εμφυτεύθηκαν στη μήτρα ωάρια δωρητών, τα οποία πέρασαν από τη διαδικασία γονιμοποίησης με τη βοήθεια της Overture Life. Όπως αναφέρεται χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο, μια μηχανική βελόνα, ένα μικροσκοπικό πιάτο Petri, έναν φορητό υπολογιστή και ένα χειριστήριο Sony PlayStation 5 για να βοηθήσει στον έλεγχο της ρομποτικής βελόνας.

Η βελόνα τρύπησε το ωάριο και εναπόθεσε το σπέρμα. Λόγω του γεγονότος ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με χρήση χειριστηρίου Sony PlayStation, η τεχνική διαδικασία έγινε με επιτυχία από μηχανικό χωρίς εμπειρία στην ιατρική γονιμότητας.

Συνολικά, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση περισσότερων από δώδεκα ωαρίων. Το αποτέλεσμα των διαδικασιών, λένε οι ερευνητές, ήταν υγιή έμβρυα και τώρα γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι οι πρώτοι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά από γονιμοποίηση με βοήθεια «ρομπότ».

«Ήμουν ήρεμος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα: “Είναι απλώς ένα ακόμη πείραμα”», λέει ο Έντουαρντ Άλμπα, ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός που χειριζόταν τη συσκευή έγχυσης σπέρματος.

«Η ιδέα είναι εξαιρετική, αλλά αυτό είναι ένα μικρό βήμα», λέει ο Τζιανπιέρο Παλέρμο γιατρός γονιμότητας στο Weill Cornell Medical Center, ο οποίος πιστώνεται με την ανάπτυξη της διαδικασίας γονιμοποίησης, γνωστής ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος ή ICSI, τη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ερευνητές της Overture εξακολουθούσαν να βασίζονται σε κάποια χειρωνακτική βοήθεια για εργασίες όπως η φόρτωση ενός σπερματοζωαρίου στη βελόνα του εγχυτήρα. «Αυτό δεν είναι ακόμη ρομποτική ICSI, κατά τη γνώμη μου», λέει.

Άλλοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί ότι τα ρομπότ θα μπορούν να αντικαταστήσουν τους εμβρυολόγους σύντομα. «Παίρνεις ένα σπέρμα, το τοποθετείς σε ένα ωάριο με ελάχιστο τραύμα, όσο πιο λεπτό γίνεται», λέει ο Ζεβ Γουίλιαμς, διευθυντής της κλινικής γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Προς το παρόν, «οι άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από μια μηχανή», τονίζει.

Η εφεύρεση αναμένεται να είναι σε θέση να απλοποιήσει και να μειώσει το κόστος της δαπανηρής διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στις ΗΠΑ, μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κοστίζει τώρα περίπου 20.000 δολάρια. Στο μέλλον, αυτό ανοίγει επίσης το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές καινοτομίες, όπως η γονιδιακή επεξεργασία.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…