Οξυτενή Κονδυλώματα

Συντάκτης: Μανος Σ. Χατζηδάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Τα Οξυτενή Κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που τώρα τελευταία παρουσιάζει αρκετά μεγάλη έξαρση. Οφείλονται σε μιά ομάδα ιών (ιοί των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) που υπολογίζεται ότι περιλαμβάνουν περίπου 50 στελέχη. Οι ίδιοι ιοί είναι η αιτία και των κοινών Μυρμηκιών.

Εικόνα

Συνήθως εμφανίζονται σαν μικρές “ελιές”, μία ή πολλές μαζί, που επεκτείνονται και διογκώνονται σιγά-σιγά, παίρνοντας διαφορετική μορφή ανάλογα με το σημείο του σώματος που προσβάλλουν. Μπορεί όμως να παρουσιάζονται και σαν επίπεδες πλάκες λευκωπού χρώματος, και να παραμένουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Που παρουσιάζονται

Συχνότερα στα γεννητικά όργανα αλλά και στο στόμα, καθώς και στον δακτύλιο. Από αυτά τα σημεία βέβαια μπορεί να μεταδοθούν και σε εσωτερικά όργανα όπως στην Ουρήθρα και την Κύστη, στον Κόλπο και τον Τράχηλο της Μήτρας καθώς και στο Έντερο. Βέβαια εμφανίζονται και στο υπόλοιπο δέρμα, όπου συνήθως έχουν διαφορετική εικόνα καιονομασία (ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ, ΘΗΛΩΜΑΤΑ κά).

Μετάδοση

Όπως όλα τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η Σεξουαλική επαφή. Όμως και η απλή άμεση επαφή με τον ιό είναι δυνατόν να μεταφέρει τη νόσο. Έτσι εξηγείται η εμφάνιση σε σημεία όπως ο δακτύλιος (και δεν πρέπει να παραξηγείται ο ασθενής που έχει συμπτώματα σε τέτοια σημεία). Μεγάλο ρόλο όμως στην μετάδοση παίζει η “δεκτικότητα” του ατόμου ή ακόμα και της περιοχής του δέρματος που εγκαθίσταται ο ιός.

Πότε παρουσιάζονται

Όπως πολλά νοσήματα που οφείλονται σε ιούς, τα Οξυτενή Κονδυλώματα μπορεί να γίνουν φανερά μετά από χρονικό διάστημα μερικών ημερών ή ακόμα και πολλών μηνών από την μόλυνση με συνέπεια να μην γνωρίζει κανείς ακριβώς από που “κόλλησε”.

Ποια είναι η εξέλιξη τους

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος και έκταση. Καμιά φορά δε αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα ώστε σε λίγες μέρες να έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλα ογκίδια. Παράλληλα δε μεταδίδονται και σε άλλα σημεία του δέρματος ή και του σώματος. Στις γυναίκες ιδιαίτερα, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο ή και στον τράχηλο της μήτρας δημιουργώντας ενίοτε δυσάρεστα επακόλουθα.

Θεραπεία

Η θεραπεία των Οξυτενών Κονδυλωμάτων είναι κατά κύριο λόγο καταστροφή τους με διάφορους μεθόδους όπως με ειδικές χημικές ουσίες, Διαθερμοπηξία, Κρυοθεραπεία κά. Το ποια Θεραπεία θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε κάθε περίπτωση είναι θέμα εκτίμησης του Δερματολόγου. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη της θεραπείας, ώστε να μην προλάβουν κατά το δυνατόν να πολλαπλασιασθούν ή να μεταδοθούν. Αφ' ετέρου η άμεση και σωστή θεραπεία, όσο αυτά είναι ακόμα μικρά προλαμβάνει την δημιουργία ουλών που πολλές φορές προκαλούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα.

Υποτροπές

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα (που παρουσιάζεται μάλιστα συχνά), είναι οι Υποτροπές της νόσου, όποια και αν είναι η θεραπευτική μέθοδος που έχει εφαρμοσθεί. Η μεγάλη συχνότητα των υποτροπών έχει σαν συνέπεια να δυσανασχετεί και να απογοητεύεται ο ασθενής και συχνά ή να σταματά την προσπάθεια ή ακόμα, χάνοντας την εμπιστοσύνη του στον γιατρό του, να στρέφεται προς άλλες μεθόδους με, δυσάρεστες συνήθως συνέπειες.

Κίνδυνοι προέρχονται από την επέκταση τους σε σημεία που προκαλούν προβλήματα λόγω του όγκου τους (π.χ. Ουρήθρα, κόλπος, έντερο) ή λόγω των επιμολύνσεων που υφίστανται. Μεγαλύτερος όμως κίνδυνος φαίνεται να απειλεί τις γυναίκες με επέκταση της μόλυνσης στον τράχηλο της μήτρας όπου θεωρείται ότι μπορεί να μεταπέσει σε κακοήθεια. Ευτυχώς μόνο ορισμένα στελέχη από τα 50 είδη που υπάρχουν, φαίνεται να έχουν αυτή την δυνατότητα. Κίνδυνοι επίσης μπορεί να δημιουργηθούν και από “κακές Θεραπευτικές” συμβουλές γνωστών ή μη ειδικών. (Πολλές φορές συγχέουν τα Οξυτενή Κονδυλώματα με τα Πλατέα Κονδυλώματα ή με Μυρμηκιώδεις Σπίλους ή ακόμη και με Καρκινώματα του Δέρματος με τραγικά αποτελέσματα.

Προφυλάξεις

Η Σωστή χρήση προφυλακτικού είναι μάλλον η καλύτερη προφύλαξη. Επίσης η χρήση ειδικών τοπικών φαρμάκων πριν την σεξεπαφή είναι δυνατόν να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της μετάδοσης. (Βέβαια σε περίπτωση ύπαρξης νόσου η επαφή πρέπει να αποφεύγεται τελείως).

Κάθε τι νέο που θα δείτε να εμφανίζεται στο δέρμα σας μην το παραβλέψετε. Συμβουλευτείτε αμέσως τον Δερματολόγο σας. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση καθώς και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο.

*Μανος Σ. Χατζηδάκης – δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδακτωρ πανεπιστημιου Αθηνων, Γ. Διευθυντής δερματολογικής κλινικης, american airforce hospital, Wiesbaden, Germany

Συντάκτης: Μανος Σ. Χατζηδάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.