Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αλήθειες και μύθοι

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα γενετικά τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί από πολλές οργανώσεις για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Μάθετε τι ισχύει για αυτά και αν όντως είναι ωφέλιμα για την ανθρωπότητα.

Η παραγωγή τροφίμων από των άνθρωπο ήταν ανέκαθεν σημαντική διαδικασία. Ο άνθρωπος αρκετές φορές στην ιστορία του χρησιμοποίησε ακόμα και άθελα του ή μάλλον χωρίς να το γνωρίζει την ιδέα της γενετικής τροποποίησης. Σήμερα όμως πολλές οργανώσεις κατακρίνουν την ιδέα αυτή και θεωρούν ότι αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι εκείνα τα οποία έχουμε αλλάξει κατά τέτοιον τρόπο το γενετικό τους υλικό ώστε να αποκτήσουν κάποια επιθυμητή για εμάς ιδιότητα. Για παράδειγμα τροποποιούμε το σιτάρι κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χειμερινό παγετό και να έχουμε σιτάρι όλες τις εποχές του χρόνου και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα παραγωγής για τον παραγωγό. Το υπόλοιπο DNA του σιταριού παραμένει ανέγγιχτο. Το ίδιο γινότανε και στην αρχαιότητα όταν οι πρόγονοί μας διασταύρωναν αγελάδες με μικρή παραγωγή γάλακτος με αγελάδες με μεγάλη παραγωγή γάλακτος για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Μπορεί να λύσουν το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο

Αρκετές χώρες στον κόσμο ειδικά στον τρίτο κόσμο έχουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας τροφίμων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούν να παράξουν κάποια προϊόντα λόγω κλίματος και αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές αναγκαίων προϊόντων για την επιβίωση των ανθρώπων. Αν όμως μπορούσαν να παράγουν τα απαραίτητα προϊόντα με χαμηλό κόστος δεν θα χρειάζονταν να έχουν τόσο μεγάλο όγκο εισαγωγών.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αλήθειες και μύθοι

Επίσης είναι σημαντικό ότι η χρησιμότητα του δεν σταματά μόνο στην προσαρμοστικότητα των πρώτων υλών και στην αντοχή τους αλλά και στην απόδοση των φυτικών καλλιεργειών ανά στρέμμα.  Χάρη στην αυξημένη απόδοση τους μπορούμε να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουμε επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χωρίς να καίμε δάση. Έτσι συμβάλλουν και στην μείωση της ρύπανσης και στην διατήρηση των ήδη υπαρχόντων  δασικών εκτάσεων.

Προϊόντα που ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς

Ο σχεδιασμός ενός καινούριου προϊόντος το οποίο να ικανοποιεί τις ανάγκες πολλών ανθρώπων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παράγοντας πρώτες ύλες που ικανοποιούν τις ανάγκες μας καλύτερα είναι και πιο εύκολο να φτιάξουμε προϊόντα με καλύτερες προδιαγραφές και μικρότερο κόστος τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό και όλα αυτά με γνώμονα πάντα την ανθρώπινη υγεία. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την εμφάνιση ασθενειών με την κατανάλωσή τους ούτε αποδεδειγμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Αντίθετα όμως με τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από την κατανάλωσή τους αλλά δεν έχουν αποδειχτεί είναι αποδεδειγμένο όμως ότι με τα βιοτεχνολογικώς τροποποιημένα μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο από την πείνα και αυτό είναι μαθηματικά έγκυρο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.