Γεμίστε με γνώσεις από το διαδίκτυο, και όχι μόνο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Γεμίστε με γνώσεις από το διαδίκτυο, και όχι μόνο!“Όσο ζει κανείς, μαθαίνει”. Οι γνώσεις δεν “φυλακίζονται” στις σχολικές τάξεις ή τα αμφιθέατρα, αλλά κινούνται ελεύθερα στις βιβλιοθήκες, τα online μαθήματα, τα ταξίδια σαν εθελοντής κ.α. Για να μπορέσετε να “εκπαιδεύσετε” το μυαλό σας και να ανακαλύψετε τον ανοιχτό κόσμο της μάθησης… πρέπει να το κυνηγήσετε! Παρακάτω θα βρείτε οχτώ τρόπους για να κρατήσετε τα “ινία” της δια βίου μάθησης, χωρίς περιττά έξοδα.

Συμμετέχετε σε δωρεάν online μαθήματα

Το ίντερνετ είναι γεμάτο με δωρεάν online μαθήματα από πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας που προσφέρουν απλόχερα γνώσεις. Εάν πατήσετε “κλικ”, είτε στο Coursera, το Udemy και το Skillshare, είτε στο Academic Earth και το Khan Academy… θα βρεθείτε μπροστά σε νέες πληροφορίες. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ενήλικες παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, κυρίως επειδή δεν είναι δεσμευτικά από άποψη χρόνου.

Ταξιδέψτε και ανοίξτε τους ορίζοντες σας

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αποτελούν την κορυφαία εμπειρία μάθησης. Οι γνώσεις μετατρέπονται σε βίωμα και οι κουλτούρες των λαών συνθέτουν μια νέα περιπέτεια. Βέβαια, εάν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα… αρκεί να κάνετε μια διαδικτυακή “βόλτα” στο site της ΕΛΙΞ, που προσφέρει εθελοντική δουλειά στο εξωτερικό. Εναλλακτικά επισκεφτείτε τα: CouchSurfing , HelpX, WWOOF και WorkAway, ώστε να βρείτε δωρεάν φιλοξενία σε άλλες χώρες.

Ψάξτε για δίκτυα “ανταλλαγής γνώσεων”

Και όμως, ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν δίκτυα “ανταλλαγής γνώσεων”, που προσφέρουν δωρεάν παιδεία με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών ή απλών πολιτών που μεταδίδουν τις γνώσεις τους, χωρίς καμία επιβάρυνση. Δυο από τα πιο γνωστά είναι το “Tutorpool” και το “Trade Schoοl Athens“. Και τα δυο ξεφεύγουν από τη νοοτροπία του κλασσικού σχολείου, με τους πολίτες, είτε να κάθονται ξανά στα θρανία, είτε να παίζουν το ρόλο του καθηγητή.

Περιηγηθείτε στη μπλογκόσφαιρα

Τα blogs θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε γνώσεις και να εξασκήσετε το πνεύμα σας. Για παράδειγμα, το QuickSprout διδάσκει πολλά για το online marketing και τις επιχειρήσεις. Πολλοί από τους υπεύθυνους των blogs μπορούν να λύσουν τις απορίες σας ή γενικά να γίνουν οι μέντορές σας. Το “ατού” των blogs βρίσκεται στη διαδραστικότητα και την ποικιλία των πληροφοριών.

Διαβάστε e-books, εφημερίδες και πολλά βιβλία

Εάν είστε λάτρεις των e-books, μη διστάσετε να “κατεβάσετε” αρκετά από το ίντερνετ. Τα βιβλία από το Amazon ή το Nook σίγουρα θα σας προσφέρουν αρκετή τροφή για σκέψη. Ούτως ή άλλως, μόνο και μόνο η ανάγνωση εκπαιδεύει το μυαλό. Γι’ αυτό, καλό είναι να διαβάζετε μια εφημερίδα την ημέρα, ώστε παράλληλα να είστε γνώστες της επικαιρότητας. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε μια δημόσια βιβλιοθήκη και δανειστείτε όσα περισσότερα βιβλία “χωρούν” στην κάρτα μέλους…

Παρακολουθήστε video στο youtube και ντοκιμαντέρ

Τα βίντεο στο youtube δεν περιέχουν μόνο μουσική και αστείες σκηνές, αλλά και δύωρα ντοκιμαντέρ ή εκπομπές που προωθούν τη γνώση. Υπάρχουν ομιλίες από σημαντικές προσωπικότητες που θα σας κάνουν να κοιτάξετε με διαφορετική ματιά τον κόσμο ή ακόμα και live-streaming ομιλίες που διεξάγονται στο εξωτερικό. Οι πιο γνωστές από αυτές τις συζητήσεις είναι οι ομιλίες TED. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε στο search… ό,τι θέλετε να εξερευνήσετε!

“Γυμνάστε” τον εγκέφαλο με σταυρόλεξα, παζλ κ.α.

Μέσα από τις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι τα σταυρόλεξα, τα Sudoku, τα παζλ και τα τεστάκια μνήμης, θα κρατήσετε σε συνεχή δραστηριότητα τον εγκέφαλό σας. Η μάθηση θα γίνει πιο εύκολη, εάν ο εγκέφαλός σας λειτουργεί πιο γρήγορα και διαθέτει πιο ισχυρή μνήμη. Εάν έχετε μυαλό-ξυράφι, τότε θα είστε σε θέση να απορροφήσετε τις νέες πληροφορίες σαν σφουγγάρι. Γι’ αυτό “γυμνάστε” το μυαλό σας!

Συζητήστε με άτομα – “κινητές εγκυκλοπαίδειες”

Η παρέα με πνευματικούς ανθρώπους σίγουρα θα επηρεάσει τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης σας. Η αλληλεπίδραση με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία και πιο σοφό θα “ανοίξει” καινούριους δρόμους στη ζωή. Πρόκειται για έναν τρόπο που σας φέρνει στο κέντρο της μάθησης και των νέων εμπειριών. Άλλωστε, ίσως να παρακολουθήσετε μαζί του μια πιο “ψαγμένη” θεατρική παράσταση που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.