“Γεμάτοι” με ζάχαρη οι έτοιμοι χυμοί και τα smoothies

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

«Γεμάτοι» με ζάχαρη οι έτοιμοι χυμοί και τα smoothiesΤέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη εντοπίζεται μέσα στους «έτοιμους» χυμούς φρούτων και τα smoothies της αγοράς σε σχέση με την ημερήσια ποσότητα που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (NHS). Πρόσφατη έρευνα πάνω σε 50 προϊόντα των σουπερ μάρκετ και των café απέδειξε ότι το 50% περιέχει τουλάχιστον έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ποσότητα που «αγγίζει» το ανώτερο όριο που πρέπει να λαμβάνει κανείς μέσα στο 24ωρο.

Η ποσότητα που εντοπίστηκε στους φρουτοχυμούς χαρακτηρίστηκε ως τρομακτική από τους ερευνητές, καθώς τα 21 τρόφιμα περιείχαν περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (24γρ), ενώ οι 10 χυμοί είχαν πιο πολλές από 12 κουταλιές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στους συσκευασμένους χυμούς και τα smoothies οδηγούν σε προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές ασθένειες, ο καρκίνος και η τερηδόνα κ.α. «Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έστω και ενός χυμού ή ενός smoothie με ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Αυτοί οι χυμοί δεν πρέπει να δίνονται στα μικρά παιδιά, καθώς δεν αποτελούν κομμάτι της υγιεινής διατροφής», εξηγεί ο καρδιολόγος Aseem Malhotra στη Βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Έκπληξη, πάντως, αποτέλεσε το γεγονός ότι στο coffee shop “Costa” ένα «ποτό φρούτων» σε μεγάλο ποτήρι διέθετε περίπου 23 κουταλάκια ζάχαρη. Έτσι, η NHS συμβουλεύει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή φυσικών χυμών, αντί για τα έτοιμα ποτά που πρέπει να μετατραπούν… σε μια περιστασιακή απόλαυση, ακόμα και εάν διαθέτουν φυσικά σάκχαρα! Παράλληλα, το smoothie με κόκκινα μούρα ή με μάνγκο των 610 ml περιείχε 97,1 γρ ζάχαρης, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω «επιτρεπόμενη» ποσότητα, ενώ στα Starbucks το Frappucino με βατόμουρα είχε δημιουργηθεί με 13 κουταλιές ζάχαρη.

«Πιστεύουμε ότι τα φυσικά σάκχαρα που εξάγονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν μια εναλλακτική λύση έναντι των τεχνητών σακχάρων. Δυστυχώς, η ασπαρτάμη, η φρουκτόζη και τα σιρόπια γλυκόζης έχουν εξαπλωθεί παντού σήμερα», αναφέρει εκπρόσωπος των εστιατορίων fast food Pret A Manger.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.