Γελάτε, κάνει καλό!

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη». Η γνωστή ρήση του Τσάρλι Τσάπλιν επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.

Διάφορες μελέτες σχετικά με το γέλιο, το παρομοιάζουν με ένα ισχυρό φάρμακο. Έχει την μεταδοτική δύναμη ενός ιού, που φέρνει πολλά οφέλη στο μυαλό και το σώμα.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα 10 οφέλη του γέλιου στον οργανισμό μας:

  1. Απελευθερώνει ενδορφίνες

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το γέλιο διάρκειας 30 λεπτών σε μια κοινωνική μάζωξη, αύξησε την αίσθηση της ευχαρίστησης. Προκάλεσε ενδογενή απελευθέρωση οπιοειδών στον θάλαμο του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι το γέλιο μπορεί να προσφέρει ένα νευροχημικό μονοπάτι που υποστηρίζει μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

  1. Το γέλιο είναι σημαντικό για μια σχέση

Το γέλιο είναι θετικό για τη σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων, ενώ παράλληλα είναι μεταδοτικό. Επιπλέον, οι άνδρες είναι πιο άνετοι και καλύτεροι στο να λένε αστεία. Δεν είναι περίεργο ότι μια ερευνητική μελέτη αναφέρει ότι στις γυναίκες αρέσουν οι άντρες που τους κάνουν να γελάνε. Υποδεικνύει επίσης ότι η επιλογή ενός συντρόφου ζωής που διαθέτει χιούμορ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των γυναικών, επειδή ο θηλυκός εγκέφαλος είναι βιολογικά καλύτερα προετοιμασμένος να ανταποκριθεί αναλόγως στο χιούμορ.

Αν και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να περνούν καλά και μόνοι τους, οι εκπρόσωποι και των δύο φύλων γελούν πραγματικά μόνο όταν είναι με κάποιον άλλο.

  1. Το γέλιο αυξάνει το όριο του πόνου

Το γέλιο σχετίζεται με αισθήματα ευημερίας. Τα όρια του πόνου είναι σημαντικά υψηλότερα μετά από μια δόση γέλιου. Αυτή η αντοχή στον πόνο οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να επωφεληθεί από το γέλιο. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι το γέλιο αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων Τ, τη δραστηριότητα των κυττάρων «δολοφόνων», τις ανοσοσφαιρίνες και τα κύτταρα Β. Τα κύτταρα Τ είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού. Ακόμα, συμβάλλει στην αύξηση των αντισωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα έχει μεγαλύτερη ικανότητα στο να καταπολεμά ευκολότερα τις ασθένειες και τη μόλυνση.

  1. Το γέλιο είναι μια φυσική άσκηση

Το γέλιο είναι ένας φυσικός τρόπος άσκησης διαφόρων μυϊκών ομάδων του σώματος. Όταν γελάμε, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους μύες, ειδικά το διάφραγμα και τα κοιλιακά μυϊκά συστήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πλευρά ή το στομάχι μας πονούν ελαφρώς μετά από μεγάλες περιόδους γέλιου. Στην πραγματικότητα, το γέλιο μπορεί επίσης να γυμνάσει τα πόδια, την πλάτη, τους ώμους και τους μύες του βραχίονα.

  1. Καίει θερμίδες

Αυτό το πλεονέκτημα σχετίζεται στενά με το παραπάνω. Το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει την θερμιδική δαπάνη, αφού σε 15 λεπτά γέλιου καίγονται περίπου 10 – 40 θερμίδες.

  1. Το γέλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το πραγματικό γέλιο συνδέεται με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Βελτιώνει την κυκλοφορία και μπορεί να μειώσει την πίεση στο αίμα.

  1. Βελτιώνει τη μνήμη

Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πού βάλατε τα κλειδιά σας, τότε θα πρέπει να γελάσετε περισσότερο. Αυτό ανακάλυψε μια νέα μελέτη σχετικά με τη μνήμη.

Η έρευνα αφορούσε ηλικιωμένα άτομα (μέσος όρος ηλικίας 74 έτη) που παρακολουθούσαν ένα 30λεπτο βίντεο με χιουμοριστικό περιεχόμενο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ικανότητα μάθησής τους βελτιώθηκε κατά 38,7%, η καθυστερημένη ανάκληση κατά 36,1% και η οπτική αναγνώριση κατά 6,6%.

  1. Το γέλιο προάγει τη δημιουργικότητα

Το γέλιο μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Και αυτό γιατί μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν προβλήματα που απαιτούν δημιουργικές λύσεις, αφού είναι ευκολότερο να σκεφτούν ευρύτερα και να συνδέουν πιο ελεύθερα τις ιδέες μεταξύ τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χιούμορ είναι σημαντικό όταν πρόκειται για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, την έκφραση πρωτότυπων ιδεών και την επίλυση προβλημάτων.

  1. Το γέλιο μειώνει το στρες

Τέλος, η έκθεση σε ένα χιουμοριστικό ερέθισμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος. Μια σύντομη περίοδος γέλιου μπορεί να μειώσει τα όρια του άγχους, για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα των ερευνών υποστηρίζουν ότι το γέλιο μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αύξηση του καρδιακού ρυθμού, του αναπνευστικού ρυθμού, του βάθους του αναπνευστικού συστήματος και της κατανάλωσης οξυγόνου. Αυτές οι αυξήσεις στη συνέχεια ακολουθούνται από μια περίοδο χαλάρωσης των μυών, μείωσης του καρδιακού ρυθμού, του ρυθμού αναπνοής και πίεσης του αίματος. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ενσωμάτωση του γέλιου στη ζωή μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητάς της, επηρεάζοντας θετικά το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.