Γελάω θα πει ομορφαίνω!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Γέλιο.  Η λέξη αυτή έχει παραμείνει η ίδια από τα αρχαία ακόμη χρόνια και ετυμολογικά είναι συνήθως μια αυτόματη αντίδραση σε κάτι το οποίο μας φαίνεται αστείο ή πολύ όμορφο. Ιστορικά προηγείται της ομιλίας και είναι από τις πιο θετικά φορτισμένες λέξεις, μετά την αγάπη, τον έρωτα, την βοήθεια, την οικογένεια. Είναι η πιο αγνή έκφραση χαράς και αποτελεί πηγή ζωής.

Οι μαγικές ιδιότητες του γέλιου

Θυμάμαι ακόμη την γνωστή σε όλους μας φράση «Χαμογελάστε! Είναι μεταδοτικό!» κι ειλικρινά είναι κάτι που κι εγώ το έχω συνειδητοποιήσει. Τις πιο μουντές μας ημέρες, ένα γέλιο έχει τη δύναμη να τις φωτίσει και να τους δώσει ξάφνου άλλον αέρα. Πέρα από αυτό όμως το γέλιο έχει ακόμα ιδιότητες, πολλές από τις οποίες ίσως δεν γνωρίζετε καν, άλλες εξίσου σημαντικές κι άλλες πολύ περισσότερο. Ας δούμε λοιπόν τί μας προσφέρει το γέλιο.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλο από αυτό της μεγάλης συμβολής του στην καλή μας διάθεση, στην ψυχολογική μας κατάσταση. Αυτό δε έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά καθώς μετά από έρευνες, βρέθηκε ότι όταν γελάμε αυξάνεται σημαντικά η ποσότητα των ενδορφινών μας στον οργανισμό μας. Οι ενδορφίνες ή αλλιώς οι ορμόνες της ευτυχίας όπως αποκαλούνται, συμβάλλουν στη μείωση του στρες μας φτιάχνουν την διάθεση και είναι το φυσικό παυσίπονο που παράγει ο οργανισμός μας.

Το γέλιο είναι ένα είδος άσκησης και μάλιστα η λιγότερο επίπονη. Για κάθε λεπτό γέλιου καίμε 1 θερμίδα! Θα ήταν μάλλον πλεονασμός να αναφέρουμε ότι γυμνάζουμε έντονα τόσο τους μυς του προσώπου, όσο και τους κοιλιακούς μας μυς. Έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτροπή παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά και τον εγκέφαλό μας. «Μέρα χωρίς χαμόγελο είναι χαμένη μέρα» λένε κι αυτό γίνεται κατανοητό αν σκεφτούμε πως για κάθε 17 λεπτά της ημέρας που γελάμε, δύναται να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής μας ακόμα και κατά μία ημέρα.

Ένα ακόμα στοιχείο θετικής επίδρασης αποτελεί το γεγονός της τόνωσης της αυτοπεποίθησής μας (ειδικά όταν το προκαλούμε εμείς σε κάποιον άλλον). Γελώντας αμβλύνονται οι αντιθέσεις, μειώνονται οι συγκρούσεις κι εντείνονται συναισθήματα αγάπης κι ερωτισμού.

Τέλος δεν θα πρέπει να θωρείται αμελητέο το γεγονός πως τα παιδιά έχουν την τάση να γελούν πολλαπλάσιες φορές σε σχέση με τους ενήλικες και έτσι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το εξής «Γερνάμε επειδή σταματάμε να γελάμε και δεν σταματάμε να γελάμε επειδή γερνάμε» Michael Pritchard (Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας).

Απλό αλλά σημαντικό!

 Όλα αυτά σαφώς δεν τα θυμόμαστε μόνο κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου, η οποία θεσπίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα γέλιου, αλλά φροντίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, το γέλιο να γίνει η πιο γλυκιά καθημερινή μας συνήθεια και να προσθέσει ζωή στα χρόνια μας, αλλά και χρόνια στη ζωή μας! Μια συνήθεια που μόνο οφέλη προσδίδει και κυρίως μας ομορφαίνει.

Ο μεγάλος εθνικός ποιητής Γιάννης Ρίτσος αναφέρει σε ένα του ποίημα «Γέλα, καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής» κι όπως σοφά λέει και ο αγγλικός λαός «Γέλα και ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου. Κλάψε και θα κλάψεις μόνος σου» Εμείς πλάθουμε τον κόσμο, μέσα στον οποίο ζούμε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να τον ομορφαίνουμε κάθε ημέρα και να δίνουμε μια θετική ροή στα πράγματα. Με μία μας έκφραση και μόνο, αλλάζουν κατ’ επέκταση τα πάντα γύρω μας.

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…