Σιντάρτα, ένα ινδικό παραμύθι

Συντάκτης: Νιλ Ρούσι

Τίτλος: Σιντάρτα

Συγγραφέας: Ερμαν Εσσε

Εκδόσεις: Καστανιώτης

« Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να μας διδάξουν» αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από την ανάγνωση του βιβλίου με τίτλο «Σιντάρτα». Άνθρωποι που αγαπάμε ή μισούμε, άνθρωποι σοφοί ή αγράμματοι, άνθρωποι καλοί και αγνοί ή αμαρτωλοί. Αυτός όμως που μπορεί να μας διδάξει τα περισσότερα, είναι η φύση…

Ένα βιβλίο του Ερμαν Εσσε γραμμένο το 1922. Παρά τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει από τη συγγραφή του, παραμένει ένα ελκυστικό βιβλίο ακόμα και σήμερα. Ήρωας του βιβλίου είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Σιντάρτα. Ο μικρός Σιντάρτα αποφασίζει να αφήσει το σπίτι και τους γονείς του για να γνωρίσει τον κόσμο. Καταλήγει να ψάχνει να βρει τον εαυτό του και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής.

Στο ταξίδι του θα περάσει από πολλούς σταθμούς. Αρχικά ακολούθησε τους ασκητές και έζησε στο δάσος. Υπέφερε από την ζέστη, το κρύο, έμαθε να ζει με την πείνα του, να δαμάζει τις ανάγκες του κορμιού του. Έπειτα συνάντησε τη γνώση στη διδασκαλία του Μεγάλου Βούδα, αλλά απομακρύνθηκε. Γνώρισε την Καμάλα, μια ιερόδουλη την οποία και παντρεύτηκε. Κοντά της έμαθε την ηδονή του έρωτα. Στο δρόμο του βρέθηκε και ο Καμσβάμι, ένας δαιμόνιος έμπορος από τον οποίο θα μάθει όλα τα μυστικά της «τέχνης» του. Έγινε και ο ίδιος έμπορος, μάζεψε πολλά χρήματα. Τα σπατάλησε όμως στο αλκοόλ και τα χαρτιά. Έμαθε να αγαπάει το στομάχι του και να κολακεύει τις αισθήσεις του. Πέρασε πολλά χρόνια έτσι, μέχρι που τα παράτησε όλα. Βρήκε γαλήνη στην όχθη ενός ποταμού, όπου έζησε ως το τέλος συντροφιά με έναν σοφό βαρκάρη.

Στην όχθη του ποταμού ο Σιντάρτα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι «είναι καλό κανείς να δοκιμάζει μόνος του αυτά που είναι απαραίτητο να γνωρίσει». Ήξερε από παιδί ότι οι απολαύσεις του κόσμου και ο πλούτος δεν πρέπει να λογίζονται ως πολύτιμα αγαθά. Πλέον αυτό το είχε ζήσει με το μυαλό, τα μάτια, την καρδιά, το στομάχι του. Το είχε αληθινά βιώσει.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μέρη της Άπω Ανατολής, εκεί όπου ο αναγνώστης ταξιδεύει μέσω των επιτυχημένων περιγραφών του συγγραφέα. Η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής μέχρι και τα τοπία γίνονται εύκολα οικία. Η γλώσσα του βιβλίου είναι αρκετά απλή και κατανοητή. Οι πολλοί διάλογοι και μονόλογοι των ηρώων κάνουν το κείμενο ιδιαίτερα ζωντανό και παραστατικό.

Ο «Σιντάρτα» είναι ένα ιδανικό βιβλίο για νέους που θέλουν να γνωρίζουν το διαφορετικό και να ταξιδεύουν νοερά σε άλλους τόπους και εποχές.

Συντάκτης: Νιλ Ρούσι,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.