Γάμος και άγχος
Ο γάμος είναι μια θαυμάσια και ολοκληρωμένη εμπειρία, αλλά θα υπάρξουν μέρες που θα τον καθιστούν δύσκολο και αγχωτικό. Κάθε γάμος αντιμετωπίζει προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα ισχυρότερα ζευγάρια , είναι πιθανόν να έχουν υποστεί τις περισσότερες προκλήσεις μαζί. Διότι οι “εύκολες” μέρες στο γάμο φέρνουν ανάπαυση και χαλάρωση, αλλά οι “δύσκολες” ημέρες είναι αυτές που φέρνουν την εξέλιξη στο ζευγάρι.
Ποιες, όμως, είναι μερικές από τις κοινές αιτίες του στρες σε ένα γάμο;
Ευθύνες και υποχρεώσεις μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν πηγή άγχους και ανησυχίας στο γάμο σας. Έχοντας συνηθίσει ο καθένας ξεχωριστά να είναι υπόλογος του εαυτού του και οι ευθύνες να είναι πολύ λιγότερες, σε ένα γάμο τα δεδομένα αυτά αλλάζουν. Σε δύσκολες, μάλιστα, οικονομικές συνθήκες τα ζευγάρια έχουν επιπρόσθετες ανησυχίες για σημαντικά ζητήματα όπως η εργασία, τυχόν δάνεια σπιτιού, ανατροφή των παιδιών, της υγειονομικής περίθαλψης και φύλαξής τους κ.α. Η πίεση και το άγχος επιβαρύνουν και τα δύο άτομα, με αποτέλεσμα η ίδια η σχέση να βρίσκεται υπό πίεση. Άλλωστε, το άγχος που σχετίζεται με τα χρήματα συχνά αναφέρεται ως η νούμερο ένα αιτία διαζυγίου.
Είναι σημαντικό να είναι σε θέση το ζευγάρι να συζητήσει τα οικονομικά θέματα με έναν υποστηρικτικό και εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το βάρος της δέσμευσης. Η δια βίου δέσμευση είναι πιθανό να λειτουργεί ομαλά, αλλά όχι πάντα. Παρόλο που ο γάμος για πολλούς θεωρείται απλώς μία τυπική διαδικασία, και ότι δεν αλλάζει τίποτα για το ζευγάρι, πολλοί είναι εκείνοι που θα το διαψεύσουν. Ακόμα και η αλλαγή προσφώνησης από φίλος/η μου σε σύζυγος, φαίνεται να επηρεάζει όσους είχαν ήδη μία διστακτική στάση απέναντι στην δέσμευση. Το γεγονός ότι από μία σχέση αποχωρείς ευκολότερα από ότι από έναν γάμο (διαδικαστικά και κοινωνικά) έρχεται να συνδράμει στο βάρος της δέσμευσης. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό τα νέα ζευγάρια να σκέφτονται σοβαρά την μετάβαση από τη σχέση στον γάμο, και όταν νιώθουν μες τον γάμο αυτή η δέσμευση να τους “πνίγει”, να το συζητάνε με τον σύντροφό τους.
Έχοντας παιδιά, μπορεί να είναι μία από τις πιο υπέροχες εμπειρίες στη ζωή, ωστόσο η μητρότητα/πατρότητα μπορεί επίσης να θέσει σε δοκιμασία το γάμο. Το να αποφασιστεί το πότε θα κάνουν παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο για κάποια ζευγάρια. Καθώς, ο ένας από τους δύο μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμος να δεσμευτεί με παιδιά από νωρίς στο γάμο ή μπορεί να θέλει να περιμένει κάποιο καιρό για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών σταδιοδρομίας. Διότι η δημιουργία οικογένειας φέρνει μαζί της μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής. Εκτός από τις χαρές της, έχοντας ένα μωρό, περιλαμβάνει άγρυπνες νύχτες, ανησυχίες για τη σωστή ανατροφή και περιποίησή του, την ασφάλειά του κ.α., τα οποία μπορεί να αποτελέσουν σοκ στο σύστημα του ζευγαριού.
Στον αντίποδα, τυχόν δυσκολίες γονιμότητας μπορεί να δημιουργούν αγχωτικό και τεταμένο κλίμα μεταξύ των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. Καθώς και τυχόν αποβολές που μπορεί να προκύψουν αποτελούν τραυματικές εμπειρίες που επιβαρύνουν το κλίμα αυτό.
Για αυτό είναι σημαντικό να είναι σε θέση και οι δύο να ακούσουν ο ένας τον άλλο, να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες για το σχεδιασμό της οικογένειάς τους. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες εποχές όπως υπογονιμότητα, αποβολές, απώλεια ή ασθένεια παιδιού.
Η εργασία μας, ο χρόνος που μας απασχολεί, η διάθεσή μας για επαγγελματική καταξίωση/εξέλιξη, και οι συνθήκες εργασίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον γάμο. Καθώς, εκτός από την σωματική και πνευματική κούραση που “βγαίνει” στην επιστροφή στο σπίτι, η ψυχολογική εξάντληση (εργασιακό άγχος) επιφέρει εκνευρισμό, ένταση, νεύρα που εκδηλώνονται στον/ην σύζυγο. Επίσης, εργασία μπορεί να αποσπάσει το χρόνο που το ζευγάρι θα περνούσε μαζί ή και με τα παιδιά του. Εάν η δουλειά αφορά συχνά επαγγελματικά ταξίδια, τότε αυτό δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από το ζευγάρι, ώστε να μην αποστασιοποιηθεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναδεικνύεται η σημαντικότητα του ορισμού του «ποιοτικού χρόνου» που διαθέτει το ζευγάρι τόσο για την μεταξύ τους σχέση, όσο και για τα παιδιά τους. Αυτός ο χρόνος βοηθάει το ζευγάρι και την οικογένεια να παραμένουν σε βάθος χρόνου συνδεδεμένοι συναισθηματικά, σωματικά, πνευματικά και νοητικά. Ο ποιοτικός χρόνος ορίζεται διαφορετικά για κάθε οικογένεια, με γνώμονα πάντα την συναισθηματική κάλυψη όλων των μελών.
Το να διατηρηθεί η σχέση ζωντανή μέσα στον γάμο είναι εφικτό, αρκεί να γίνει αποδεκτό ότι δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στις αρχές. Ούτως ή άλλως η σχέση αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, πόσο μάλλον όταν αυτή η σχέση βρίσκεται στο πλαίσιο του γάμου. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό, καθώς είναι στο χέρι του ζευγαριού να την προσαρμόζει προς όφελος του στα νέα αυτά δεδομένα, από το να την αφήνει να τελματώνει μέσα από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις. Φυσικά δεν είναι εύκολο, αλλά η συνεχής προσπάθεια ανταμείβει συναισθηματικά το ζευγάρι και το αποφορτίζει από το άγχος που έχει για την πορεία της σχέσης του.
Επίσης, το γεγονός ότι ο άνθρωπος αλλάζει με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνει τη σχέση καθώς όλοι κάποια στιγμή αναρωτιούνται «αυτόν τον άνθρωπο ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα;» Σε αυτή την περίπτωση οφείλει και ο άλλος να αναρωτηθεί κατά πόσο και ο ίδιος έχει αλλάξει. Και οι δύο, λοιπόν, είναι πιθανό να αλλάξουν κατά κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια του γάμου, οπότε είναι δυσλειτουργικό το να περιμένει ο ένας από τον άλλον να παραμείνει ο ίδιος που γνώρισε στην αρχή. Αντιθέτως, συμβάλει θετικά στον γάμο, το να είναι ανοιχτός κάποιος στις αλλαγές, τόσο στον εαυτό του όσο και στον σύντροφό του .
Η διαδικασία της συγχώνευσης δύο οικογενειών μαζί (τα πεθερικά) είναι πάντα δύσκολη. Η δημιουργία υγιών και σταθερών ορίων και από τις δύο πλευρές μπορεί να είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες του ζευγαριού.
Η επικοινωνία (ομιλία και ακρόαση/αλληλεπίδραση) είναι το κλειδί για υγιείς σχέσεις και γάμους. Η ανοιχτή, ειλικρινής και με σεβασμό επικοινωνία θα βοηθήσει το ζευγάρι να αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κοινής του ζωής. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κατανόησης του άλλου, σε αδιαφορία του ενός προς τον άλλον και να επέλθει συναισθηματική αποστασιοποίηση. Χρειάζεται να αφοσιωθεί χρόνος και να υπάρχει η διάθεση να μοιράζεται το ζευγάρι τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες του, καθώς και η διάθεση να επιλύονται τα ζητήματα με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δυο πλευρές, όσο το δυνατόν.
Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, τα οποία μερικές φορές σας κάνουν να αγχώνεστε και να αμφισβητήσετε τη δύναμη του γάμου σας. Χρειάζεται προετοιμασία και προσπάθεια για τις δυσκολίες που θα προκύψουν μέσα στον γάμο σας, σε συνεργασία πάντα με τον/ην σύντροφό σας.