Γάλα και διατροφική αξία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η βιομηχανία τροφίμων έχει αξιοποιήσει σε τεράστιο βαθμό τις πρώτες ύλες που προσφέρονται απλόχερα από την φύση. Μια από αυτές είναι το γάλα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για πληθώρα προϊόντων. Πέραν όμως αυτών μπορεί να αποτελέσει και μια σημαντική προσθήκη στην διατροφή μας.

Πρωτεΐνες

Το γάλα είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά. Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες οι οποίες περιέχει ονομάζονται καζεΐνες και αποτελούν το 80% των συνολικών πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος και το 25-40 του ανθρώπινου γάλακτος. Η διατροφική τους αξία είναι σημαντική μια και έχουν αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα. Το συγκεκριμένο είδος πρωτεϊνών περιέχεται σε επαρκεί ποσότητες και στο τυρί. Μάλιστα 100 γραμμάρια γάλακτος περιέχουν 25 γρ. πρωτεΐνης το οποία είναι αρκετά αφομοιώσιμα από τους μυς μας. Είναι λοιπόν σημαντική προσθήκη σε περίπτωση που κάνουμε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επιπλέον δεν είναι τυχαίο ότι οι υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφή και πρωτεϊνών τα οποία είναι πρωτεΐνες ορού γάλακτος (το γάλα χωρίς το νερό).


Διαβάστε επίσης : Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό γάλα καρύδας με 2 μόνο υλικά


Νερό

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος είναι νερό. Αυτό το καθιστά σημαντικό και για την ενυδάτωση του οργανισμού μας σε περίπτωση που το προτιμούμε από το νερό. Είναι πολύ πιο ωφέλιμο και λιγότερο θερμιδογόνο να καταναλώνουμε γάλα αντί αναψυκτικών τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες σακχάρων χωρίς να έχουν κάποια διατροφική αξία για τον οργανισμό μας.

Πηγή ενέργειας

Μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του, αλλά το γάλα περιέχει φυσικά σάκχαρα τα οποία αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα το γάλα περιέχει λακτόζη η οποία του δίνει και την γλυκιά επίγευση η οποία το χαρακτηρίζει.

Γάλα και διατροφική αξία

Bonus tip: Σε περίπτωση δυσανεξίας στην λακτόζη μπορείτε να καταναλώσετε γάλα χωρίς λακτόζη με όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του. Μην δοκιμάσετε να καταναλώσετε άλλη κατηγορία γάλακτος (κατσικίσιο ή πρόβιο) μιας και αυτά περιέχουν λακτόζη, σε μικρότερες ποσότητες μεν, αλλά σε ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στους ανθρώπους με δυσανεξία. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου α γλυκοσιδάση η οποία είναι υπεύθυνη  για την διάσπαση της λακτόζης.

Σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών

Το γάλα περιέχει αρκετά μικροθρεπτικά στοιχεία τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Μερικά από αυτά είναι σίδηρος, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και στην διαμόρφωση δυνατών οστών.


Διαβάστε επίσης : Γάλα αμυγδάλου: ποια οφέλη κρύβει και πώς να το παρασκευάσετε στο σπίτι


Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα

Ο θηλασμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την υγεία των παιδιών αργότερα στην ενήλικη ζωή. Εκτός από την ψυχολογική του πλευρά, ότι δυναμώνει δηλαδή τον δεσμό μητέρα και βρέφους, περιέχει αντισώματα τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του βρέφους ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του που το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό και χρειάζεται ενίσχυση.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.