Φωτοβολταϊκά, η ανεξάρτητη ενέργεια

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η ενέργεια είναι το πιο κρίσιμο θέμα για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτη. Ένας γνώριμος τομέας που υπόσχεται ενεργειακή αυτονομία και περιβαλλοντικά οφέλη είναι τα φωτοβολταϊκά. Εφόσον έχετε τη δυνατότητα να τα τοποθετήσετε στην κατοικία σας, θα φτιάχνετε το δικό σας ηλεκτρικό ρεύμα και δε θα εξαρτάστε από την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων, ξεχνώντας οριστικά και τις διακοπές ρεύματος.

Το κόστος του ρεύματος

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τις πιο σημαντικές δαπάνες των νοικοκυριών. Το να εξοικονομήσεις χρήματα και να μη δεσμεύεσαι από συμβόλαια, είναι μια πολιτιστική επιτυχία. Αν και υπάρχει, πλέον, μεγάλη επιλογή από παρόχους και το μονοπώλιο της ΔΕΗ έχει καταργηθεί, η ιδιωτική παραγωγή ρεύματος είναι μια εξαίσια πρόταση. Υπάρχει η δυνατότητα να πουλάτε το περισσευούμενο ηλεκτρικό ρεύμα στο δημόσιο δίκτυο (net metering), ώστε να έχετε ένα έσοδο που θα αποσβέσει την επένδυση.

Η ανεξαρτησία

Το πιο σημαντικό είναι η ανεξαρτησία που θα αποκτήσετε. Δε θα είστε ένας από τους εκατομμύρια πελάτες των επιχειρήσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Θα κάνετε τη δική σας αυτοπαραγωγή και θα έχετε απόλυτη αυτονομία. Αν συμβούν φυσικές καταστροφές, θα έχετε πλήρη επάρκεια. Σκεφτείτε σε περίπτωση σεισμού ή πολέμου, τι τεράστιο πλεονέκτημα θα έχετε. Το μόνο ζήτημα είναι ότι, σε πολυκατοικίες, τέτοια συστήματα απαιτούν συναίνεση των ιδιοκτητών και τεχνικές εργασίες στη φάση της κατασκευής, κάτι που είναι μη εφαρμόσιμο, πρακτικά. Στις μονοκατοικίες, αντίθετα, είναι πολύ πιο εύκολο, οπότε μπορείτε να το ψάξετε με τη βοήθεια των μηχανικών σας και να ζητήσετε πολλές προσφορές.

Η περιβαλλοντική αναβάθμιση

Το περιβάλλον δέχεται όλους τους ρύπους και τις εκπομπές από τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποκεντρωμένη παραγωγή θεωρείται η καλύτερη περιβαλλοντική λύση. Αποσυμφορίζει τα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος που, συνήθως, είναι υπερβολικά ρυπογόνα. Ελαχιστοποιεί τις απώλειες ηλεκτρικού ρεύματος που συμβαίνουν στο μεγάλο δίκτυο διανομής. Γίνεται χρήση της φιλικότερης Α.Π.Ε. που είναι διαθέσιμη, το πιο μεγάλο μέρος των 365 ημερών του χρόνου. Μηδενίζει τα όποια κόστη από μεταφορές και επισκευές που απαιτεί το δημόσιο δίκτυο. Είναι, γενικά, η καλύτερη λύση για να έχουμε ένα βιώσιμο και όμορφο περιβάλλον.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου


Η πετυχημένη επένδυση

Είναι καιρός να αντιμετωπίσετε το σπίτι σας σαν μια ολοκληρωμένη επένδυση, όπως θα αντιμετωπίζατε τη δική σας εταιρία ή τις επιλογές της καριέρας σας. Οι προτιμήσεις σας και η υποκειμενική σας αντίληψη δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο για μια πλήρη μελέτη της αγοράς και τον επιμερισμό του οικογενειακού σας προϋπολογισμού, σε μέρη που να καλύπτουν όλες τις υποδομές που θα κάνουν το κτίριό σας ικανό να σας παρέχει όλες τις ανέσεις και τις ευκολίες που κρίνονται απαραίτητες.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…