Φωτογραφία: Ένα τέλειο χόμπι

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Για πολλούς η ενασχόληση με τη φωτογραφία σημαίνει selfies ή φωτογραφίες σε μια έξοδο με  φίλους, για να έχουν κάτι να θυμούνται. Όμως, η φωτογραφία είναι κάτι πολύ περισσότερο. 

Φωτογραφία σημαίνει να πειραματίζεσαι, να ψάχνεις, διαρκώς, τρόπους να βελτιώνεις την φωτογραφική σου αντίληψη, να θέλεις να είσαι δημιουργικός με το να σκέφτεσαι διάφορα concepts και, γενικά, να επενδύεις σε αυτό. Είτε θες να το κάνεις επαγγελματικά είτε, απλά, ως χόμπι, δες γιατί το να ασχοληθείς με τη φωτογραφία αξίζει, πραγματικά.

  • Το να αποκτήσεις μία νέα δεξιότητα είναι καλό για τον εγκέφαλό σου

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση μίας νέας δεξιότητας βελτιώνει τη μνήμη σου και καλλιεργεί το μυαλό σου. Αυτό σε συνδυασμό με την άσκηση, θεωρούνται τα πιο σημαντικά για την ψυχική και νοητική υγεία. Η απόκτηση νέων γνώσεων είναι πάντα επικερδής για σένα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η φωτογραφία ασχολείται με την επιστήμη του φωτισμού, την τεχνολογία της κάμερας και με το πως να αποκτήσεις δημιουργική και καλλιτεχνική φωτογραφική αντίληψη, έχεις πολλά να μάθεις και γνώσεις για να αποκτήσεις.  

  • Δημιουργικότητα

Η φωτογραφία είναι τέχνη και όπως κάθε άλλη τέχνη, συνδέεται με τη δημιουργικότητα. Όταν βγάζεις μία φωτογραφία για να αποτυπώσεις ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, κάνεις κάτι μοναδικό και δημιουργικό. Μάλιστα, η φωτογραφία μπορεί να σου παρέχει μία ευελιξία στον τρόπο που προσαρμόζεις τη δημιουργικότητά σου, ανάλογα με το προσωπικό σου στυλ. Το δικό σου στυλ, η αισθητική σου και το τι σ’ αρέσει να φωτογραφίζεις, αναπτύσσεται και καλλιεργείται, μέσω του πειραματισμού με διαφορετικά concepts και της εξάσκησης. Όταν ξεδιπλώνεις, λοιπόν, αυτήν σου τη δημιουργικότητα, ξεφεύγεις λίγο και από την αγχωτική καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς αξιοποιούν τη δημιουργικότητά τους οι καλλιτέχνες  • Ταξίδια

Πιθανό αποτέλεσμα της ενασχόλησης με τη φωτογραφία είναι το να ταξιδεύεις συχνά, σε διάφορα μέρη, εντός της χώρας σου ή στο εξωτερικό. Υπάρχουν αμέτρητα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να φωτογραφίσεις όπως τοπία, ζώα, αρχιτεκτονική, άτομα από άλλους πολιτισμούς κ.ά. Τα ταξίδια διευρύνουν το μυαλό σου και την καλλιτεχνική σου ματιά, σου δίνουν νέες ιδέες, εμπειρίες, λαμβάνεις νέα και πολλά ερεθίσματα και αναπτύσσεις τη δημιουργικότητά σου. Ακόμα και το να πάρεις το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο και να πας σε μία κοντινή πόλη ή χωριό, θα σε κάνει να αλλάξεις παραστάσεις και τα καινούργια ερεθίσματα θα σου δώσουν έμπνευση να φωτογραφίζεις συνέχεια. 

  • Γνωρίζεις νέα άτομα

Κερδίζεις εμπειρίες, βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, μαθαίνεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής ανθρώπων από άλλες κουλτούρες και μπορείς να έχεις φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέσω της φωτογραφίας, μπορείς να τα έχεις όλα αυτά, αν ταξιδεύεις, συχνά, εντός και εκτός χώρας, αν πειραματίζεσαι στους δρόμους και φωτογραφίζεις τους ανθρώπους και τα τοπία γύρω σου. Αν είσαι ευγενικός και φιλικός, μπορείς, εύκολα, να πείσεις κάποιον περαστικό να ποζάρει για εσένα. Οπότε μην ντρέπεσαι, το να κάνεις γνωριμίες, μέσω της φωτογραφίας, ποτέ δεν ήταν ευκολότερο!

  • Είσαι μέρος μιας κοινότητας

Όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε κάπου. Το να είσαι μέλος μιας φωτογραφικής κοινότητας  μπορεί  να σου δώσει τη στήριξη που πάντα ήθελες. Μοιράζεσαι το πάθος σου με άτομα που σε καταλαβαίνουν και έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες. Μέσα από διαδικτυακά forums ή δια ζώσης συναντήσεις φωτογραφικών ομάδων, θα συζητήσεις με άτομα που μπορούν να σου δώσουν χρήσιμες συμβουλές, θα μοιραστείτε εμπειρίες και θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος και να εξελιχθείς στη φωτογραφία. 

  • Είναι διασκεδαστικό

Το να τραβάς φωτογραφίες είναι απίστευτα ψυχαγωγικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζεις νέες δραστηριότητες που, διαφορετικά, δε θα το έκανες. Μπορείς να βγεις έξω για ένα πικνίκ με τους φίλους σου, να πας πεζοπορία, να πηγαίνεις σε αθλητικούς αγώνες, συναυλίες, φεστιβάλ, ή, γενικά, να εξερευνάς την πόλη σου, φωτογραφίζοντας και περνώντας τέλεια. Ειδικά, αν είσαι γνωστός και το κάνεις καλά, μπορεί να σε καλούν σε διάφορα events για να φωτογραφίζεις και να συνδυάζεις το αγαπημένο σου χόμπι με τη διασκέδαση. Μπορείς να κάνεις, λοιπόν, άπειρα ωραία πράγματα για να πάρεις έμπνευση και να φωτογραφίζεις. Ακόμα και μέσα στο σπίτι σου, υπάρχουν πολλά ερεθίσματα για να φωτογραφίσεις ή να δημιουργήσεις το δικό σου concept. Αρκεί να θες να τα δεις.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτογραφία, η Τέχνη των στιγμών


Η φωτογραφία, λοιπόν, αν το προσπαθήσεις και δεν περιορίζεσαι στην επιφανειακή απεικόνιση ενός στιγμιότυπου, μπορεί να σου προσφέρει πολλά οφέλη. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις τη φωτογραφική σου ή τη κάμερα του κινητού σου και να πειραματιστείς.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.