Φωτίζουν “οικολογικά” τα σπίτια τους… με πλαστικά μπουκάλια!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Φωτίζουν «οικολογικά» τα σπίτια τους… με πλαστικά μπουκάλια!Ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό μπορεί να αντικαταστήσει μια λάμπα, απλά και εντελώς ανέξοδα! Εκατομμύρια φτωχικά σπίτια στην Αφρική ή την Ασία εκμεταλλεύονται τις ακτίνες του ήλιου και με μια απλή εφεύρεση ανακυκλώνουν το φως μέσα στα σπίτια τους. Γνωστή και ως το «Λίτρο του Φωτός», η εφεύρεση φέρνει το φως της ημέρας μέσα στα αυτοσχέδια σπίτια ή τις καλύβες χωρίς παράθυρα, απλά εγκαθιστώντας το μπουκάλι μέσα σε μια τρύπα της οροφής. «Οι άνθρωποι μιλούν για την «πράσινη» τεχνολογία, αλλά δεν μπορούν να διαπιστώσουν ότι ένα μπουκάλι και λίγη κόλλα μπορεί να αλλάξει πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων», ισχυρίζεται ο Illac.

Το μπουκάλι νερό διαθλά το φως του ήλιου και απλώνεται στο δωμάτιο, με τον ίδιο βαθμό που εκπέμπει μια λάμπα 55 watt. Εκτός από εντελώς δωρεάν, η εφεύρεση παρέχει ανανεώσιμη και βιώσιμη ενέργεια… χωρίς να εκπέμπει άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όλα ξεκίνησαν από τις Φιλιππίνες, όταν ο διευθυντής τηλεπικοινωνιών, Illac Diaz, συγκλονίστηκε από τις συνθήκες διαβίωσης στις φτωχές περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από σφοδρές καταιγίδες. Σύντομα, η ομάδα του ΜΙΤ και ο MyShelter βρήκε μια εναλλακτική λύση στο ηλεκτρικό ζήτημα, προσφέροντας φως σε 28.000 σπίτια στην περιοχή Μανίλα. Μέσα σε ένα χρόνο, τα ηλιακά μπουκάλια, που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως, έφτασαν τα 350.000.

Σύντομα, η ιδέα ταξίδεψε στην Ελβετία, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους επιστήμονες να φιλοδοξούν ότι μέσα στο 2013 θα εγκατασταθούν 10.000 «ηλιακά» μπουκάλια σε 100 μέρη των Φιλιππινών και άλλων δέκα χωρών. Το δίκτυο έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει μπουκάλια, τα οποία θα διαθέτουν στο καπάκι ένα μικρό ηλιακό πάνελ, που θα φωτίζει τα σπίτια και το βράδυ. Παράλληλα, μέσα στο μπουκάλι θα εγκατασταθούν LED φώτα, τα οποία θα έρχονται σε επαφή με το πάνελ και θα διώξουν το σκοτάδι από τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.