Φυσικές γλυκαντικές τροφές εναλλακτικές της ζάχαρης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Φυσικές γλυκαντικές τροφές εναλλακτικές της ζάχαρηςΗ γεύση της γλυκιά σαν αμαρτία, η επίπτωση της στον οργανισμό επιβαρυντική και εν τέλει ανθυγιεινή. Η ζάχαρη ομορφαίνει τις γευστικές εμπειρίες μας αλλά η ποσότητα κατανάλωσης της θέλει προσοχή. Ωστόσο τα υποκατάστατα της δίνουν τη λύση για να τρώμε γλυκίσματα χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Ας δούμε με τι ουσίες μπορούμε να την αντικαταστήσουμε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στο γευστικό αποτέλεσμα

Σιρόπι σφενδάμου

Αν και έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, είναι από τις καλύτερες γλυκαντικές ουσίες με ιδιαίτερη φρουτένια γεύση. Έχει επίσης έντονη περιεκτικότητα σε ωφέλιμα άλατα. Σημαντικό είναι να προσέχετε την ποιότητά του, καθώς τα μη βιολογικά προϊόντα αυτού του είδους, έχουν πολλές ανθυγιεινές χρωστικές ουσίες.

Στέβια

Άλλη μια ουσία που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Η στέβια χρησιμοποιείται κατά κόρον τόσο από διαβητικούς όσο και από όσους θέλουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Έχει εξαπλωθεί ακόμα και στη βιομηχανία, καθώς πλέον τη χρησιμοποιούν πολλά αναψυκτικά. Περισσότερες πληροφορίες για τη στέβια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ζάχαρη καρύδας

Είναι γνωστή κυρίως σε όσους προτιμούν βιολογικά προϊόντα και θεωρείται το ιδανικότερο υποκατάστατο της συμβατικής ζάχαρης. Η ζάχαρη του κοκοφοίνικα είναι γλυκιά, σχεδόν σαν την κοινή μαύρη ζάχαρη, αλλά με μια ελαφριά γεύση καραμέλας. Έχει χαρακτηριστεί ως τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (35) και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι μια πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου.

Φυσικές γλυκαντικές τροφές εναλλακτικές της ζάχαρηςΜελάσα

Φημίζεται για την έντονη γεύση της, όμως πρόκειται για ιδιαίτερα υγιεινό τρόφιμο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες σίδηρο και ιχνοστοιχεία. Το τελικό προϊόν που βγαίνει από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Η μελάσα ζαχαροκάλαμου έχει ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα και χρησιμοποιείται σε σάλτσες, γλυκίσματα και κέικ φρούτων.

Ακατέργαστο μέλι

Πρόκειται για έντονη γλυκαντική τροφή και ιδιαίτερη δημοφιλή στη διατροφή των Ελλήνων καθώς υπάρχει και μεγάλη παραγωγή. Τα οφέλη του μελιού μάλιστα είναι πάρα πολλά και προτείνεται η κατανάλωση μελιού του δάσους, το οποίο δεν περιέχει φρουκτόζη.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr