Φύση, μία ανεξάντλητη πηγή δημιουργίας

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του σύγχρονου ανθρώπου είναι πως έχει απομακρυνθεί από τη φύση και θεωρώντας, λανθασμένα, πως έχει απεριόριστη δύναμη, τη βλάπτει και δεν τη σέβεται. Ίσως δεν είχε άδικο ο σπουδαίος φιλόσοφος του Διαφωτισμού Ζαν Ζακ Ρουσώ, όταν έλεγε πως ο άνθρωπος θα βρει ξανά τον εαυτό του, μόνο όταν επιστρέψει στη φύση.

Η προσφορά της φύσης στον άνθρωπο

Η φύση προσφέρει απεριόριστες ευεργεσίες στον άνθρωπο.

  • Τον απομακρύνει από τη γεμάτη άγχος και βρώμικη σε μεγάλο βαθμό από τη ρύπανση και τα καυσαέρια πόλη, τον αναγεννά και του θυμίζει τις ανθρώπινες και αγνές σχέσεις.
  • Ευεργετεί τη σωματική υγεία του, καθώς το νερό και όλα τα προϊόντα που υπάρχουν σε αυτή είναι αγνά και ανόθευτα, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες των βιομηχανιών που διαποτίζουν τα περισσότερα προϊόντα της αγοράς..
  • Τον εξανθρωπίζει μέσα από την ηρεμία, την έλλειψη θορύβου και τον ωθεί στο να ανακαλύψει το βαθύτερο εαυτό του.
  • Τον πνεύμα του ηρεμεί, απαλλάσσεται από τη διαρκή αγωνία του υλισμού και της υπερκατανάλωσης και θυμάται ξανά πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά καθημερινά πράγματα.
  • Αποτελεί επιπλέον το ωραιότερο μέρος για άθληση; τα καταπράσινα τοπία είναι τα καλύτερα και τα πιο ενδεδειγμένα για τρέξιμο, περπάτημα, μπάλα και άλλες πολλές αθλητικές δραστηριότητες.
  • Η φύση δίνει απεριόριστες ευκαιρίες στον άνθρωπο για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Η Ελλάδα, πλούσια σε καταπράσινα και ειδυλλιακά μέρη, πάντοτε ωθούσε τους μεγάλους της δημιουργούς σε συγγραφική δραστηριότητα, ενασχόληση με την ποίηση, ζωγραφική, διάβασμα καλών βιβλίων. Τα ποτάμια, τα λουλούδια, τα ρυάκια, το πράσινο, όλα αποτελούν πηγές έμπνευσης ανοίγουν τη διάθεση για κάθε είδους πνευματική δραστηριότητα. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως σπουδαίες δημιουργίες του ανθρώπινου πνεύματος αφορούν τη φύση και το μυστήριο το οποίο περιέχεται σε αυτή.

Η έλλειψη σεβασμού στη φύση δημιουργεί προβλήματα

Η αλαζονεία του ανθρώπου και η επιθυμία του να καθυποτάξει τη φύση, τον φέρνει αντιμέτωπο με την οργή της ίδιας, πάντοτε σε ανύποπτο χρόνο. Οι συνέπειες από την καταστροφή της φύσης είναι απεριόριστες, καθώς ο κίνδυνος για σοβαρές φυσικές καταστροφές αυξάνεται, όπως και τα προβλήματα υγείας που έρχονται και βρίσκουν τον άνθρωπο κυρίως  στο καρδιακό, αναπνευστικό, αναπαραγωγικό του σύστημα.

Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να σέβεται τη φύση και να μην την καταστρέφει για τα δικά του οφέλη. Πρέπει να αντιληφθεί πως εκείνη πάντοτε εκδικείται, ακόμα και μετά από το πέρας πολλών χρόνων.

Ο σεβασμός στη φύση οφείλει να καλλιεργείται έμπρακτα από την οικογένεια, την εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να αποτελεί βασικός σκοπός κάθε πολιτικής ηγεσίας. Οι γονείς είναι σημαντικό να διδάσκουν στο παιδί έμπρακτα και όχι μόνο με λόγια την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον; ακόμα και ένα λουλουδάκι να φυτέψουν μαζί, αυτό θα είναι πολύ σπουδαίο.

Η φύση είναι ο πλανήτης και ο πλανήτης το σπίτι μας. Πότε θα το αντιληφθούμε και θα σταματήσουμε να φερόμαστε τόσο καταστροφικά;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…