Μία κούπα σπανάκι περιέχει το 65% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε φολικό οξύ, καθώς επίσης και πάνω από το 20% …
Φυλλικό οξύ, φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9: Τα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας
Το φολικό οξύ/ φυλλικό οξύ ή Βιταμίνη Β9, υπάρχει σε πολλές τροφές, κυρίως σε πράσινα λαχανικά (σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, χόρτα), φρούτα (πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα), όσπρια, φασόλια, αρακά, μανιτάρια, δημητριακά, μαγιά αλλά και σε κρέας, όπως το χοιρινό και το συκώτι κοτόπουλου.
Το χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέτει κύτταρα για την καλή λειτουργία του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, του δέρματος και της κοιλιακής χώρας. Για την ακρίβεια, η βιταμίνη Β9 συμβάλλει στη συγκρότηση των γονιδίων μας, μέσω του σχηματισμού του DNA και του RNA και επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε άτομο, από την εφηβική ηλικία και έπειτα, οφείλει να καταναλώνει καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φολικού/ φυλλικού οξέως, ενώ στην περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού 500 και άνω. Τα παιδιά, 150 με 200μg.
Το φυλλικό οξύ έχει τα εξής οφέλη για την υγεία:
- Προστατεύει την καρδιά και αποτρέπει την εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς διαφυλάσσει το αίμα από το αμινοξύ ομοκυστεϊνη, το οποίο συνήθως προσλαμβάνεται από την κατανάλωση κρέατος και βλάπτει τα τοιχώματα των αγγείων.
- Συμβάλλει στην καλή κατάσταση της κοιλιακής χώρας. Έχει αποδειχθεί πως καταστέλλει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο έντερο και στον τράχηλο.
- Ευνοεί το αναπνευστικό σύστημα, καθώς περιορίζει τα παθογόνα κύτταρα που πλήττουν τους πνεύμονες.
Από την άλλη πλευρά, η υπερδοσολογία της Βιταμίνης Β9 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως νευρολογικά προβλήματα ή θέματα στα νεφρά, από την άλλη όμως η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στην μεγαλοβλαστική αναιμία, με μειωμένο βάρος, πεπτικές διαταραχές και ενόχληση στη γλώσσα.
Το φυλλικό οξύ ανήκει στους υδατοδιαλύτες, που σημαίνει πως στην αρχική του μορφή δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο οργανισμός σε τέτοιες περιπτώσεις συγκρατεί όσο του είναι απαραίτητο και αποβάλλει με τα ούρα το υπόλοιπο.
Σε συνδυασμό με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά και η κορτιζόνη, οι πιθανότητες για σωστή απορρόφηση είναι λίγες.
Επιπροσθέτως, αν κανείς είναι καπνιστής, αυτόματα μειώνονται οι ποσότητες βιταμίνης Β9 στους πνεύμονές του.
Έρευνες έχουν δείξει πως η μέση ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος στις γυναίκες κυμαίνεται από 200 (ΗΠΑ) έως 247 mg (Ευρώπη). Επομένως, τα συμπληρώματα βιταμίνης Β9, μπορούν να μάς βοηθήσουν στη συμπλήρωση της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (400 μg).
Αξίζει να σημειωθεί πως η λήψη φολικού οξέος είναι πολύ σημαντική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προκειμένου να αποφευχθούν νευρολογικού τύπου παθήσεις από το έμβρυο. Έτσι, οι 3 πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης είναι καθοριστικοί για την πρόσληψη φυλλικού οξέος.
Κάθε γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής όμως οφείλει να λαμβάνει τα 400μg βιταμίνης Β9.
Για αυτό τον λόγο, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία γίνεται προσπάθεια να εμπλουτίζεται το αλεύρι με περισσότερο φολικό οξύ (140 έως 200μg ανά 100γρ. από αλεύρι).
Η βιταμίνη Β9, λέγεται “φολικό οξύ” στη μορφή που έχει όταν βρίσκεται στα τρόφιμα και “φυλλικό οξύ” στην εργαστηριακή του εκδοχή (συμπληρώματα). Ορισμένοι επιστήμονες, θεωρούν πως είναι προτιμότερο να καταναλώνεται το φολικό οξύ από τις εγκύους, παρά το φυλλικό, τουλάχιστον για το διάστημα μετά το πέρας των τριών πρώτων μηνών. Επομένως, καλό θα ήταν να λαμβάνει κανείς γνώμη ειδικών, προτού προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις.
Τα οφέλη της βιταμίνης Β9 είναι εμφανή για την καλή πορεία της υγείας μας, και των απογόνων μας. Επειδή όμως οι απόψεις διίστανται για το αν είναι προτιμότερο να την προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας ή από συμπληρώματα, θα ήταν ορθό να έχουμε ενημερωθεί σχετικά και να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας ευρύτερα.