Φτιάξτε τη δική σας ενυδατική κρέμα προσώπου

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ποια γυναίκα δεν αγαπά τα καλλυντικά και τις κρέμες; Όλες έχουμε αρκετές στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας και ξεκινάμε πάντα την ημέρα μας με μία μικρή πινελιά ενυδάτωσης, που τόσο ανάγκη έχει το δέρμα μετά τον ύπνο. Πώς θα σας φαίνονταν όμως, αν εσείς οι ίδιες ετοιμάζατε τη δική σας, προσωπική καλλυντική κρέμα για το πρόσωπο ή το σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας; Πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Χρειάζονται μόνο 10 λέπτα για την παρασκευή της και όσο χρονικό διάστημα εσείς επιθυμείτε για να επιλέξετε τις πρώτες ύλες που ταιριάζουν στην επιδερμίδα σας!

Η δική μου κρέμα

Δεν χρειάζεται να βρίσκεται κανείς μέσα σε ένα χημικό εργαστήριο, ούτε να έχει κατάλληλο εξοπλισμό για να φτιάξει τη δική του, σπιτική κρέμα για το πρόσωπο ή το σώμα. Η κουζίνα του σπιτιού μας έχει όλα τα εφόδια για την τέλεια παρασκευή.

Ξεκινώντας, ας ρίξουμε μια ματιά στη φύση της κρέμας. Πρόκειται για ένα γαλάκτωμα που αποτελείται πάντα από τα εξής τρία συστατικά:

Α) Υδάτινη φάση: Πρόκειται για όλες τις υδαρές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη σύσταση της κρέμας. Αποτελούν το 75% του μίγματός μας και μπορεί να είναι απλό νερό (απεσταγμένο και όχι πόσιμο) ή διάφορα ανθόνερα, που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ιδιότητές τους.

Β) Ελαιώδης φάση: Περιλαμβάνει όλα τα έλαια που χρησιμοποιούνται στην κρέμα. Αποτελεί το 25% του μίγματος.

Γ) Γαλακτοματοποιητής: Από τη χημεία του σχολείου γνωρίζουμε πως τα έλαια δεν αναμειγνύονται με το νερό. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την ανάμειξη, χρησιμοποιούμε τους γαλακτοματοποιητές, ουσίες που προστίθενται στην ελαιώδη φάση της κρέμας και βοηθούν το μίγμα να «δέσει». Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλούς συνθετικούς γαλακτοματοποιητές. Εμείς όμως σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε είτε κερί ελιάς (για αφράτες, λευκές κρέμες) είτε κερί μέλισσας (για κρέμες που θυμίζουν κεραλοιφές).

Ένα άλλο βασικό συστατικό, που δε σχετίζεται με τη σύσταση της κρέμας, όμως πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε, αν θέλουμε αυτή να διατηρηθεί για πάνω από μία εβδομάδα, είναι το συντηρητικό. Χωρίς αυτό, η κρέμα σύντομα θα προσβληθεί από μύκητες ή βακτήρια και θα… μουχλιάσει. Ένα φυσικό συντηρητικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς κανένα ενδοιασμό, είναι το εκχύλισμα από ραπανάκια Leucidal. Είναι πιστοποιημένο με EcoCert, δηλαδή ενδείκνυται για χρήση σε βιολογικά καλλυντικά. Μπορείτε εύκολα να το προμηθευτείτε από το διαδίκτυο.

Επιπλέον, αν θέλετε η κρέμα που θα παρασκευάσετε να είναι πιο πλούσια σε ενεργά συστατικά, μπορείτε να την ενισχύσετε με ενεργά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ ή τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια για να δώσετε στην κρέμα το άρωμα που επιθυμείτε.

Επί τω έργω

Ώρα να παρασκευάσουμε τη δική μας σπιτική κρέμα! Μην ξεχνάτε πως οι αναλογίες είναι 75% υδατική και 25% ελαιώδης φάση. Για να επιλέξετε έλαια και ανθόνερα, ανάλογα τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους παρακάτω πίνακες:

Ιδιότητες ελαίων

Ιδιότητες ανθόνερων

(από homecosmetics.gr)

Σειρά έχει ο υπολογισμός των ποσοτήτων. Για 40ml κρέμας, θα χρειαστείτε 10ml ελαίων και 30ml ανθόνερων. Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς, όμως μην ξεχνάτε να τηρείτε τις τελικές ποσότητες (10ml και 30ml αντίστοιχα). Ενδεικτικά, αναφέρεται η παρακάτω συνταγή ενυδατικής κρέμας:

30ml ανθόνερο λεμονιού -> υδάτινη φάση

10ml έλαιο φουντουκιού -> ελαιώδης φάση

4ml  γαλακτοματοποιητή από κερί ελιάς -> προστίθεται στην ελαιώδη φάση

18 σταγόνες συντηρητικό Leucidal -> προστίθεται στην κρέμα όταν δέσει

Βήματα

1.Μετρήστε με έναν μετρικό κύλινδρο 10ml ελαίου φουντουκιού και χύστε το σε ένα μπρίκι.

  1. Προσθέστε στο μπρίκι 4ml κεριού ελιάς (φυσικού γαλακτωματοποιητή).
  2. Μετρήστε 30ml ανθόνερου λεμονιού με μετρικό κύλινδρο και χύστε το νερό στο δεύτερο μπρίκι.
  3. Τοποθετήστε και τα δυο μπρίκια σε μια κατσαρόλα με νερό και αρχίστε να τη ζεσταίνετε. Τοποθετήστε το θερμόμετρο στο μπρίκι με το έλαιο και τον γαλακτωματοποιητή. Περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να ανέβει τουλάχιστον στους 60-65 βαθμούς. Ο γαλακτωματοποιητής πρέπει να λιώσει τελείως! Στη συνέχεια, βγάλτε και τα δυο μπρίκια από την κατσαρόλα.
  4. Χύστε σε ένα ψηλό ποτήρι πρώτα το έλαιο με τον λιωμένο γαλακτωματοποιητή και μετά προσθέστε σιγά σιγά το νερό. Ανακατέψτε τις δύο φάσεις με ένα μιξεράκι για καφέ ή με ένα μικρό χτυπητήρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομογενοποιημένο.
  5. Περιμένετε 2 λεπτά να κρυώσει η κρέμα και προσθέστε 18 σταγόνες φυσικού συντηρητικού Leucidal (εκχύλισμα ραπανακιού). Επίσης, αν έχετε κάποιο αιθέριο έλαιο, μπορείτε να προσθέσετε 4-6 σταγόνες από αυτό. Ανακατέψτε καλά με ένα μιξεράκι ή ένα κουτάλι.
  6. Αποστειρώστε το βαζάκι σας πριν βάλετε την κρέμα. Βουτήξτε το για ένα λεπτό μέσα στο βραστό νερό που παραμένει στην κατσαρόλα. Έπειτα βγάλτε το και στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα. Γεμίστε το βαζάκι με την κρέμα σας. Έτοιμη!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…