Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίουΈνας ακόμη τρόπος να μειώσετε τα έξοδα του νοικοκυριού σας είναι να φτιάξετε μόνοι σας το απορρυπαντικό του πλυντηρίου σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα υλικά που θα βάλετε στο μείγμα. Επίσης με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεστε από τα χημικά που μπορεί να περιέχουν τα απορρυπαντικά του εμπορίου.

Τα κοινά απορρυπαντικά περιέχουν φωσφορικά άλατα που είναι η συνηθέστερη μορφή ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα που εμφανίζεται σε θαλάσσιες ακτές, ποτάμια και λίμνες της Ευρώπης. Καταλήγουν λοιπόν τα απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων που περιέχουν αυτές τις ενώσεις, να είναι από τους κυριότερους υπαιτίους αυτών των μολύνσεων.

Ένα ακόμη μειονέκτημα των συμβατικών απορρυπαντικών είναι πως ευθύνονται για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Καλή εναλλακτική είναι τα «πράσινα» απορρυπαντικά. Εάν θέλετε όμως να απαλλαγείτε από το μεγάλο τους κόστος, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα το δικό σας απορρυπαντικό.

Η συνταγή αυτή έχει παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε υλικά όπως γλυκερίνη ή λευκό ξύδι. Όμως το βασικό μέρος του απορρυπαντικού έχει ως εξής.

Υλικά

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου130 γραμμ .σαπούνι τριμμένο (πράσινο, άσπρο, Μασσαλίας)
130 γραμμ. βόρακα
130 γραμμ. σόδα πλύσεως

  • Προσθέστε προσεκτικά το τριμμένο σαπούνι σε βραστό νερό (1 λίτρο) και ανακατέψτε μέχρι το σαπούνι να λιώσει εντελώς. Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε το νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς το σαπούνι.
  • Ρίξτε το μείγμα σε έναν μικρό κουβά ή λεκάνη. Στη συνέχεια προσθέστε το βόρακα και τη σόδα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτετε άλλα 2 λίτρα νερό και ανακατέψτε για λίγο ακόμα και το απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Προσέξτε να μην είστε πάνω από την κατσαρόλα όσο ανακατεύετε, αφού οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας.
  • Καλό θα ήταν να καλύψετε το δοχείο, στο οποίο έχετε παρασκευάσει το απορρυπαντικό και να παίρνετε λίγο κάθε φορά που χρειάζεστε αφού πρώτα το ανακατέψετε.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σαπούνια για το απορρυπαντικό σας.
  • Βόρακα θα βρείτε σε φαρμακεία ενώ σόδα πλυσίματος μπορείτε να βρείτε στα σούπερ μαρκετ και κοστίζει μόλις 1,50 ευρώ το κιλό.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr