Ας φτιάξουμε ένα εξοχικό σπίτι φιλικό προς τα παιδιά!

Συντάκτης: Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

Ανεμελιά, ελεύθερος χρόνος, απόλαυση, φύση, ξεκούραση, οι διακοπές μαζί με τα παιδιά, είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα, λίγες μέρες ή πολλές, σε ένα μικρό, είτε μεγάλο σπίτι…έτσι είναι, όταν έχουμε διαμορφώσει το χώρο μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικός προς τα παιδιά. Ακολουθήστε 4 απλά βήματα για να διαμορφώσετε ένα εξοχικό σπίτι ώστε να είναι φιλικό προς τα παιδιά:

1. Στις διακοπές μας περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε εξωτερικές δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουμε απαραίτητα μεγάλους χώρους, αλλά λειτουργικούς. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα εξ’ αρχής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κατοικίας, ‘χωρίζοντας’ τις καθημερινές λειτουργίες σε τμήματα, έτσι ώστε να υπάρχει ιδιωτικότητα στο χώρο, αλλά και προσωπική ελευθερία του κάθε μέλους της οικογένειας ώστε να μπορεί να ακολουθει ο καθένας το προσωπικό του πρόγραμμα…αν υπάρχει!

2. Στα εξοχικά σπίτια ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου ή των μπαλκονιών, με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν διάφορες δραστηριότητες όλη την ημέρα. Τολμήστε να κατασκευάσετε ένα τμήμα της αυλής ή του μπαλκονιού μόνο για τα παιδιά, με κατασκευές και παιχνίδια εξωτερικού χώρου.

3. Στις διακοπές η καθημερινότητα είναι διαφορετική, οι κύριες λειτουργίες του παιδικού δωματίου είναι του ύπνου και καμία φορά του παιχνιδιού. Προτιμήστε τα εντελώς απαραίτητα έπιπλα και αφήστε ανοιχτό τον περισσότερο χώρο στο παιδικό δωμάτιο για τις ελάχιστες φορές που τα παιδιά θα προτιμήσουν να παίξουν μέσα.

4. Συνήθως στα εξοχικά σπίτια, τα αδέρφια μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Αυτό δεν μας εμποδίζει, αντιθέτως επιβάλλεται να έχουν την αυτονομία τους και τον προσωπικό τους χώρο μέσα στο ίδιο δωμάτιο. Η ομοιομορφία, ο αρμονικός συνδυασμός των χρωμάτων και η τάξη, στην περίπτωση αυτή, κρίνεται αναγκαία.

Info

Μαρίλη Βουλτσάκη

Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

www.babyecodesign.gr

e-mail: info@babyecodesign.gr

τηλ.: 6938224868

Συντάκτης: Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.