Πώς να φτιάξετε εύκολα τονωτικά με ξύδι

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Πολλά βότανα και ζιζάνια έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, σύμφωνα με τη βοτανολόγο Susun S.Weed, συγγραφέα του βιβλίου Healing wise, η οποία χρησιμοποιεί ξύδι με βότανα στη διατροφή της για να αυξήσει τα μεταλλικά στοιχεία. Αρκετά από τα φυτά αυτά έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες εκτός από τα μεταλλικά στοιχεία. Η γλιστρίδα, για παράδειγμα, περιέχει τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο φυτό.

Οι αρχαίοι Έλληνες βοτανολόγοι παρήγαν ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων από τα φυτά. Το ξύδι, όπως και το λάδι, υπήρχαν ανέκαθεν σε αφθονία και ήταν ένα εύκολο και φθηνό υλικό που χρησιμοποιούσαν στην τροφή τους, αλλά και στην παραγωγή φαρμάκων.

Για ένα εύκολο τρόπο να προσθέσεις ασβέστιο για τα κόκαλα στην διατροφή σου, η βοτανολόγος Rosemary Gladstar, συγγραφέας του βιβλίου Herbal healin for woman και ιδρύτρια του Sage Herbal center in East Barre στο Vermont, συστήνει ένα ξύδι αναμεμιγμένο σε ίσα μέρη από 4 βότανα: τριφύλλι [alfalfa], τσουκνίδα [nettle], άχυρο βρώμης [oat straw] και φύλλα σμεουριάς [raspberry leaves].

Επιπλέον, η βοτανολόγος Susun Weed, χρησιμοποιεί μία ποικιλία από καλλιεργούμενα και άγρια βότανα για να φτιάξει τα τονωτικά της με ξύδι από μήλα. Εδώ είναι μερικά που προτείνει:

Καλλιεργούμενα βότανα: Θυμάρι, καλαμίνθη, μελισσοβάλσαμο [bee balm], μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και Χρένο [Αρμοράκια]

-Άγρια βότανα: άγριο ραδίκι [πικραλίδα], στελλάρια, αχίλλεια, άνθη σολιδάγινου, λυκόπους, γλιστρίδα, προυνέλλα, άρκτιο λάππα [arctium] και τσάι του Καναδά [winter green].

Υλικά παρασκευής

– μισό κιλό παστεριωμένο μηλόξυδο

– φρέσκα βότανα και άγρια χόρτα

– ένα γυάλινο δοχείο με πλαστικό καπάκι χωρητικότητας μισού λίτρου

Οδηγίες

  • Γεμίζουμε το δοχείο με άγρια χόρτα και βότανα, κομμένα σε μικρά κομματάκια.
  • Ρίχνουμε μηλόξυδο πάνω από τα βότανα και γεμίζουμε το δοχείο μέχρι την κορυφή.
  • Κλείνουμε καλά το καπάκι και τοποθετούμε το ξύδι σε σκοτεινό δροσερό μέρος για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Δεδομένου ότι οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης, η χρήση τους συνίσταται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε βότανα ή συμπληρώματα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Πηγή: ”Healing Wise” book

Author: Susun S.Weed

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.