Φτιάξε τη δική σου μουσική σύνθεση, αυτοσχεδιάζοντας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το να είσαι σπίτι είναι μία αναπόφευκτη συνθήκη, κατά τη διάρκεια του 24ώρου, ειδικά σε καθεστώς απαγορεύσεων. Το να είσαι, όμως, σπίτι και να ασχολείσαι με τη σύνθεση μουσικής είναι μία διαφορετική συνθήκη που κάνει το χρόνο να περνάει δημιουργικά, ευχάριστα και εποικοδομητικά.

Ο ορθός δρόμος

Η μουσική είναι λατρεία πολλών ανθρώπων. Η ορθή πρακτική για να ασχοληθεί κανείς, κάπως σοβαρά, με τη μουσική είναι να κάνει μαθήματα θεωρίας και, τουλάχιστον, ενός μουσικού οργάνου σε ωδείο, συνήθως, από τα μαθητικά χρόνια, καταφέρνοντας μετά από πολλή μελέτη να πάρει πτυχίο σε ένα μουσικό όργανο. 

Όταν, όμως, πρόκειται για τη σύνθεση μουσικής, οι απαιτήσεις αυξάνουν. Στα ωδεία υπάρχει και τμήμα σύνθεσης που οδηγεί μετά από εξετάσεις σε πτυχίο. Προαπαιτούμενα, για να δώσει κανείς εξετάσεις, είναι τα πτυχία θεωρίας, αρμονίας και φούγκας. Πραγματικά, ο δρόμος είναι μακρύς, χρειάζονται χρόνια ενασχόλησης και πολλές ώρες εξάσκησης

Το αντίκρισμα είναι ο επίσημος τίτλος του συνθέτη και η δυνατότητα να διδάξεις σε ωδεία, στα αντίστοιχα τμήματα. Επομένως, η ακαδημαϊκή πορεία ενός συνθέτη περνάει από πολλά στάδια και εξετάσεις που, για πάρα πολλούς, δεν μπορούν να συνδυαστούν με τις σπουδαστικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ο άλλος δρόμος

Ευτυχώς, η μουσική δεν έχει δημιουργηθεί μόνο για ειδικούς και επαγγελματίες. Το να φτάσει να γράφει κανείς συμφωνίες χρειάζεται γνώσεις και, ίσως, και επίσημα διπλώματα. Αν, όμως, κανείς θέλει να γράψει μουσική (π.χ. τραγούδια) μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και με τις πιο ελάχιστες γνώσεις. Η δημοτική και η λαϊκή μουσική έχουν στηριχτεί σε αυτοδίδακτους και, μέχρι σήμερα, ανήκουν στη ραχοκοκαλιά της μουσικής μας παράδοσης. 

Ένα, ακόμα, έξοχο δείγμα δημιουργικότητας είναι ο αυτοσχεδιασμός. Για παράδειγμα, όσοι μαθαίνουν ηλεκτρική κιθάρα μπορούν, σχετικά, γρήγορα να «τζαμάρουν» και να δημιουργήσουν δικούς τους ήχους και μελωδίες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα όργανα συν τω χρόνω, ανάλογα και με τη δυσκολία του καθενός. Επομένως, δεν περνάνε όλα από εξετάσεις και πολυετείς σπουδές. Υπάρχουν διέξοδοι για αυτοδίδακτους και ερασιτέχνες συνθέτες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ηλεκτρική κιθάρα και οι βιρτουόζοι της


Η μουσική αναζήτηση

Το ζητούμενο, είτε σπουδάζεις είτε είσαι αυτοδίδακτος, είναι να καλλιεργείς τη μουσικότητά σου και να αφιερώνεις χρόνο στη μουσική μελέτη. Πολύ σημαντικό είναι να βρεθείς και με άλλους μουσικούς και να μοιραστείς τις εμπειρίες και τις ιδέες σου. Ειδικά, η επαγγελματική μουσική προϋποθέτει συνεργασίες και ομαδικές εκτελέσεις παρτιτούρων.

Τελικά, αυτό που έχει αξία είναι να αναζητάς, συνέχεια, κάτι όμορφο και κάτι καινούργιο. Η μουσική σύνθεση είναι μια, άκρως, δημιουργική διαδικασία που μπορεί να εκφράσει τη μουσική μας αντίληψη, την ευφυία μας, τη φαντασία μας, τα συναισθήματά μας και το πάθος μας για τη μουσική.

Μια ολοκληρωμένη παραγωγή

Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι, αν προχωρήσει κανείς με τους αυτοσχεδιασμούς και τη σύνθεση κάποιων μικρών κομματιών, να προσπαθήσει να παίξει όσο γίνεται πιο τέλεια τη σύνθεσή του, ακόμα και με τη βοήθεια επαγγελματιών μουσικών. Η ηχογράφηση και η δημιουργία ενός demo συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση του αποτελέσματος και στην αξιολόγησή του από τρίτους. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει είναι να περνάμε καλά, να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε μέσω της μουσικής. Η σύνθεση είναι ένα απολαυστικό χόμπι, όχι μόνο για τέλεια μουσικά αυτιά, αλλά για οποιονδήποτε θέλει να προσδώσει ενδιαφέρον και ενέργεια στην καθημερινότητά του. 

Σιγά σιγά, θα είστε σε θέση να παίζετε στην παρέα σας τις δικές σας συνθέσεις και, αν έχετε υψηλό ταλέντο, μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς μουσικής, ελπίζοντας, ακόμα και σε μια καταξίωση που θα σας φέρει στο πάνθεον των Ελλήνων συνθετών. Μην αργείτε, λοιπόν, και δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας μουσική εντός και εκτός σπιτιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sites για την κιθάρα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…