Ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους να λάβετε βιταμίνη C τώρα που η εποχή επιβάλλει την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας; Σε …
Φρούτα και λαχανικά της εποχής
Είμαστε στην καρδιά της άνοιξης. Τα πάντα τριγύρω είναι ανθισμένα και οι καρποί αρχίζουν να έχουν σιγά σιγά την τιμητική τους. Δείτε μερικά φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να απολαύσετε αυτή την περίοδο.
Φρούτα
Φράουλα: Από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ξεχωρίζει με το κόκκινο χρώμα της, τη χαρακτηριστική νόστιμη-γλυκόξινη γεύση και την ιδιαίτερη υφή της. Είναι μικρή, οπότε τρώγεται ολόκληρη ή κομμένη σε μικρά κομματάκια. Τρώγεται σκέτη ή ως γλύκισμα με σαντιγί ή ζάχαρη, ενώ κάποιες φορές προστίθεται και κονιάκ.
Βερίκοκο: Έχει χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, μέγεθος περίπου σαν τα μανταρίνια, είναι όμως χνουδωτό εξωτερικά και τρώγεται όπως είναι, με λίγες δαγκωνιές. Προσοχή όμως, γιατί στο κέντρο του έχει πολύ σκληρό κουκούτσι. Αν δεν είναι άγουρο, έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση.
Κεράσια: Έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση. Είναι μικρά και τρώγονται ολόκληρα, συνήθως έρχονται μαζί με το κοτσάνι που πρέπει να βγει, ενώ στη μέση έχουν σκληρό κουκούτσι.
Λαχανικά
Ντομάτα: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ωστόσο μας έχει μπερδέψει για το αν είναι φρούτο ή λαχανικό. Δείτε την εξήγηση που δίνει η Wikipedia και αποφασίστε μόνοι σας :
“Από βοτανικής άποψης η τομάτα είναι φρούτο (ράγα). Όμως με βάση μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, η ντομάτα προκηρύχθηκε ως λαχανικό”.
Με το χαρακτηριστικό της κόκκινο χρώμα αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού τραπεζιού. Είτε ωμή ως σαλάτα, είτε ως πρόσθετο σε πληθώρα φαγητών, ψιλοκομμένη ή σε σάλτσα. Επίσης, γίνεται ωραία γεμιστή με ρύζι ή κιμά.
Αγγούρι: Έχει χαρακτηριστικό μακρόστενο σχήμα και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τρώγεται ωμό ως σαλάτα, συνήθως κομμένο σε μικρά κομμάτια. Είναι από τις πιο δροσερές επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει.
Κολοκύθι: Μοιάζει με το αγγούρι στο σχήμα, μόνο που είναι πιο μαλακό και πιο σκούρο πράσινο. Τρώγεται ωμό ως σαλάτα, αλλά και μαγειρεμένο γεμιστό με ρύζι ή κιμά. Επίσης, γίνεται τηγανητό, ενώ είναι και βασικό συστατικό του μπριάμ.
Μελιτζάνα: Έχει χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και τρώγεται ωμή ως σαλάτα ή και μαγειρεμένη. Χαρακτηριστικά πιάτα με μελιτζάνες είναι το ιμάμ μπαϊλντί, τα παπουτσάκια και ένα από τα εθνικά μας πιάτα, ο μουσακάς. Επίσης γίνεται και τηγανητή.
Πιπεριά: Υπάρχει σε πολλά χρώματα και είδη. Υπάρχουν ορισμένες που είναι καυτερές έως πολύ καυτερές. Εδώ όμως αναφερόμαστε στην πιο «αθώα», που δεν καίει και, κυρίως, στην πράσινη. Τρώγεται ωμή ως σαλάτα, ψητή, αλλά και γεμιστή με ρύζι ή κιμά. Μπαίνει και ως πρόσθετο υλικό σε διάφορα φαγητά, όπως η πίτσα.
Πράσινα φασολάκια: Έχουν μακρόστενο πράσινο περίβλημα που μέσα περιέχει έναν μικρό αριθμό από μικρούς καρπούς, τα φασολάκια. Τρώγονται ολόκληρα και ωμά ως σαλάτα, αλλά συνήθως μαγειρεύονται ως λαδερά με κόκκινη σάλτσα ή αλλιώς, όπως λέγονται, γιαχνί.
Αυτά είναι ορισμένα από αυτά που θεωρήσαμε τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα και λαχανικά της εποχής. Το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές αλλά και εύκολες στο να βρει κανείς τροφές δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να τις δοκιμάσετε. Μία επίσκεψη σε σουπερμάρκετ, ή άλλο μέρος που πουλάει φρούτα και λαχανικά, θα σας δώσει πολλές ακόμα επιλογές να πειραματιστείτε.