Φρούτα και λαχανικά: Συνδυασμοί και χυμοί ευεξίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, οι κακώς συνδυασμένες τροφές συνεπάγονται και κακή χώνεψη, που δημιουργεί προβλήματα στο στομάχι και προκαλεί δυσάρεστα αέρια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πλήρως ενταγμένα στη διατροφή σας. Ο σωστός και συνετός συνδυασμός τους θα την απογειώσει και έτσι θα αποκτήσετε την ενέργεια και ευεξία, που τόσο πολύ χρειάζεστε.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι συνδυασμοί φρούτων και λαχανικών

1. Δεν συνδυάζονται όλα τα φρούτα με όλα τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, μόνο το λεμόνι, το αβοκάντο και η καρύδα μπορούν να καταναλωθούν μαζί με λαχανικά.

2. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγετε να τρώτε κάτι που χωνεύεται γρήγορα μετά από κάτι που χωνεύεται αργά.

3. Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά το φαγητό, καθώς αυτή η τακτική δημιουργεί προβλήματα στη χώνεψη. Ιδανικά, καταναλώστε τα μόνα τους και σχετικά μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να μπουν πολλά διαφορετικά είδη φρούτων μαζί σε μία φρουτοσαλάτα αλλά μόνο ανά είδος. Ποια είναι αυτά τα είδη; Ο παρακάτω πίνακας είναι αρκετά διαφωτιστικός:

Γλυκά

Όξινα

Υπο-όξινα

Πεπονοειδή

Μπανάνα

Ανανάς

Δαμάσκηνο

Πεπόνι

Χουρμάς

Εσπεριδοειδή

Μήλο

Καρπούζι

Αχλάδι

Ακτινίδιο

Κεράσι

 

Παπάγια

Φράουλα

Μάνγκο

 

Σύκο

Ρόδι

Σταφύλι

 

Λωτός

Μούρα

Ροδάκινο

 

 

 

Νεκταρίνι

 

Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν το πεπόνι και το καρπούζι, τα οποία μαζί δεν αποτελούν και τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

4. Οι λιπαρές τροφές μπορούν να καταναλωθούν με λαχανικά αλλά όχι με φρούτα, καθώς τα τελευταία θα καθυστερήσουν τη χώνεψη.

5. Η ντομάτα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα λαχανικά, εκτός από όσα περιέχουν άμυλο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην τρώτε σαλάτες οι οποίες περιέχουν ντομάτα, αγγούρι και λεμόνι. Πρόκειται για αρκετά προσφιλείς σαλάτες, ωστόσο ήρθε η ώρα να ανανεώσετε τη δίαιτά σας.

6. Τα λαχανικά καλό είναι να καταναλώνονται ανά τρία ή τέσσερα μεταξύ τους. Επίσης, μπορούν να καταναλωθούν και με φρούτα αλλά σε χυμούς, που είναι θρεπτικοί και δίνουν ενέργεια. Οι σωστοί συνδυασμοί αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Μερικοί χυμοί-βόμβες βιταμινών

  • Ανανάς, καρπούζι, μάνγκο, πορτοκαλί πιπεριά

  • Πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, τζίντζερ

  • Ανανάς, πορτοκάλι, καρπούζι, σπανάκι, καγιέν

  • Πράσινο μήλο, φράουλα, αγγούρι, λάχανο, μέντα

  • Βατόμουρο, λάχανο, αγγούρι, μέντα

  • Σέλινο, σπανάκι, λάχανο, άνηθος, λεμόνι

  • Σπανάκι, ντομάτα, σκόρδο, τζίντζερ, καγιέν

  • Σέλινο, λάχανο, ντομάτα, σκόρδο, γλυκός βασιλικός

  • Σέλινο, σπανάκι, ντομάτα, άνηθος

  • Αγγούρι, μαϊντανός, σέλινο, τζίντζερ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…