Φρούτα και λαχανικά που μας φουσκώνουν

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Ορισμένα, όμως, επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά.

Αν υποφέρετε συχνά από φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά, δείτε ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο.

Μήλα

Eίναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και σε φρουκτόζη. Γι’ αυτό χωνεύονται δύσκολα από τον οργανισμό. Καταναλώστε μικρή ποσότητα αυτού του φρούτου, για να μη σας προκαλέσει πρήξιμο.

Αχλάδια

Τα αχλάδια, εκτός από τις φυτικές ίνες, περιέχουν και σορβιτόλη, η οποία σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

Κεράσια, σταφύλια και ανανάς

Αυτά τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη που χωνεύεται δύσκολα από τον οργανισμό και προκαλεί φούσκωμα. Για να μπορέσετε να τα καταναλώσετε χωρίς πρόβλημα, καλό είναι να τα μασάτε αρκετά.

Μάνγκο

Περιέχουν περισσότερη φρουκτόζη από ό,τι γλυκόζη, μια ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της φρουκτόζης από το σώμα. Λόγω αυτού, προκαλούνται φούσκωμα και άλλα στομαχικά προβλήματα.

Αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες και δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, προκαλούν, όμως, φούσκωμα στην κοιλιά εξαιτίας της ζάχαρης και των φυτικών ινών που περιέχουν.

Καρπούζι

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που δεν απορροφάται πλήρως από το πεπτικό, προκαλεί φούσκωμα.

Φρέσκα κρεμμυδάκια και λαχανικά με έντονη γεύση

Τα λαχανικά με έντονη γεύση, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα, είναι πλούσια σε φρουκτάνες, δύσπεπτα σάκχαρα που συγκρατούν νερό και παράλληλα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αέρια και, κατ’ επέκταση, έντονο πρήξιμο στην κοιλιακή περιοχή.

Αγκινάρες

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ίνες που δεν διασπώνται από το πεπτικό και βρίσκονται σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Φασολάκια

Περιέχουν γαλακτοολιγοσακχαρίτες, μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τα οποία τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα.

Κρεμμύδια

Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και υδατάνθρακες οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πηγή

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.