Φροντίδα λιπαρού δέρματος στο σπίτι

Συντάκτης: Νατάσα Παπαγεωργάκη, Αισθητικός - Κοσμετολόγος

Η κλινική εικόνα που εμφανίζει το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα, διευρυμένους πόρους, φαγέσωρες (μπιμπίκια), ελαστικότητα, πιθανόν κάποια μορφή ακμής αλλά και τριχοφυΐα. Χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό, δεν εμφανίζει εύκολα ρυτίδες, είναι χονδρό στην αφή και έχει την τάση να γυαλίζει. Δίνει την εικόνα του “ακάθαρτου” για αυτό χρήζει τακτικής περιποίησης, ενώ πολλές φορές δείχνει ωχρό εξαιτίας της οξείδωσης των λιπαρών οξέων του σμήγματος από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Πώς όμως περιποιούμαστε το λιπαρό δέρμα;

Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην περιποίηση του προσώπου είναι ο σχολαστικός καθαρισμός ή ντεμακιγιάζ. Για τον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό σε όλους μας γαλάκτωμα με βάση το λάδι στο νερό O/W ή και νερό στο λάδι W/O όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα βαρύ μακιγιάζ ή σε περίπτωση που η επιφάνεια του δέρματος δεν είναι τόσο λιπαρή, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασιακές συνθήκες.

Ακολουθεί στυπτική λοσιόν με αλκοόλη 25-30% που σκοπό έχει τη ρύθμιση της σμηγματόρροιας και την σμίκρυνση των πόρων. Δίνει την αίσθηση του ‘’τραβήγματος’’ για αυτό ονομάζεται και συσφικτική. Παρόλα αυτά, η συχνή της χρήση μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα μας για αυτό θα ήταν καλό να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με δροσιστική λοσιόν χωρίς αλκοόλη ή με αλκοόλη σε μικρή περιεκτικότητα.

Μία άλλη επιλογή για το λιπαρό δέρμα είναι τα αφρώδη προϊόντα καθαρισμού όπως το σαπούνι ή το τζέλ τα οποία απομακρύνουν επιτυχώς τους ρύπους και το σμήγμα από το δέρμα, όμως αφαιρούν τα φυσικά λιπίδια του δέρματος για αυτό θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιούνται εναλλάξ με γαλάκτωμα καθαρισμού που έχει μαλακτικές ιδιότητες για εξισορρόπηση. Επίσης, οι λιπαρές κρέμες καθαρισμού λόγω της ίδιας σύστασης που έχουν με την λιπαρή επιδερμίδα αποτελούν μια καλή επιλογή μιας και καθαρίζουν πολύ καλά το δέρμα.

Μετά ακολουθεί η εφαρμογή κρέμας ενυδάτωσης, η οποία στην περίπτωση του λιπαρού δέρματος πρέπει να είναι τύπου λάδι στο νερό O/W ώστε να μην επιβαρύνεται η ήδη λιπαρή επιφάνειά του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κρέμες σε μορφή λοσιόν που τονώνουν και αποσυμφορίζουν από την αίσθηση της λιπαρότητας, ενώ παράλληλα κρίνεται αναγκαία και η χρήση αντηλιακής κρέμας.

Εκτός από τα παραπάνω, άλλα προϊόντα που μπορούμε να επιλέξουμε για την φροντίδα του λιπαρού προσώπου είναι το επιφανειακό πήλινγκ και η εφαρμογή μάσκας. Τα πήλινγκ με χοντρούς κόκκους, όπως και τα πήλινγκ με βάση τα οξέα είναι από τα πιο κατάλληλα για απολέπιση. Τέλος, προτείνεται η εφαρμογή μάσκας καθαριστικής π.χ αργίλου ή κερατολυτικής με οξέα φρούτων η οποία όμως θα πρέπει να εναλλάσσεται με ενυδατική μάσκα, καθώς πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης ακόμα και για το λιπαρό δέρμα.

Συντάκτης: Νατάσα Παπαγεωργάκη, Αισθητικός - Κοσμετολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.